Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Sud mu povisio kaznu: Mercedesom Ilicom jurio 195 km/h i prouzročio smrt dviju osoba

Marin Kamenički sada je pravomoćno osuđen na šest godina zatvora.
04. ožujka 2021. u 16:13 57 komentara 14572 prikaza
Marin Kamenički
Foto: PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Marinu Kameničkom (22)  koji je u studenom lani na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na četiri i pol godine zatvora jer je u kolovozu 2018. u Ilici skrivio  nesreću u kojoj su poginule dvije osobe, a više  ih  je bilo ozlijeđeno, Vrhovni je sud povisio kaznu za godinu i pol dana. A to znači da je Kamenički pravomoćno sada osuđen na šest godina zatvora.

Zagreb: Počelo suđenje Marinu Kameničkom za prometnu nesreću u kojoj su poginule dvije osobe VRHOVNI SUD RASPRAVLJAO O ŽALBI NA PRESUDU KAMENIČKOM Tužiteljica: Kazna od 4 i pol godine je preblaga i ne šalje jasnu poruku o štetnosti djela

Kazna mu je povišena nakon žalbe tužiteljstva koje je smatralo da je zagrebački Županijski sud bio preblag, odnosno da je precijenio  olakotne okolnosti.  Izrečena mu je sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom svih kategorija u trajanju koje je  pet  godina dulje od izrečene kazne zatvora. Kako mu je preinačenom kaznom izrečena kazana zatvora viša od pet godina, Kameničkom je određen i istražni zatvor. A to znači da se on mora po primitku presude javiti u Remetinec.

Prema optužnici, Kamenički je Ilicom, na mjestu gdje je ograničenje brzine 50 kilometra na sat, vozio brzinom od 195 kilometra na sat, a nakon višestrukog sudara koji je skrivio, njegov se Mercedes zapalio. Suđenje je lani okončano nakon samo  jedne rasprave jer je Kamenički priznao djelo, što mu je također cijenjeno olakotnim.

ISPOVIJEST Shrvana majka žrtve Kameničkog: 'On se bahati, a ja prolazim kroz pakao. Gdje je pravda?

- Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud odmjerio kaznu u prekratkom trajanju jer sve utvrđene okolnosti nisu primjereno vrednovane prilikom odmjeravanja visine kazne zatvora. Brzina kojom je vozio optuženik gotovo četverostruko premašuje brzinu propisanu za naseljena mjesta (50 km/h). Osim toga, riječ je o važnoj i frekventnoj gradskoj prometnici po kojoj je u svako doba gust promet. To sve upućuje na značajan stupanj kriminalne volje na strani optuženika. Takvim bezobzirnim načinom vožnje prouzročio je smrt dvije osobe te osobito tešku tjelesnu ozljedu jedne osobe koja se od posljedica ozljeđivanja i dalje liječi. Sve te okolnosti u svojoj ukupnosti nadilaze okolnosti koje su inače potrebne za postojanje ovoga kaznenoga djela osobito u odnosu na težinu posljedica kaznenih djela iz oblasti prometa. Pukim slučajem posljedice nisu bile još i teže. Optuženiku je pravilno kao olakotna okolnost cijenjena njegova mlada dob (22 godine), ali je propušteno dati značaj činjenici da je žrtva koja je kao suvozačica u vozilu optuženika poginula bila također mlada osoba, približne dobi kao i optuženik -  naveo je u obrazloženju presude Vrhovni sud.

VIDEO Presuda Marinu Kameničkom: Jurio je zagrebačkom Ilicom 195 km/h, ubio dvije osobe i dobio 4,5 godine zatvora

Eurovision Song Contest 2021
ALBINA NIJE PROŠLA
'Nikad više ne gledam Euroviziju': Pogledajte burne reakcije hrvatskih tviteraša
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan
  • IvekIvek:

    Za ubojstvo 2 nevine osobe 6 godina a za ubojstvo trojice kriminalaca koji bi u normalnim državama služili doživotnu kaznu 40 godina? Prokleta bila ova država s ovako prokletim hrvatskim pravosuđem. Što je ovaj narod skrivio da ima ovakvu državu?

  • geler203:

    Hahahaha dobro ovo naše demokratsko i pravedno krivosmrđe. Dali ste mi dobru ideju. Zašto bih se sudio s nekim dvadesetak godina, riješim ga gliserom ili autom i u najgorem slučaju sam vani za šest godina ili nikada ne odem u zatvor.

  • Poskok:

    Nije li vozio mercedes, ako me sjećanje dobro služi ?