Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPOVIJEST

Shrvana majka žrtve Kameničkog: 'On se bahati, a ja prolazim kroz pakao. Gdje je pravda?

24sata/Pixsell
17.12.2020.
u 21:51

Kamenički je 17. studenog ove godine na Županijskom sudu u Zagrebu nepravomoćno osuđen na četiri i pol godine zatvora te mu je izrečeno pet godina zabrane vožnje.

Zaklela sam se na grobu svog djeteta, koje sam rađala 14 sati i koje volim, majke znaju kako i koliko, da ću se boriti do posljednje kapi krvi u sebi. Do kraja života tražit ću pravdu za Lauru, odlučno je kazala u ispovijesti za 24sata Žana Stelio, majka Laure Stelio, koju je obijesnom divljom vožnjom na zagrebačkoj Ilici prije dvije godine usmrtio Marin Kamenički, kad su djevojci bile tek 22 godine.

Vozeći Mercedes C63 AMG čak 195 km/h gdje je ograničenje 50 km/h, Kamenički je prouzročio tešku prometnu nesreću u kojoj su poginule Laura i Nadica Hoflinger (65), a Damir Babić Alagić (59) ostao je invalid.

Kamenički je 17. studenog ove godine na Županijskom sudu u Zagrebu nepravomoćno osuđen na četiri i pol godine zatvora te mu je izrečeno pet godina zabrane vožnje.

S obzirom na to da je mogao dobiti do 12 godina, ovakva blaga kazna ostavila je gorak okus u ustima žrtvi i obiteljima žrtava koje su nakon maratonske istrage i ekspresnog suđenja očekivale pravedniju presudu.

- Čekala sam strpljivo na suđenje i na presudu. Očekivala sam nakon toliko vremena da suđenje bude javno, a presuda pravedna, a ne da se zatvaranjem suđenja za javnost štiti počinitelj i njegova obitelj dok žrtve i obitelji žrtava nitko ne štiti niti se pita kako im je. Tu je napravljena velika nepravda. Pitate me kakvu je poruku sud poslao ovom presudom? Jedina poruka je - gdje je pravda? Sakrila se od sramote. Sustav i Kamenički udruženo ponovno ubijaju žrtve jer sutkinja Kvaternik na izricanju presude izjavi: ‘Veća kazna bi bila odmazda’. Ta izjava vrijeđa dostojanstvo pokojnika, a meni kao majci žrtve daje još veću snagu u mojoj borbi koja tek predstoji - govori Žana ne krijući gorčinu.

Kobnog 23. kolovoza 2018. godine izgubila je sve. Kamenički joj je uzeo jedinu kćer, njezinu budućnost, njezinu nadu. Sve za što je živjela. Ugasio je lozu čiji je posljednji potomak bila Laura.

- Ako postoji pakao, ja sam ga prošla i prolazim. Državna tužiteljica je već uložila žalbu, procedura ide dalje, ali reći ću vam nešto, ja neću stati. Moje dijete neće biti statistika. To predivno biće zaslužuje da se za nju borim. Da je živa, ona bi se borila za mene i za sve one koji to ne mogu - zastaje preplavljena emocijama.

- Vjerujte mi, sutra to može biti vaše ili bilo čije dijete koje će s povjerenjem sjesti u auto, a netko tko će ga ubiti u obijesnoj vožnji neće biti kažnjen nego pomilovan. Život vašeg djeteta, vaše sreće najveće, vrijedit će dvije godine zatvora. Sud će štititi počinitelja i njegovu obitelj, a vas će gaziti i vrijeđati. Nitko neće misliti na vas i vaše beznađe i boli. Nitko vas neće zaštititi. Zato, ako šutite danas, sutra vas čeka ista sudbina - nastavlja Žana.

Laura je, priča toplo, obasjavala mnoge živote.

- Bila je vrijedna, vesela, uvijek puna empatije prema bespomoćnima i obespravljenima. Pomagala je prijatelje slabijeg imovinskog stanja. Uvijek me poticala na dobra djela govoreći: ‘Mama, mi imamo, drugi nemaju’. Brinula se o meni s puno ljubavi i pažnje. Hrabrila me i poticala na putu oporavka. U mladosti je dobila teško breme brige o meni - kaže Žana za 24sata

Laura je srela Kameničkog tri mjeseca prije pogibije.

Bili su u vezi, djelovali su zaljubljeno.

- Stalno su bili zajedno. Dovela ga je da se upoznamo. Na kraju je pogibiju moje kćeri te žalovanje za njom naveo kao svoju olakotnu okolnost. To je za mene omalovažavanje žrtve. Izjavio je da je u emotivnoj vezi s osobom koju je izmasakrirao na kolniku Ilice i tražio je simpatiju suda za svoje boli, koju je, zamislite, sud uvažio. A pritom je druga olakotna okolnost rekordno brzo osnivanje nove obitelji, koja je stvorena s jasnim ciljem. Čak je sud odlučio zatvoriti suđenje za javnost da zaštiti njegovu novu obitelj - šokirano priča Žana.

Kaže da se Kamenički ponašao bahato dok je na slobodi čekao suđenje.

U istražnom zatvoru bio je tek malo više od mjesec dana.

- Izlazio je, provodio se, dok sam ja patila u tišini svojih zidova. Umjesto da je bio čovjek i pokajao se te kleknuo preda mnom i pred svim obiteljima koje je unesrećio, da je zamolio oprost na koljenima, pogledao me u oči i rekao: ‘Kriv sam, trebam prihvatiti posljedice svog djela’, da je odslužio i prihvatio kaznu kao muškarac. Umjesto toga, on i njegova obitelj ponijeli su se krajnje neljudski bez imalo razumijevanja za moje stanje. Jednostavno su me ignorirali. Brinuli su se samo kako ‘svoga sineka’ držati podalje od zatvora i kako sve srediti. Nisu pokazali nimalo ljudskosti - ogorčena je Žana.

Marin Kamenički uspio je na slobodi srediti svoj život, oženiti se, dobiti dijete i zaposliti se, što mu je sve sud također uzeo kao olakotne okolnosti prilikom određivanja visine kazne.

- To je sve dobro smišljen plan kako provesti što manje godina u zatvoru. Biti uzoran građanin. Umjesto da već davno služi kaznu za svoje nedjelo, on je uživao slobodu. Naravno, osmišljene su takozvane olakotne okolnosti, kao na brzinu stvoriti obitelj te biti odgovorna osoba, koja to nije. Jer da je odgovoran, kako ga se želi predstaviti, ne bi vozio 200 km/h gdje je ograničenje 50 km/h. Nije mislio na moju kćer, na njezinu bolesnu majku koja ju je čekala. Nije mislio na druge ljude koje može ubiti i osakatiti vozeći tom brzinom. Nije mislio na živote tih shrvanih obitelji. Moja kći nije imala šanse ostvariti svoje snove. Imati obitelj, koju je uvijek željela. Samo zato što je bila naivna, jer mu je vjerovala i jer je u ljudima gledala samo dobro, ona je predala svoj život u njegove ruke - kaže Žana. Iskreno vjeruje da će drugostupanjski sud biti pravedniji u svojoj odluci te preinačiti presudu u visini kazne.

 

Ključne riječi

Komentara 26

DU
Deleted user
23:06 17.12.2020.

Trebao je dobiti 12 godina x2 i doživotnu zabranu upravljanja bilo kakvim vozilima. Korupcija na dijelu.

NO
nolimits930
22:14 17.12.2020.

govedo vozi 200km/h u Ilici...alo dvijesto pa samo za to je trebao dobit 4 godine i za ovo dvoje nesretnika 10

Avatar KORONAŠ
KORONAŠ
23:08 17.12.2020.

U Hrvatskoj je pravda samo za Vidoševiće, Guciće, Pašaliće, Protege, Horvatinčiće, Todoriće ...... ima ih jako mnogo. Za prost svijet to ne vrijedi, ipak smo u feudalizmu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije