Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi čovjek Gazproma

Miller s državnim vrhom: Rusi su poželjni ako za Inu daju dobru ponudu

Gazprom Vlada
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/10
09.07.2014.
u 21:51

Ministar Vrdoljak: Gazprom je pokazao interes za istraživanja na kontinentu, a natječaj za te poslove otvorit će se za tjedan dana

Rusi su zainteresirani za kupnju Ine, a vrh hrvatske politike nema ništa protiv ruskog kapitala. U tu bi se rečenicu mogao svesti zaključak nakon sastanka prvog čovjeka Gazproma Alekseja Millera s državnim vrhom.

Tijekom dana održana su dva sastanka: Millera je prvo primio predsjednik Ivo Josipović, a potom premijer Zoran Milanović.

Istraživanje na kopnu

Na oba sastanka sudjelovao je resorni ministar Ivan Vrdoljak koji se jedini i obratio javnosti. Potvrdio je tek da Gazprom želi istraživati naftu i plin u Hrvatskoj.

– Gazprom je pokazao interes za istraživanja na kontinentu – potvrdio je Vrdoljak. Natječaj za koncesije na kopnu bit će objavljen u idućih tjedan dana, odnosno 18. srpnja. Gazprom je uz američkog diva Exxon Mobile među prvima pokazao interes i za istraživanje Jadrana pa je njihovo izaslanstvo bilo u ‘data roomu’ i gotovo je sigurno da će se prijaviti na natječaj za Jadran.

Kako smo i najavljivali u Večernjem listu, razgovaralo se i o Ini, što je potvrdio Vrdoljak rekavši da su vodili ‘informativne razgovore o Ini i Južnom toku’. Iz izvora upućenih u razgovore s čelnim ljudima Gazproma doznajemo da se na pitanje Rusa jesu li dobrodošli u Hrvatsku i Inu i na Pantovčaku i u Banskim dvorima odgovorilo: Dobro ste došli kao i svi drugi ulagači, ali odlučivat ćemo isključivo na temelju ponude koju nam date!

Politika otvorenih vrata

Nije precizirano kada bi Rusi mogli doći s konkretnom ponudom, ali to će u svakom slučaju biti tek nakon intenzivnih razgovora s predstavnicima MOL-a u Budimpešti. Ako MOL zaista pristane prodati svoj udio u Ini, Rusi će se hrvatskoj Vladi obratiti za udio kojim bi dobili većinsko vlasništvo. Treba napomenuti da je za Inu zainteresiran i drugi ruski gigant Rosnjeft, a navodno će sama ruska politika odrediti koji će od njih krenuti po dionice Ine. Posjet ruskog naftnog lidera Zagrebu loše se odrazio na dionicu MOL-a koja je u utorak izgubila 3,5 posto vrijednosti. To je nastavak nepovjerenja ulagača u mađarsku naftnu kompaniju koja je u godinu dana izgubila 30 posto ukupne vrijednosti.

Iz predsjednikova ureda popodne je stiglo priopćenje u kojem se ističe kako je predsjednik Josipović Rusima naglasio da vodi politiku „otvorenih vrata“ za razgovor sa svima čiji su poslovni planovi sukladni hrvatskim nacionalnim interesima. Hrvatski i ruski interesi usuglašavali su se u utorak i na temu Južnog toka. Iako Hrvatska ima samo odvojak tog plinovoda, za Ruse je to strateški projekt pa su otvorili tu temu. Miller je jedan od ljudi najbližih Vladimiru Putinu pa je, unatoč tome što je došao u svojstvu šefa jedne od najvećih kompanija u svijetu, bez sumnje ovo bio politički posjet. S njega je poslana i jaka politička poruka Zagreba koji je nastupio jedinstveno: ne okrećemo leđa Rusima ako nam je to u interesu, što znači da konačno vodimo suverenu energetsku politiku.

>>Gazprom dolazi i zbog ulaska u Inu?

>>Sve o Putinovu naftašu Alekseju Milleru koji dolazi u Hrvatsku

Komentara 42

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
17:29 09.07.2014.

Jadni mi kad nam Vrdoljak dogovara stvari s Rusima....

KP
karlo.petrik
17:56 09.07.2014.

Kaj vam ni dovoljan primjer Ukrajina i Gasprom. hocete ivi isto. Nasa INA ima ljude , sposoban kadar, i potrebnu opremu za ispitivanja "naseg" jos uvijek mora, ili ste ga vec rasprodali ! pa nesmijete sami istrazivati.Haha. Za vas bibi bilo najbolje gospodo u toj usr..... vladi das sve to date ili poklonite marsovcima .

Avatar noesiss
noesiss
17:44 09.07.2014.

Silazimo na ulice, nema kopanja po moru nikome, ni Rusima ni Amerikancima. Zemlja zivi od turizma, a oni dijabolicari misle unistiti narodu to jedino sto nam je ostalo. Turist nece stotinu kilometara blizu da se priblizi tamo gdje se kopa nafta, a mi zivimo od turizma. Samo neka vas mi vidimo da nam dodjete kopati isred kuce na moru, da nas gusite i trujete, da unistavte ribarstvo, turizam i zdravlje gradjanima, to ce vam biti zadnje vama i Amerikancima i Rusima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije