Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vransko jezero proslavilo uvrštenje na Ramsarski popis

Uz Vransko jezero, još su četiri područja u Hrvatskoj uvrštena na Ramsarski popis: Park prirode Kopački rit, Lonjsko i Mokro polje, Delta Neretve i Crna Mlaka
05. travnja 2013. u 13:06 0 komentara 332 prikaza
'14.03.2013., Zagreb - Mihael Zmajlovic, ministar zastite okolisa i prirode. Photo: Borna Filic/PIXSELL'
Foto: 'Borna Filic/PIXSELL'

- Stanje biološke raznolikosti se pogoršalo toliko dramatično u zadnjih 50 godina koliko nije kroz cijelu povijest čovječanstva. Tako da današnju proslavu te vrijednost Vranskog jezera kao mjesto očuvanog močvarnog područja trebamo još više cijeniti - izjavio je ministar Zmajlović danas u parku prirode Vransko jezero povodom uručenja Ramsarske povelje.

Park prirode Vransko jezero, uz Deltu Neretve, najveće je močvarno područje istočne obale Jadranskog mora i središte bioraznolikosti regije. Nekad ogromno prostranstvo Vranskog blata prepoznato je kao vrijedno još 1983. godine kada je sjeverozapadni dio proglašen Ornitološkim rezervatom, a cijelo Vransko jezero Europski važnim područjem za ptice. Ove godine Vransko jezero dobilo je još jedno priznanje te je uvršteno na Popis vlažnih područja od međunarodnog značaja odnosno Ramsarski popis, ističe mInistarstvo zaštite okoliša. 

Cilj Ramsarske konvencije je očuvanje onih područja koja su od presudne važnosti za opstanak mnogih biljnih i životinjskih vrsta te njihovih zajednica od kojih mnoge čovjek koristi i u određenoj mjeri ovisi o njima. Bez odgovarajućeg upravljanja vlažnim područjima od planinskih predjela do mora, nema niti odgovarajuće kvalitete i količine vode, kada i gdje je želimo imati. Vlažna područja ključna su u regulaciji vodnih režima, bez njih neće biti pitke vode, ključne za opstanak ljudi. Na Vranskom jezeru zabilježeno je 255 različitih vrsta ptica, što čini 60% ukupne ornitofaune u Hrvatskoj, dok je za čaplju dangubu i malog vranca ovo područje jedino preostalo gnjezdište u Hrvatskoj.

Uz Vransko jezero, još su četiri područja u Hrvatskoj uvrštena na Ramsarski popis: Park prirode Kopački rit, Lonjsko i Mokro polje, Delta Neretve i Crna Mlaka. Ključnu ulogu očuvanja bioraznolikosti prepoznala je i Europa te je donošenjem Strategije bioraznolikosti do 2020 i uspostavljanjem europske ekološke mreže Natura 2000 postavila visoke standarde očuvanja prirode za sve zemlje članice. Hrvatska će ulaskom u EU u europsku mrežu Natura 2000 uključiti i 29,64% svog teritorija koje je važno za očuvanje. Prijedlog ekološke mreže Natura 2000 izrađen je sukladno kriterijima EU direktiva, obvezujućim za sve članice na isti način, koje propisuju da se područja Natura 2000 određuju na temelju prirodoznanstvenih i stručnih kriterija. Zahvaljujući velikoj bioraznolikosti popisi Direktiva nadopunjeni su i s 12 vrsta i 2 stanišna tipa jedinstvenim za Hrvatsku. 

Kroz projekte poput Projekta integracije Natura 2000 (NIP) osigurana su sredstva za ulaganje u razvoj i očuvanje područja Natura2000. Za planirane projekte u Vranskom jezeru osigurano je 350.000 eura te se planira i apliciranje na strukturne fondove EU. U sklopu proslave uvrštenja na Ramsarski popis Ministar Zmajlović službeno je otvorio počnu stazu „Ptice Vranskog jezera“, te ravnatelju Parka ravnatelju Parka, Ivici Prtenjači, uz čestitku uručio Ramsarsku povelju.

>>U Vranskom jezeru ulovili soma težeg od stotinu kilograma

Zagreb: Cro A Porter, 4. večer, poznati
Nove tvrdnje
Nove optužbe Miše Grofa u srpskim medijima: Nikolina je prijateljici preotela Vidoja, a bile su nerazdvojne
Borba protiv umora
Borba protiv umora
Osjećate umor i teško vam se motivirati? Evo nekoliko savjeta da promijenite svoju svakodnevicu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.