Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAGEDIJA IZ 2012.

Vozač kriv za smrt taksista: 'Kočnice su bile ispravne

Ilustracija
Foto: Igor Kralj/Pixsell
20.02.2020.
u 19:59

Cerenko je nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora, izrečena mu je i trogodišnja zabrana vožnje

Krešimir Cerenko (36) iz Antunovca te je noći vozio s 0,95 promila alkohola u krvi, oduzeo je prednost na raskrižju, udario u taksi tvrtke Cammeo i usmrtio taksista Zlatka Žvorca (52). Tragedija se zbila u Osijeku na Novu godinu 2012., a uslijedila je prava sudska trakavica. Cerenko je jučer u Osijeku nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora, a izrečena mu je i trogodišnja zabrana vožnje. Na presudi se, inače u ponovljenom postupku, nije pojavio.

U prvom je suđenju bio oslobođen, jer je iz nalaza vještaka Petra Šišića proizlazilo kako na Cerenkovom Audiju A6 nisu radile kočnice, zbog nečistoća, pa se zato nije zaustavio. Viši je sud poništio tu presudu, a u novom je suđenju odrađeno i novo vještačenje, koje potpisuju stručnjaci s Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu. Ono je, pak, znatno drukčije i pobilo je ono prethodno.

- Vještačenje Petra Šišića je nevjerodostojno i nije u skladu s pravilima struke. Kočioni je sustav bio u redu, bila je na njemu mrežica, dakle nisu nečistoće mogle biti u kočionoj posudi. A tko je i što je napravio nakon što je vozilo završilo u auto servisu, ovaj sud se time neće baviti – poručio je sudac Ivan Vulić u obrazloženju presude.

Podsjetio je i kako je kobni Audi bio na tehničkom pregledu samo 12 dana prije tragedije i bio je ispravan.

- Okrivljeni jednostavno nije poštivao zakon, nije se zaustavio i došlo je do prometne nesreće – rezimirao je sudac.

- Ovim se slučajem pokušalo obezvrijediti sud i ometati pravdu. Što će se iz ovoga izroditi, ja ne znam – zaključio je on.

Inače, policija je na očevidu odmah isprobala kočnice i radile su, što stoji u zapisniku. Vještačenje je, pak, Petar Šišić odradio čak 55 dana od nesreće, a skršeni Audi je za to vrijeme bio praktički bez nadzora i do njega je, čulo se na sudu, "teoretski mogao doći bilo tko".

Kći pokojnog Žvorca, Matea, presudu je saslušala u suzama.

- Ne znam šta bih rekla nakon osam godina slušanja neistina i izmotavanja od sustava, napokon je rečena istina. Iako nam presuda ne donosi ni zagovoljstvo ni sreću. Tata je zaslužio pravdu kakva god ona bila – poručila je ona.

Komentara 1

LA
lajh1985
20:26 20.02.2020.

i kakva je presuda osim sto je utvrdeno da je vozac audija kriv ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije