Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Vozač kriv za smrt taksista: 'Kočnice su bile ispravne

Cerenko je nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora, izrečena mu je i trogodišnja zabrana vožnje
20. veljače 2020. u 19:59 1 komentara 1093 prikaza
Ilustracija
Foto: Igor Kralj/Pixsell

Krešimir Cerenko (36) iz Antunovca te je noći vozio s 0,95 promila alkohola u krvi, oduzeo je prednost na raskrižju, udario u taksi tvrtke Cammeo i usmrtio taksista Zlatka Žvorca (52). Tragedija se zbila u Osijeku na Novu godinu 2012., a uslijedila je prava sudska trakavica. Cerenko je jučer u Osijeku nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora, a izrečena mu je i trogodišnja zabrana vožnje. Na presudi se, inače u ponovljenom postupku, nije pojavio.

Prometna nesreća u Vrbovcu OČEVID U TIJEKU FOTO Velika prometna nesreća kod Vrbovca, dva kamiona potpuno smrskana

U prvom je suđenju bio oslobođen, jer je iz nalaza vještaka Petra Šišića proizlazilo kako na Cerenkovom Audiju A6 nisu radile kočnice, zbog nečistoća, pa se zato nije zaustavio. Viši je sud poništio tu presudu, a u novom je suđenju odrađeno i novo vještačenje, koje potpisuju stručnjaci s Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu. Ono je, pak, znatno drukčije i pobilo je ono prethodno.

- Vještačenje Petra Šišića je nevjerodostojno i nije u skladu s pravilima struke. Kočioni je sustav bio u redu, bila je na njemu mrežica, dakle nisu nečistoće mogle biti u kočionoj posudi. A tko je i što je napravio nakon što je vozilo završilo u auto servisu, ovaj sud se time neće baviti – poručio je sudac Ivan Vulić u obrazloženju presude.

Ilustracija ZAGRBAČKA OBILAZNICA Težak sudar kamiona i automobila, poginula jedna osoba

Podsjetio je i kako je kobni Audi bio na tehničkom pregledu samo 12 dana prije tragedije i bio je ispravan.

- Okrivljeni jednostavno nije poštivao zakon, nije se zaustavio i došlo je do prometne nesreće – rezimirao je sudac.

- Ovim se slučajem pokušalo obezvrijediti sud i ometati pravdu. Što će se iz ovoga izroditi, ja ne znam – zaključio je on.

POGINUO U NALETU AUTOMOBILA Umirovljenik heroj: Nije htio odmarati u zasluženoj mirovini, svojim potezom spasio je dječake

Inače, policija je na očevidu odmah isprobala kočnice i radile su, što stoji u zapisniku. Vještačenje je, pak, Petar Šišić odradio čak 55 dana od nesreće, a skršeni Audi je za to vrijeme bio praktički bez nadzora i do njega je, čulo se na sudu, "teoretski mogao doći bilo tko".

Kći pokojnog Žvorca, Matea, presudu je saslušala u suzama.

- Ne znam šta bih rekla nakon osam godina slušanja neistina i izmotavanja od sustava, napokon je rečena istina. Iako nam presuda ne donosi ni zagovoljstvo ni sreću. Tata je zaslužio pravdu kakva god ona bila – poručila je ona.

Aleksandar Petrović
Pred njim su tek bile godine
Aco otkrio što je našao u Draženovu novčaniku nakon nesreće, jedno će zauvijek ostati tajna
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
  • lajh1985:

    i kakva je presuda osim sto je utvrdeno da je vozac audija kriv ?