Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaklada za znanost

Vojnici u misijama dobiju tri puta više novca od 10.000 znanstvenika

Goran Marić
Željko Hladika
26.11.2010.
u 13:58

Gvozden Flego (SDP) poručio je da znanosti prijeti izumiranje jer se iz proračuna za znanost izdvajaju znatno manja sredstva, zbog čega je onemogućeno iskorištavanje znanstvenih istraživanja koja bi mogla stvoriti novu vrijednost

Rasprava u Saboru o imenovanju članova Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost pretvorila se na kraju u raspravu o stanju u hrvatskoj znanosti kojoj, smatra većina, nikada nije bilo teže. Štoviše, bivši ministar znanosti i tehnologije, SDP-ov Gvozden Flego poručio je da znanosti prijeti izumiranje jer se iz proračuna za znanost izdvajaju znatno manja sredstva zbog čega je onemogućeno iskorištavanje znanstvenih istraživanja koja bi mogla stvoriti novu vrijednost.

- Što će raditi Upravni odbor Zaklade koja nema sredstava - pitao je Flego i dodao da gotovo sve europske države izdvajaju za znanost na razini onoga koliko su izdvajali prije krize. HNS-ov Miljenko Dorić s pravom je primijetio da država danas za projekte 10 tisuća znanstvenika planira raspodijeliti tek 130 milijuna kuna, koliko se izdvaja i za Državni zavod za statistiku. Za 400 vojnika u mirovnim misijama, kaže Dorić, izdvaja se tri puta više nego za sve hrvatske znanstvenike.

- Prolazimo kroz teška, bremenita vremena i to se odražava i na status znanosti - poručio je HDZ-ov Goran Marić, koji priznaje da se smanjio udio financiranja za znanosti, ali kako je Hrvatska i dalje po tom pitanju daleko ispred većine tranzicijskih zemalja. Zastupnici su za predsjednika Upravnog odbora zaklade izabrali akademika Ivicu Kostovića.

 

Komentara 18

OB
-obrisani-
14:18 26.11.2010.

Čast znanstvenicima, ali ti vojnici drže glavu u torbi za vrijeme misija. Istinabog, sami su odabrali to zvanje, no u tom i jest stvar-odabrali su ga zbog dobrih primanja..a ne iz pacifističkih uvjerenja (većina bar.). Čista kompenzacija, po mom mišljenju-poštena. (neka mi ljudi iz znanstvenih krugova ne zamjere, daleko od toga da oni nisu potplaćeni...)

SE
seno
15:48 26.11.2010.

Sorry VL, ali vaša novinarka je fulala naslov do bola (nadam se nenamjerno). Nije nitko kriv, a pogotovo naši vojnici u Afganistanu, što je znanost dobila manje para. G. Mariću bi bilo bolje da se drži fićukaljke a ne daa bude poklopac svakom loncu. A g. Dorić neka nađe bolje usporedbe a ne one u smislu: \"... i socijala dobija više para od znanosti....\" jer ispada glup i za..can do bola. POZ :-)

CH
chemica
19:40 26.11.2010.

Vojnici u Afganistanu će nas izvući iz krize. Ne nekakvi blentavi znanstvenici. Slovenci i Srbi misle drugačije. Hm, zbilja, jel netko zna zbog čega je slovenski bdp u PROŠLOM tromjesečju rastao 2, 2 posto?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije