Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pobjegao britancima

Odbjegli vođa talibana bio pritvoren u Hrvatskoj pa deportiran u Pakistan

taliban
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
16.11.2014.
u 23:38

Pakistanskih talibani od prije par dana imaju novog glavnog propagandistu i jednog od vođa pokreta, Mirzu Tariqa Alija koji je neko vrijeme proveo u hrvatskom pritvoru.

Tariq Ali je pakistanski liječnik, nekadašnji pripadnik tamošnje vojske koji je još 2004. otišao u London kako bi završio specijalizaciju i našao bolji posao. Zaposlio se u jednoj tamošnjoj bolnici, no ujedno je oko sebe okupljao i veliki broj islamskih ekstremista. Skupovi i prosvjedi koje su tijekom godina organizirali u Londonu postajali su sve nasilniji, pa je Ali sredinom prošle godine uhićen tijekom demonstracija organiziranih protiv sirijskog predsjednika Assada u središtu Londona.

Štapom transparenta pretukao je jednog od prolaznika, inače šiitskog muslimana. Pušten je uz kauciju da se brani sa slobode, odakle je, čekajući suđenje i dalje zagovarao ekstremni islamizam i borbu protiv nevjernika. Na suđenju održanom u lipnju na Old Bailey sudu nije se pojavio. Osuđen je na 15 mjeseci zatvora, no policija ga nije mogla pronaći. Tek prije nekoliko se dana pojavio na propagandnom videu kojega su objavili pakistanski talibani. Sjedeći u društvu još jednog islamiste, pozvao je sve "prave muslimane" da se uključe u borbu protiv nevjernika.

- Allah me je blagoslovio strašću prema džihadu. Napustio sam Britaniju kako bi se pridružio borcima u Iraku, pridružio se Islamskoj državi, ali na putu su me poslali u zatvor u Hrvatskoj, objavio je Ali u video poruci. Kako doznajemo, Ali je tijekom svog bijega iz Britanije došao do Zagreba, no kako nije imao dokumente prilikom kontrole je zadržan u pritvoru. Kontaktirano je pakistansko veleposlanstvo u Sarajevu koje mu je u roku od sedam dana poslalo putne isprave, nakon čega je Ali deportiran u Pakistan. Odmah po dolasku u Islamabad pridružio se talibanima, a sada, kako navodi britanski Sunday Telegraph, uređuje džihadistički list Ihya-e-Khalifat i poziva muslimane na zapadu da se pridruže "borbi za vjeru". 

- Muslimani Pakistana trebaju podupirati samo one mudžahedine koji se bore za šerijatski zakon. Želimo ovu zemlju napraviti dijelom svjetskog kalifata, stoji u prvom broju njegova glasila koje objavljuje i precizne upute na koji način dobrovoljci sa zapada mogu pristupiti ISIL-u. Tu su i savjeti o sigurnoj komunikaciji koji govore da što je moguće manje koriste Internet jer je cijela mreža pod nadzorom.

Inače, Ali je vjerojatno postavljen za glavnog urednika lista Ihya-e-Khalifat i zbog svog dobrog poznavanja engleskog jezika budući da pakistanska frakcija Talibana kojoj i Tariq Ali pripada, nastoji privući mlade islamiste sa zapada,posebno iz Britanije, pa im se obraća časopisom na engleskom jeziku koji se distribuira preko interneta.

>>Pakistanske škole organizirale dan protiv Malale

>>Talibanski bombaš samoubojica ubio najmanje sedam afganistanskih vojnika

Komentara 11

Avatar žič
žič
09:47 16.11.2014.

naši pametnjakovići su ga sigurno pitali ...gospon u koju državu da vas deportiramo,.....da mu slučajno ne bi povrijedili ljudska prava

DO
dobrodosliMV
23:37 16.11.2014.

Nasi su sigurno mislili da je neki bogati seik doso spasiti dioki.

DO
dobrodosliMV
23:36 16.11.2014.

Pitanje je da li su nasi spremni da se nose sa teroristima i terorizmom jer ocito je da su zauzeti sa svojim gradjanima videci u njima crne guje i ustase pa i ne mogu skuziti pravog talibana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije