Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UOČI SUMMITA U BRUXELLESU

Vlada odgovorila Milanoviću: Dogovoreno je, Dayton će biti u deklaraciji NATO-a

Zoran Milanović
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/2
14.06.2021.
u 08:19

Iz Milanovićeva kruga doznajemo, pak, da ga je nakon izjave nazvao glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg te da su razgovarali o BiH

Predsjednik Zoran Milanović jučer je, uoči odlaska na summit NATO-a u Bruxelles, upozorio kako postoje pritisci da se u zajedničkoj izjavi, u kojoj bi trebala biti spomenuta i Bosna i Hercegovina, ne spomene Daytonski sporazum, odnosno pitanje jednakopravnosti triju naroda u toj državi.

– Neke zemlje ne žele spominjanje Daytonskog sporazuma. Morat ću o tome razgovarati na summitu, inače nećemo dati suglasnost na završnu deklaraciju jer nas se tretira kao sitan kusur. Netko ima problem da se u završnoj deklaraciji NATO-a spominje Daytonski sporazum i tri konstitutivna naroda. Kao da je deklaraciju pisala nevladina udruga iz Sarajeva. Ne mislim se vratiti u Zagreb s tim. To pokazuje kakve planove za BiH imaju neki međunarodni krugovi, to preko Hrvatske neće proći – rekao je Milanović.

Predsjednik je time odgovorio na pitanja vezana uz činjenicu da s njim u Bruxelles neće ići nitko od vladinih ministara, jer su u Banskim dvorima ljutiti zbog njegove javne komunikacije koju smatraju neprimjerenom. Milanović je poručio kako su mu premijer Andrej Plenković i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman mogli pomoći u pokušaju da se u završnim dokumentima summita deklariraju stajališta Hrvatske, ali da oni “imaju važnijeg posla”.

Ministar Grlić Radman uzvratio je konferencijom za novinare s koje je poručio da Milanovićeva izjava nema uporišta u stvarnosti te zaključio da Milanović želi preuzeti zasluge za ono što je Vlada do sada učinila na zaštiti prava Hrvata u BiH.

– To je čista obmana, ta izjava koja nema nikakvih uporišta – rekao je ministar i nastavio rekavši da je u pripremi za summit inicirao osnivanje radne skupine u kojoj je bio i predstavnik Predsjednika RH te da je pripremljena odgovarajuća dokumentacija.

– Mi smo se borili za točke koje su nam važne. Pitanje BiH koje je Milanović izvadio iz šešira dio je naše politike, a predsjednik Milanović je prepisivač svih naših napora – rekao je Grlić Radman.

Podsjetio je pritom da je Vlada učinila BiH vidljivom kroz aktivnosti u EU vijeću, na kojem je Plenković govorio o Daytonskom sporazumu.

– Svi narodi moraju biti legitimno predstavljeni u svim razinama države BiH, to treba omogućiti promjena izbornog zakona – ponovio je ministar stajalište Vlade, koje uvijek zastupa i Zoran Milanović, pa je prilično neobično da se o tom pitanju jučer govorilo kao o nekakvoj točki prijepora između Banskih dvora i Pantovčaka.

Iz Banskih dvora jučer su ponavljali da je Vlada svakako za uvrštavanje BiH u završnu izjavu summita te da je dogovoreno da će se u dokumentu naći i Dayton i reforma izbornog zakonodavstva BIH koja bi trebala zaštiti politička prava Hrvata kao konstitutivnog naroda.

Ističu, ipak, da nije riječ o sudbonosnom dokumentu koji će znatno utjecati na položaj BiH Hrvata, a Milanovićev istup komentiraju kao predstavu koja tamošnjim Hrvatima ne samo da neće pomoći, nego im može i naštetiti. Iz Milanovićeva kruga doznajemo, pak, da ga je nakon izjave nazvao glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg te da su razgovarali o BiH.

 

Komentara 2

BA
Barbasmora
08:59 14.06.2021.

Steta sto nismo u daytonu zapisali sta su dogovorili Miloševic i Tudjman. Mogli smo anas trazit i od crne gore da nama vrati dio hercegovine koje je sad dio crne gore a za uzvrat mi dozvolimo njihov ulazak u EU! Hercegovina je povijesni dio CRO domovine!

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
08:46 14.06.2021.

Vlada odgovorila Milanoviću: Dogovoreno je, Dayton će biti u Ohio a mi iz regije ćemo pokušati u deklaraciji NATO-a istaknuti da smo Balkanci sjajni i nebeski.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije