Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada odabrala: Ovo su države s kojima će se pregovarati o borbenim zrakoplovima

Od SAD-a će se tražiti F-16 block 70/72, od Švedske novi Gripen, od Izraela, Grčke i Norveške tražit će se ponude za rabljene američke F-16, a od Francuske će se tražiti ponude za Rafale
13. siječnja 2020. u 23:49 127 komentara 23610 prikaza
F-16 borbeni zrakoplovi
Foto: Axel Heimken/DPA/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Nakon više od pola godine izuzetno netransparentnog rada vladinog međuresornog povjerenstva za nabavku borbenog aviona, objavljeni su rezultati njihovih dosadašnjih napora. Vlada je odabrala države s kojima želi pregovarati oko nabavke. Od SAD-a će se zatražiti ponude za novi F-16 Block 70/72, od Švedske novi JAS-39 Gripen (vjerojatno C/D verzija, a ne E/F). Rabljene F-16 Hrvatska će zatražiti opet od Izraela i Grčke, te od Norveške, a od Italije ponude za rabljene Eurofightere, od Francuske Dassault Rafale.

Sprovod iranskog generala HRVATI PREKIDAJU SVOJU MISIJU Iz Iraka povučeno 14 hrvatskih vojnika, na sigurnom su u Kuvajtu

Kaže se u vijesti da su odluku o zahtjevu za ponudu (RFP) potpisali supredsjedatelji povjerenstva, predstojnik kabineta premijera Zvonimir Frka Petešić i viceadmiral Robert Hranj, te će te odluke biti službeno poslane veleposlanstvima navedenih država. Rok za slanje ponuda Hrvatskoj istječe 7. svibnja, a očekuje se da će h hrvatska strana onda analizirati narednih tri mjeseca. Bilo je predviđeno da će povjerenstvo izabrati jednog novog "pobjednika" i jednog rabljenog, te će se potom izabrati na koju od opcija se ide, novog ili rabljenog. Iz Vlade, dakle stiže poruka da bi Hrvatska mogla izabrati borbeni zrakoplov u kolovozu, nakon čega obično slijedi još nekoliko mjeseci pregovora, te tek onda potpisivanje ugovora o kupnji.

Vlada je ovu informaciju očito pustila poslije niza kritika o sporosti rada povjerenstva i nakon opetovanih medijskih nevjerica da će Plenkovićeva vlada stići ugovoriti ovaj posao prije parlamentarnih izbora. Do ove vijesti dolazi nakon isteka godine dana od kada je objavljena propast pregovora s Izraelom o nabavci F-16 Baraka.

Ne treba čekati pet mjeseci da bi se znalo koliko će biti teške ponude za novi američki F-16 i švedski Gripen s obzirom na to da su one već "prožvakane" u prvom, propalom natječaju. Očekuje se da će 12 američkih F-16 Block 70/72 stajati između 1,5 do 1,8 milijardi dolara, a na isporuku bi čekali oko pet godina. Eskadrila švedskih Gripena u prvom natječaju stajala je 930 milijuna eura s osnovnim naoružanjem, a neslužbeno se već zna da bi nova ponuda bila dosta povoljnija. Čudi zahtjev za ponudom Izraelu, ako je riječ o Baracima.

Ilustracija NATO-va misija Sedam pripadnika 2. hrvatskog kontingenta iz Kuvajta se vratilo u Hrvatsku

Poznato je da Amerikanci uvjetovali da Izraelci poskidaju svu onu opremu za koju je Hrvatska i bila zainteresirana kod nabavke tog starog, ali izrazito moćnog stroja. Grčka ponuda F-16 Block 30 bila je odbijena, jer je trebalo poduzeti skupi remont koji bi trajao dvije godine, a zna se da Grčka posjeduje i mlađe i znatno suvremenije F-16, pa ostaje pitanje za koji to Block Hrvatska sada traži ponudu iz Grčke. Što se Norveške tiče, njihovi F-16 su najizraubaniji u Europi, s vrlo malo preostalih sati letenja, pa čudi što uopće tražimo ponudu. Talijanski Eurofighteri su odlični zrakoplovi, ali ćemo na njih potrošiti cijeli vojni proračun jer su izuzetno skupi za održavanje, dok najviše iznenađuje vijest da tražimo rabljene Rafale iz Francuske. Francuzi su, naime, do sada isključivo prodavali nove Rafale, koji su skupi su i odlični. Iznenađuje što nismo tražili puno dostupniji Mirage 2000, kojih se Francuska rješava.

VIDEO Ponude za borbene zrakoplove u zadnjem pokušaju nabavke 

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
 • Avatar kenshi
  kenshi:

  S kojim novcima će kupiti avione kad svake godine ide 14 do 17 miljardi kuna za udruge i agencije koje ništa ne rade ili rade protiv Hrvatske?

 • oo8787:

  Najbolji su američki F 16 Block, njih sad trebamo uzeti, barem 10, a također treba obnoviti i kopnenu vojsku te prenamijeniti naše gospodarstvo na način da sami proizvodimo oružje za obranu i zarađujemo od prodaje viška.

 • zarko815:

  Tu treba angažirati dokazane profesionalce slučajnog i kortonmanovića