Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada Ini: Prodajte zalihe! Ina: Izgubit ćemo 350 milijuna kuna

Distribuciju plina za plinare odnosno kućanstava preuzet će ubuduće HEP, tako je Vlada odlučila
12. travnja 2014. u 10:59 13 komentara 3513 prikaza
Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Pogledajte galeriju 1/2

Prvo je iz Moskve 18-orici šefova europskih vlada koje kupuju plin od Rusije stiglo pismo ruskog predsjednika Vladimira Putina u kojem prijeti obustavom plina Ukrajini, što znači i smanjenje dotoka plina Europi, za dio koji prolazi preko Ukrajine. Jučer je pak ruski šef diplomacije Sergej Lavrov objasnio što točno Rusija želi: najvažniji cilj je da Ukrajina ostane izvan blokova, dakle - nesvrstana!

Jabuka razdora

– Moraju prestati pokušaji da se da legitimitet vladi s Majdana, te se moraju provesti ustavne reforme u kojima bi sudjelovale sve regije – rekao je Lavrov, dodajući da “Ukrajina ne treba biti jabuka razdora, nego karika koja povezuje sigurnosnu arhitekturu”. Putin je pismo poslao u Austriju, Bugarsku, BiH, Češku, Italiju, Francusku, Mađarsku, Njemačku, Grčku, Makedoniju, Moldaviju, Poljsku, Rumunjsku, Srbiju, Slovačku, Sloveniju, Tursku i Hrvatsku.

No, srećom, ako Putin i treći put zavrne plin Europi, to za Hrvatsku neće značiti ništa, jer se plin još od 2010. godine ne uvozi iz Rusije. Od tada do kraja prošle godine nabavljao se preko talijanskog ENI-ja. Nakon toga 70 posto potreba zadovoljavala je proizvodnja u Hrvatskoj, a sad je, zbog blage zime, nastao višak u skladištima. Tako će u trenutku kad prijeti isključenje plina, u Hrvatskoj biti organizirana prisilna prodaja Inina plina iz skladišta Okoli! Na tome će, žale se u Ini, izgubiti 350 milijuna kuna, ako im država ne izađe ususret i omogući da plin ne prodaju odmah, nego do srpnja. Distribuciju plina za plinare odnosno kućanstava preuzet će ubuduće HEP, tako je Vlada odlučila, a Ina mora prodati plin iz skladišta u kojem je zakup istekao 31. ožujka.

– Naša industrija i stanovništvo su sigurni kad je riječ o opskrbi plinom – kaže ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Ističe kako se do kraja godine očekuje odgovor europskih zemalja koliki bi dio projekta gradnje LNG terminala na Krku mogao biti financiran europskim novcem.

– Trenutačna situacija povećala je važnost naših energetskih izvora, LNG terminala, Jadransko-jonskog plinovoda i istraživanja u Jadranu – rekla je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. Ina sada mora odmah prodati 200 milijuna kubnih metara plina, što je 7 posto hrvatske godišnje potrošnje.

Plina ima dovoljno

Vladimir Putin REAKCIJE NA PRITISAK Vrdoljak o Putinovu pismu: Hrvatska je najmanje ugrožena  INA Počinje prodaja plina iz skladišta Okoli Ditmir Bushati Ditmir Bushati: Albanija i Hrvatska rade na plinovodu u Jadranu

I EU ima dovoljno plina, ukupno 37 milijardi prostornih metara, poručuju iz Europske komisije i očekuju da Rusija nastavi s opskrbom. Putin u pismu podsjeća i na Harkivski sporazum, koji je potpisao sa svrgnutim predsjednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem, po kojem je cijena plina Ukrajini smanjena i time se unaprijed plaćao najam luke u Sevastopolju na Krimu za rusku crnomorsku flotu, dogovoren tada čak do 2047. godine. Međutim, Putin ne spominje bi li možda Rusija i dalje Ukrajini trebala plaćati najam, sad kad je Krim okupiran, pa njegovo pismo zvuči pomalo cinično.

Za najam luke cijena je bila smanjena 30%, sa 330 dolara na 234 dolara za tisuću kubnih metara plina, a onda je još na stol stavljena nemoralna ponuda po kojoj bi cijena bila samo 160 dolara, ali ako Ukrajina pristupi budućoj euroazijskoj carinskoj uniji u koju uz Rusiju ulazi Bjelorusija i Kazahstan. Putin ističe i da je samo Rusija pomagala Ukrajinu povoljnijom cijenom plina, dok europske zemlje samo uvoze hranu i sirovine i ondje prodaju svoje gotove proizvode, što je, kaže ruski predsjednik, dovelo do deficita od 10 milijardi dolara.

Šimonović u UN-ovu izvještaju: Na Krimu privođeni i mučeni aktivisti

Deset dana prije referenduma o odcjepljenju na Krimu se više nije mogla gledati ukrajinska televizija, umjesto toga mogli su se gledati ruski kanali koji su zagovarali secesiju. Stoji to u izvještaju na 38 stranica koji će u utorak biti objavljen, a napisao ga je Ivan Šimonović, pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljuska prava, piše Foreign Policy. Neki su aktivisti odvedeni u vojne baze, drugi su oteti i kasnije pušteni sa znacima lošeg postupanja ili mučenja. “Prisutnost paramilitarnih snaga i tzv. samoobrambenih grupa kao i vojnika bez oznaka nije stvorila situaciju u kojoj bi se moglo slobodno glasovati. Bez ikakvih dokaza o napadima na Ruse, TV kuće su sugerirale da na Krim dolaze ekstremisti iz Kijeva”, piše Šimonović.

Putin: Nije lijepo što Amerika zaviruje i čita tuđa pisma

Svi su navikli da naši američki prijatelji prisluškuju, ali da zaviruju i čitaju i tuđa pisma, to uopće nije lijepo, jer pismo je upućeno potrošačima u Europi – rekao je Putin nakon što je američki State Department poručio da Rusija ucjenjuje.

– Ne treba politizirati poslove s plinom i treba se pridržavati tržišnog formiranja cijene – poručili su. U Ukrajini pokušavaju naći neki izlaz, nadaju se da će moći kupovati plin iz Europe. Slovačka bi mogla ruski plin vraćati u Ukrajinu, primjerice, ali želi jamstvo da zbog toga sama neće ostati bez plina.

Plin dvaput isključen

Obustava Europa je zbog svađe između Ukrajine i Rusije dvaput ostala bez plina, prvi put samo tri dana u siječnju 2006., a u siječnju 2009. godine plin je isključen na dva tjedna, što je dovelo do ozbiljne krize opskrbe plinom usred zime u nekim europskim zemljama

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
 • Avatar Robinzon
  Robinzon:

  Meni ovdje nešto zvuči blesavo. Rusi najavljuju mogućnost zatvaranja plinskih ventila svijim EU kupcima, pa i Hrvatskoj, INA ima puno skladište plina i umjesto da to bude zlatna rezerva državi u slučaju krize, INA dobija nalog da isprazni skladište prodajući ... prikaži još! plin ispod cijene s gubitkom od 350 miliona kuna. Sve mi se čini da ćemo u jesen kupovati taj naš isti plin za milijardu kuna skuplje.

 • knezica:

  Vidi, vidi. Javila se i "ministrica spoljnih poslova rediona", stručnjakinja za plin - Besnica ... Zanimljivo, Vrdoljak je iz HNS-a, kao i direktor HEP-a, nemam pojma koji je sada, ali znam da su to mjesto ugrabili baš HNS-ovci. Bio je ... prikaži još! onaj Koračević, koji je u talu sa Čačićem, pa je zato odletio... Kakva li je sada muljaža na pomolu?

 • enigma898:

  ajde bogati šta nama u Hrvatskoj znači 350 milijuna manje-više... ima se, može se