Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Crne liste za one koji ne čestitaju 'sretan Božić'

U udruzi Vigilare tvrde kako se “Xmasom” pokušava “ukrasti Božić” odnosno njegovo izvorno i iskonsko značenje
11. prosinca 2014. u 20:32 57 komentara 4478 prikaza
xmas
Foto: Vigilare

Nakon crne liste poreznih dužnika i crnih lista u bankama, Hrvatska će dobiti novu crnu listu, onu čestitara Božića. Ondje će se naći sve one tvrtke i organizacije koje ne čestitaju Božić čestitikom “sretan Božić”, već su se odlučili za “sretne blagdane” ili “Xmas”.

– Potičemo tvrtke i organizacije da prate dosadašnju pozitivnu praksu i jasno koriste uobičajene hrvatske načine čestitanja “sretan/čestit Božić” umjesto lažno neutralnoga “sretni blagdani”. U Hrvatskoj se Božić nije smio čestitati gotovo pola prošloga stoljeća. Danas to smijemo činiti slobodno i bez ustručavanja. O vrednotama je riječ. Sretan vam Božić! – poručuju iz udruge “Vigilare”, koja je pokrenula ovu akciju pozivajući ljude da im pošalju imena onih tvrtki koje Božić ne čestitaju kako je to uobičajeno u Hrvatskoj.

Njima je, podsjetimo, najprije zasmetao natpis “Xmas” u Cesarčevoj ulici, ispred Europskog doma, nakon čega se razvila i mala polemika nije li slovo “X” i u kršćanstvu oznaka za Krista, po grčkoj riječi Xrictoc, premda se ondje “X” čita kao “h”, a ne kao “iks”. No ovdje nije u pitanju etimologija već, čini se, svjetonazorski duel, jer u udruzi Vigilare tvrde da se “Xmasom” pokušava “ukrasti Božić”, odnosno njegovo izvorno i iskonsko značenje.

– Nećemo i nemamo pravo šutjeti na iskrivljavanje temeljnog vjerskog značenja rođenja Isusa Krista. Ma kakav Xmas? – kaže Vice Batarelo iz Vigilarea, na čijim će stranicama biti objavljena imena s crne liste svih onih koji ne čestitaju Božić na ispravan način.

>> Zbog 'blasfemične' reklame Vigilare uputio prosvjedni dopis Tele2

Zoran Mamić
DVA PUTA U SMRTNOJ OPASNOSTI
Život Zorana Mamića visio o koncu, tu nesreću preživi tek jedna od tisuću osoba
Solana Nin
SINERGIJA PRIRODE
Jeste li već otkrili kraljicu među solima?
 • Avatar abakus
  abakus:

  Htjeli bi Božić bez Krista, poklone i jelku bez jaslica ispod nje, sjaj i veselje bez odgovornosti, bez djeteta u zipci i križa koji stoji u sjenci, iza sveg tog božićnog sjaja... Ako vam sve to toliko smeta, onda se ... prikaži još! odrecite i profita koji očekujete od Božića. Jamčim vam da ga od mene ni jedna firma koja reklamira Božić bez Krista neće imati. Ni sada ni ubuduće.

 • jozomali:

  što bi rekli vjernici nekih drugih vjeroispovijesti da se ide skratit H-nuka (Hanuka) ili K-bajram (Kurban bajram)....kao rimokatolik bi svakako stao i uz židove i uz muslimane koji žele punim imenom i nadalje zvati svoje važne vjerske praznike!!!!

 • Avatar George Bailey
  George Bailey:

  Podrška akciji!