Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'VRATITE SE U TURSKU'

VIDEO: Opsadno stanje na Lezbosu: Stanovnici silom priječe iskrcaj migranata

Stanovnici Lezbosa priječe iskrcaj migranata
Foto: ANGELOS TZORTZINIS/DPA/PIXSELL/Alkis Konstantinidis/REUTERS/PIXSELL
1/6
01.03.2020.
u 17:30

Stotine stanovnika Lezbos prosvjedovale su krajem veljače protiv gradnje novog prihvatnog centra za migrante, tražeći da se otok vrati lokalnom stanovništvu, a bilo je i sukoba s policijom.

Povicima "vratite se u Tursku" skupina stanovnika grčkog otoka Lezbos spriječila je u nedjelju pedesetak migranata da pristanu svojim plovilom u luku nakon sati provedenih u moru, javljaju fotografi novinske agencije France presse.

U luci Thermi, stanovnici su ogorčeni dolaskom nekoliko plovila te su spriječili migrante, među kojima je bilo i maloljetnika, da se iskrcaju, a izvikivali su pogrde lokalnom predstavniku Visokog povjereništva UN-a za izbjeglice (UNHCR).

Neki su se stanovnici okomili na novinare i fotografe, udarajući ih i bacajući im aparate u more, piše AFP.

Na cesti za prenapučeni izbjeglički logor Moria u kojem je smješteno više od 19.000 migranata, druga skupina stanovnika opskrbljena lancima i kamenjem pokušaja je spriječiti policijski autobus koji je prevozio potražitelje azila pristigle u nedjelju da došu do prijemne kancelarije i zatraže azil, prenijela je grčka agencija ANA.

Jedan je policajac pritom lakše ozlijeđen, navodi isti izvor. 

Službena Ankara objavila je u petak da više neće zadržavati migrante koji pokušavaju doći u Europsku uniju, nakon ofenzive sirijske vojske na položaje proturskih pobunjenika u Idlibu, pogibije 33 turska vojnika i prema predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu mlake reakcije NATO-a na činjenicu da je Turska, njezina članica, pretrpjela takav gubitak.  

Agencija AFP prenosi pozivajući se na svoje podatke da je najmanje 500 migranata pristalo u nedjelju ujutro na grčke otoke. Četiri plovila sa 120 osoba pristalo je na otok Hios, a dva plovila s 80 migranata do otoka Samosa, navodi ANA. 

Grčke obalne straže navode da je 180 migranata stiglo u subotu na otoke Lezbos i Samos unatoč snažnim vjetrovima, čime su prešli morsku granicu između Turske i Grčke. 

Stotine stanovnika Lezbos prosvjedovale su krajem veljače protiv gradnje novog prihvatnog centra za migrante, tražeći da se otok vrati lokalnom stanovništvu, a bilo je i sukoba s policijom. 

Grčka je bila ulazna europska zemlja za tisuće migranata 2015. i 2016., a već je preko 40 tisuća migranata smješteno na egejskim otocima gdje žive u prenapučenim kampovima i teškim uvjetima. Otočani tvrde da snose nesrazmjeran teret te zahtijevaju izgradnju prihvatnih kampova drugdje u Grčkoj.

Ključne riječi

Komentara 31

DU
Deleted user
18:14 01.03.2020.

ErDogAn ima srecu sto EU upravljaja beskorisni globalistiski sljam. Da smo normalna unija onda bi stavili sankcije Turskoj. Stvarno mi se pocinje gadit ova Europa.

GE
george34
18:28 01.03.2020.

Zalosno je sto se stanovnici moraju sami organizirati kako bi se zastitili dok baba Metkel i ostali Sorosevi igraci seru o karitativnosti. Bravo Grci. Ne dajte im.

Avatar Zzzz
Zzzz
18:01 01.03.2020.

Policiju i vojsku na granicu, nema ulaska, a ovi koji su ušli zadnjih godina deportirati natrag u njihovu civilizaciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije