Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Veterinarska inspekcija utvrdila da životinje na gospodarstvu na Hvaru žive u skladu sa svojim potrebama

Prijatelji životinja zatražili su reviziju nalaza veterinarske inspekcije, a mještani navode da su na gospodarstvu ugostitelja Ivana Gospodnetića uginule brojne životinje
28. srpnja 2021. u 12:07 1 komentara 2516 prikaza
Foto: FB Ivan Gospodnetić
Pogledajte galeriju 1/6

Udruga Prijatelji životinja zatražila je reviziju prošlotjednog nalaza veterinarske inspekcije, koja je utvrdila da su uvjeti držanja životinja na gospodarstvu ugostitelja Ivana Gospodnetića u Hvaru, poznatog i po nedavnom prijevozu tigra trajektom, u skladu s potrebama svake vrste te na zadovoljavajućoj razini.

Mještani Hvara pak tvrde da je lokalna veterinarska inspekcija pristrana i da svojim pozitivnim nalazima Gospodnetiću omogućava držanje i nabavljanje novih životinja na, kako tvrde, Auschwitzu od farme. Stoga su Prijatelji životinja zatražili da novi nadzor provede veterinarska inspekcija Državnog inspektorata iz Zagreba.


 
- Kao što smo ranije najavili, nije nas nimalo iznenadio odgovor veterinarske inspekcije. Od građana redovito dobivamo pritužbe da veterinarska inspekcija donosi rješenja protivna dobrobiti životinja i da jednostavno ne voli životinje. I sami smo prije tri godine dobili jednak odgovor na prijavu uvjeta držanja velikog broja domaćih i divljih životinja na gospodarstvu Ivana Gospodnetića. Veterinarska inspekcija tada nam je odgovorila da nisu potvrđeni navodi iz naše prijave da su životinje uplašene, apatične i pokazuju znakove abnormalnog ponašanja zbog ograničene mogućnosti kretanja u premalom životnom prostoru, u potpuno neprirodnim uvjetima, a upitna je i primjerena zdravstvena skrb - kažu Prijatelji životinja.

Pojašnjavaju da inspekcije ne nalaze nepravilnosti unatoč navodima susjeda i mještana Hvara da Gospodnetić životinjama nije osigurao adekvatne uvjete držanja i prehrane zbog čega su na njegovoj farmi dosad umrli majmun tamarin, krokodili, kraljevski piton, nojevi, ljama i još deseci drugih životinja.

- Nakon Macole, koji je zatočio medvjede iz prirode, Gospodnetić je drugi ugostitelj koji na svojemu gospodarstvu drži mnoge divlje i egzotične životinje. Već znamo tužan nastavak ove priče jer je u Hrvatskoj poznata praksa da pojedinci ilegalno natrpaju u ograđeni prostor divlje životinje koje onda Ministarstvo poljoprivrede legalizira u zoološki vrt. Time pomaže prijavljenom, a ne životinjama -  ogorčeni su u Udruzi.  

ZBRINULI GA Vlasnik zoološkog na Hvaru: 'Spasili smo tigra od smrti', Prijatelji životinja ogorčeniU novoj prijavi Prijatelji životinja uputili su desetak pitanja kojima traže od veterinarske inspekcije da, između ostalog, razjasni na temelju kojih zakonskih propisa Ivan Gospodnetić može kao privatna osoba držati velik broj životinja i kakve uvjete mora osigurati za svaku vrstu. Pitaju i na temelju kojih je propisa Gospodnetić mogao kupiti i držati tigra te zadovoljiti njegove životne potrebe u prostoru od 50 četvornih metara.

Ističu da životinjama u zoološkim vrtovima nedostaju mentalna stimulacija, fizička aktivnost i prostrana površina za kretanje, društvo pripadnika vlastite vrste, obiteljski i društveni odnosi, zbog čega pate od depresije i psihičkih poremećaja kao što su: kimanje, koračanje naprijed-nazad, njihanje, nepomično sjedenje ili griženje samih sebe, opetovano ponavljanje koraka, povraćanje, pretjerano dotjerivanje. Zaključuju da koliko god neki zoološki vrtovi pokušavali napraviti nastambe velikima, koliko god grana stavili u njih, koliko god pozadinske slike na zidovima bile lijepe, ne mogu se usporediti s prirodnim staništima gdje bi životinje trebale biti.

 

DIVLJA ŽIVOTINJA KAO LJUBIMAC Zakoni vas ne sprečavaju: U Hrvatskoj je legalno imati tigra, samo na njemu ne smijete zarađivati

 

Koje odgovore traže Prijatelji životinja

Od veterinarske inspekcje Prijatelji životinja, između ostalog, zatražili su odgovor na pitanje koliko je životinja na gospodarstvu Ivana Gospodnetića na lokaciji Bili potok u Hvaru i o kojim je vrstama riječ. Zanima ih ima li za svaku životinju dokumentaciju o podrijetlu i godini nabave, kao i ima li I.Gospodnetić dokumentaciju o podrijetlu tigra i na temelju kojih propisa je kao privatna osoba mogao uvesti tigra u Hrvatsku i držati ga na svojem gospodarstvu unazad nekoliko godina? Zanima ih i gdje je tigar sada, u kakvim je uvjetima te jesu li ispunjeni zakonski uvjeti za njegov prijevoz trajektom i kopnom? Prema dojavama građana Hvara, Ivan Gospodnetić trenutačno drži krokodila u rupi od metra širine i dubine. Je li to točno i jesu li to zadovoljavajući uvjeti držanja za krokodila? U slučaju da veterinarska inspekcija utvrdi da Ivan Gospodnetić ne udovoljava propisanim zakonskim uvjetima o držanju divljih i domaćih životinja i da naredi privremeno ili trajno oduzimanje životinja, gdje se, primjerice, mogu privremeno smjestiti oduzeti majmun, krokodil ili tigar?

Gužve na graničnom prijelazu s BiH u Slavonskom Brodu
vrijede do 30. rujna
Nacionalni Stožer donio šest odluka. Provjerite koje su nove mjere na snazi
SPAR i INTERSPAR
Kupujmo domaće
Kako uopće prepoznati je li domaće zbilja domaće, te zašto uopće kupovati domaće proizvode? Donosimo odgovore na pitanja
  • Avatar Lesk
    Lesk:

    "Veterinarska inspekcija utvrdila da životinje na gospodarstvu na Hvaru žive u skladu sa svojim potrebama".................I što je tu čudno? Sve ima cijenu, pa i veterinarski inspektori. Ako si je ugostitelj I. Gospodnetić , nekoj zemlji na brdovitom Balkanu.mogao priuštiti dada ... prikaži još!a tu cjenu plati, ne vidim gdje je problem. Pa u Hrvatskoj smo, zemlji na brdovitom Balkanu.