Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBRINULI GA

Vlasnik zoološkog na Hvaru: 'Spasili smo tigra od smrti', Prijatelji životinja ogorčeni

Foto: Facebook screenshot
1/3
13.07.2021.
u 22:18

Danas je Simba prekrasan, zdrav tigar koji, sukladno inicijalnom planu, nastavlja život u najboljim mogućim uvjetima, nadodaje

Nakon što je Hrvatsku u utorak obišla snimka tigra koji se vozi trajektom iz Splita do Hvara, na društvenim mrežama oglasio se gospodin koji se brinuo za njega.

- Prijatelj Simba koji je bio privremeno zbrinut kod nas u zoološkom vrtu je otišao s otoka, te je nastavio svoj život u službenom resortu za divlje životinje u kojem će imati još kvalitetniju skrb i uvjete za život, kazao je Ivan Gospodnetić, vlasnik privatnog zoološkog vrta iznad Hvara. 

Kako je objasnio Gospodnetić, tigar Simba kao mali je bio zbrinut na Hvaru gdje su ga u zoološkom vrtu ''spasili od loših životnih uvjeta i sigurne smrti''.

- Njegovo spašavanje i zbrinjavanje iziskivalo je skupu i veliku administraciju. Usto, osiguravanje adekvatnog smještaja zahtijevalo je poštivanje strogih uvjeta koje smo zadovoljili i dobili sve potrebne dozvole. Kad smo ga zbrinuli tigar je bio mali i znali smo da će njegov boravak na otoku biti privremen, koliko je potrebno da životinja stasa i stane na noge. Sada Simba treba dodatnu pažnju i uvjete koje bi mu ovdje teško mogli osigurati. To je dio procesa zbrinjavanja životinje koja je, u trenutku kad smo je preuzeli bila u teškom stanju, kazao je Gospodnetić.

- Danas je Simba prekrasan, zdrav tigar koji, sukladno inicijalnom planu, nastavlja život u najboljim mogućim uvjetima, nadodaje. 

Ovo ovog slučaja oglasila se i udruga Prijatelji životinja, govoreći da će sve prijaviti nadležnim institucijama. 

- Scena tigra na trajektu simbolizira groznu stvarnost po pitanju zaštitite divljih životinja u Hrvatskoj. Teško je odrediti je li gore ako se radi o nelegalnom ili legalnom slučaju prijevoza i smještaja životinje sa fotografije. Tigru je u krajnjem slučaju svejedno, a za nas jednako sramotno. Bez obzira na destinaciju, čeka ga psihičko zlostavljanje zatočeništvom, a na raspolaganju će imati 18 tisuća puta manje prostora nego što bi ga koristio u svojem prirodnom okolišu, govore. 

- Želimo napomeniti da, čak i ako je nešto registrirano i legalizirano, ne znači da je to ujedno i pravedno i moralno te da životinje u tom slučaju ne pate. Svi zoološki vrtovi funkcioniraju na jednak način i s jednakim ciljem, bez obzira na uvjete držanja - kod svih je prisutno prisilno zatočavanje divljih životinja, njihov uzgoj i trgovina, a sve u svrhu zarade, zabave ili nekog drugog razloga nevezanog za zaštitu životinja s kojom zoološki vrtovi nemaju veze, nadodaju.

Podsjetimo, tigar Simba danas je bio prevezen na Hvar trajektom Jadrolinije, za što iz tvrtke nisu znali, kao ni putnici koji su putovali istom linijom. Ostali putnici krenuli su snimati Simbu pa se zatočena životinja okrenula jer joj je zasmetala bljeskalica

- Jadroliniji nije bio prijavljen prijevoz životinje već osobnog vozila s prikolicom. Članovi posade nisu dužni pregledavati sadržaj prikolice, ukoliko nije prijavljen prijevoz opasnih tvari i sl., a kako bi provjerili poštuju li se svi sigurnosni protokoli - kazali su iz Jadrolinije Rijeka ranije za Večernji list.

VIDEO Tigar na trajektu za Hvar! Jadrolinija: Nismo znali, nismo dužni pregledavati prikolicu


 
Ključne riječi

Komentara 25

VV
vvsaa
00:04 14.07.2021.

I neki tupan tigru da ime Simba koje doslovno na Swahili jeziku znači - lav.

PE
PetiElement
23:15 13.07.2021.

Čitam tekst.. očito ja jedina ne kužim... jel tigar odlazio s Hvara ili putovao prema Hvaru..? Pišu da je trajekt išao iz St za Hvar, a čovjek (vlasnik zoo-a piše da su ga zbrinuli mladog i da sad ide na neko adekvatnije mjesto.. meni fakat nije jasno.. ako mi netko može pojasniti.. hvala

DU
Deleted user
22:59 13.07.2021.

Hm, što li troše ti ''prijatelji'' životinja, čime li se rekreiraju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije