Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vesna Pusić: To treba sasjeći u korijenu ili idemo na nove izbore

Ivo Sanader predložio je Andriju Hebranga za predsjedničkog kanidata ne konzultirajući se s koalicijskim partnerima o zajedničkom kandidatu. On je suodgovoran - rekao je Friščić.
03. siječnja 2010. u 14:28 78 komentara 10 prikaza
Vesna Pusić
Foto: Pixsell

Ivo Sanader ima pravo aktivirati svoj mandat kad god hoće, ali netko tko je neodgovorno i bez obrazloženja u trenutku krize otišao ne može se vratiti izjavama koje destabiliziraju hrvatsku Vladu, dezavuiraju političke odluke Sabora i dovode u pitanje položaj Hrvatske na međunarodnoj sceni. HDZ to mora sasjeći u korijenu ili idemo na izbore. Ova se zemlja ne može koristiti u nečije privatne svrhe – rekla je predsjednica Kluba zastupnika HNS-a Vesna Pusić.

SDSS i dalje uz Jadranku Kosor

- Kada bi ovo bila stvar unutar HDZ-a, mi bismo to pratili s interesom, ali ne i s brigom. No ovo je stvar koja se prelijeva preko HDZ-a i destabilizira Vladu i koaliciju, ali i političke procese u Hrvatskoj koji su prilično osjetljivi. Očito da započete reforme u ekonomskoj sferi i pokrenuta borba protiv korupcije nekima ne odgovaraju. Oni žele zaustaviti te procese i destabilizirati Vladu. Prema mojem mišljenju potrebno je djelovati na dvije razine. Osigurati sve kako bismo pomogli Vladi i državnim institucijama da nastave raditi svoj posao bez dodatnih komplikacija. A ako te prve mjere ne urode plodom, što se SDSS-a tiče, moramo izaći na prijevremene izbore kako bismo zadržali demokratsku stabilnost. Usto, treba osigurati uvjete da drugi izborni krug za predsjednika države prođe u najboljem redu i s visokim demokratskim standardima - rekao je Milorad Pupovac.

Josipović smatra da su prijevremeni izbori mogući dođe li do raskola u HDZ-u

- To je unutarstranački prijepor u HDZ-u. Ne riješe li ga na demokratski način, moglo bi doći do raskola u stranci i raspada koalicije što bi sigurno izazvalo prijevremene izbore, no pričekajmo i vidimo što će se dogoditi. Sanader nije ni jednom kandidatu dao podršku iako se o njegovoj bliskosti s Bandićem mnogo govorilo - izjavio je SDP-ov kandidat za mjesto predsjednika Ivo Josipović.

Bandić ne zna "tko se vraća"

Vijest da se u politički život zemlje vraća bivši predsjednik Vlade Ivo Sanader kratko je komentirao predsjednički kandidat i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

– Ne znam tko se vraća, ali znam tko dolazi. Novi, bolji i drukčiji hrvatski predsjednik Milan Bandić – rekao je nezavisni kandidat Bandić.

HSLS: Ako se bude miješao u rad Vlade, izlazimo iz vladajuće koalicije
Svatko ima pravo aktivirati svoj zastupnički mandat jer to je njegovo zakonsko pravo. Protiv toga nemam ništa. No ako se Ivo Sanader bude miješao u odluke Vlade ili saborske većine, to će značiti izlazak HSLS-a iz Vlade - komentirao je Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a.

- Ne znam što znači današnja konferencija za novinare počasnog predsjednika HDZ-a Ive Sanadera u središnjici te stranke, jer HDZ ima predsjednicu stranke i Vlade. Podsjećam, Ivo Sanader je bez objašnjenja i na svoju ruku otišao iz politike, a sadašnja njegova poruka da je nakon njega nastao potop i da on kao Noina arka spašava svijet naprosto nije točna - komentirao je Sanaderov potez predsjednik HSS-a Josip Friščić.

Friščić: Svi loši rezultati HDZ-a i Sanaderovih su ruku djelo
- Predsjedničkog kandidata HDZ-a Andriju Hebranga predložio je upravo Ivo Sanader, ne konzultirajući se s koalicijskim partnerima o zajedničkom kandidatu. On je suodgovoran što politički desni centar nije imao zajedničkoga predsjedničkog kandidata koji bi sada bio u drugom krugu - nastavio je Friščić.

- Jadranka Kosor uhvatila se ukoštac sa svim problemima koje joj je ostavio Sanader i uspješno vodi i HDZ i Vladu i koordinira koaliciju. Prema tome, svi loši rezultati HDZ-a i njihova predsjedničkog kandidata i Sanaderovih su ruku djelo.

- Nisam znao da se išta događa u

- Nisam znao da se išta događa u središnjici, a jedino što mogu reći jest da nema ovlasti koje može aktivirati počasni predsjednik s obzirom na to da su mu već aktivirane. Do raskola u Klubu zastupnika HDZ-a neće doći jer će svi ostati uz program HDZ-a i predsjednicu Kosor. Sjest ćemo i o svemu razgovarati - zaključio je Ivan Jarnjak.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • -obrisani-:

    Danas sam gledao -poljoprivrednu emisiju-i pitam se koga taj friščić predstavlja ,sramota da seljaci padaju na ovg lika koji je uništio hrvatsko selo a on i sanader bi više dobra uradili da skupa uzgajaju pajceke ili da čupaju ambroziju po ... prikaži još! osjeku pod stražom pravosudne policije!

  • -obrisani-:

    \"No ako se Ivo Sanader bude miješao u odluke Vlade ili saborske većine to će značiti izlazak HSLS-a iz Vlade\"- drugim riječima ja nemam svoje mišljenje, ako sanader kupi večinu ima i mene.... he..he kakav lik

  • -obrisani-:

    ha-ha-ha...mmm...... Friščića je ovaj Ivo zeznuo 2x. Prvi put kad je utekao, a sad i drugi put kad se vratio.......