Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Vesela družina u dogovoru i štiteći jedni druge, radi što hoće, ali neće još dugo'

Važeći Zakon o sigurnosnim provjerama donijela je 2012. godine SDP-ova većina. Do tada su ministri i ostali dužnosnici prolazili provjeru prvog stupnja, ali je novoprisegnuti predsjednik taj kriterij smanjio i od tada mogu prolaziti provjeru najblažeg, trećeg stupnja, napisao je Škoro
20. veljače 2020. u 08:18 59 komentara 14994 prikaza
Miroslav Škoro
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Miroslav Škoro na svojoj Facebook stranici osvrnuo se na aferu o masonima, ostavku Dražena Jelenića, te se zapitao zašto dužnosnici ne prolaze sigurnosnu provjeru. Ostavka Jelenića, poručio je Škoro, ne amnestira od političke odgovornosti Andreja Plenkovića i njegovu vladu, ali ni Gordana Jandrokovića, kao ni članove saborskog Odbora za pravosuđe kojim je predsjedavao SDP-ov Orsat Miljenić.

Dražen Jelenić SUKOB INTERESA Jelenić je 'žrtva' demokratske svetinje – neovisnog pravosuđa

"ZAŠTO DUŽNOSNICI NE PROLAZE SIGURNOSNU PROVJERU?

Važeći Zakon o sigurnosnim provjerama donijela je 2012. godine SDP-ova većina. Do tada su ministri i ostali dužnosnici prolazili provjeru prvog stupnja, ali je novoprisegnuti predsjednik taj kriterij smanjio i od tada mogu prolaziti provjeru najblažeg, trećeg stupnja. Valja podsjetiti da je Zoran Milanović smanjivanje kriterija pojasnio riječima: "Izbacili smo to jer je bivša vlast kreirala špijunsku industriju i provjeravala sve i svakoga. Službenici su išli okolo i raspitivali se o svakom dužnosniku. Mi to nećemo tako.''

Ipak, netko mudar uvrstio je članak 13. koji navodi da se “temeljna sigurnosna provjera provodi za osobe koje se imenuju ili su imenovane na dužnost, na zahtjev čelnika tijela". Dakle, može se, ako se hoće, od SOA-e zatražiti sigurnosnu provjeru dužnosnika. Budući da temeljem zakona glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske imenuje Hrvatski sabor na vrijeme od četiri godine, a na prijedlog Vlade Republike Hrvatske i uz prethodno mišljenje nadležnog Odbora za pravosuđe, postoji više osoba koje su mogle zatražiti sigurnosnu provjeru masona Jelenića.

Dražen Bošnjaković AFERA MASONI Bošnjaković: Radi se o gubitku jednog povjerenja, ovaj potez je očekivan

Njegova ostavka, dakle, ne amnestira od političke odgovornosti Andreja Plenkovića i njegovu vladu, ali ni Gordana Jandrokovića kao predsjednika Sabora koji je 20. travnja 2018. – na veliko iznenađenje pravničke i pravosudne struke i javnosti – istoga imenovao na položaj glavnog državnog odvjetnika. Ne amnestira ni članove saborskog Odbora za pravosuđe kojim je predsjedavao SDP-ov Orsat Miljenić, šef predsjedničke kampanje Zorana Milanovića.

Očito, vesela družina iz Ministarstva vanjskih poslova, u dogovoru i štiteći jedni druge, radi što hoće, ali neće još dugo", napisao je Škoro na Facebooku.

Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
PROMO
Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
A1 Hrvatska
#OSTAJEMDOMA
Novi načini plaćanja: Što sve možete obaviti bez da napuštate svoj dom
 • zokanabelom:

  Aj sad recite, Gabrić, koji nije bio u ratu ni pet sekundi, je prije par godina bez problema odstrijelio doktora Ivicu Babića, šefa liječničkog sindikata i ratnog veterana. Javno ga je prozvao da je lažni ratni vojni invalid, tvrdio je ... prikaži još! da ima dokaze, ovog su ekspresno uhitili i strpali u zatvor (valjda jedinog takvog u povijesti), a potom i smijenili. Babić je kasnije oslobođen optužnice, ali sindikat je preuzet. Sad je u dva dana bez problema odstrijelio glavnog državnog odvjetnika jer ovaj nije radio po njegovom diktatu. Pa taj Gabrić je očito jedan od najmoćnijih ljudi u zemlji, eliminira svakog tko mu ne paše bez pardona, ima 100 puta više moći nego što su je ikad imali Todorić, Kutle, Gucić i svi ostali tzv. tajkuni. Od kuda mu moć, od par očnih klinika, ili možda još od vremena dok je bio umreženi komunist i šef SKOJ-a?

 • trade_mark:

  dok je hadezea, esdepea i badića, bit će i veselih družina. proći će još puno, puuno godina dok se taj talog ne rasčisti. iako, pitanje je hoće li se to ikad rasčistiti...

 • Avatar navijač
  navijač:

  Sve to treba počistitina parlamentarnim izborima , ali ovi pokvarenjaci iz dvoglave partije drže sve strukture vlasti pod kontrolom , pa je to teško za očekivati. Ali i naj duži put počinje prvim korakom , zato krenimo na jesen protiv ... prikaži još!v svih koji danas obnašaju vlast.