Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jelenić je 'žrtva' demokratske svetinje – neovisnog pravosuđa

Dovoljno je što se Jelenić pukim prešućivanjem doveo u situaciju propitivanja svoga integriteta
20. veljače 2020. u 06:43 43 komentara 5298 prikaza
Dražen Jelenić
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Zašto je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić morao otići milom ili Vladinom silom? Iako je kao mason član legalno registrirane udruge za koju se stoga pretpostavlja da ima legitimne ciljeve i da poštuje hrvatski Ustav i zakone? Ustav jamči slobodu udruživanja u bilo kakve udruge, a jedino ograničenje tog prava odnosi se na zabranu nasilnog ugrožavanja demokratskog ustavnog poretka. Zanemarimo li ritualni folklor, premda je važan s gledišta percepcije javnosti, sudeći po onome što masoni govore i što se zna, oni si za ciljeve postavljaju pozitivne vrijednosti, moralne, humane i općecivilizacijske.

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić ČLAN MASONA Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić podnio ostavku!

Narušavanje povjerenja

Sam Jelenić u pristupnici je napisao kako smatra da može pridonijeti u promicanju “jednakosti svih pred zakonom, vladavini prava i vjeri u univerzalnu pravdu” i da očekuje da će kao član masonske udruge ojačati vlastitu individualnost i osobne slobode na dobrobit obitelji, radnog okruženja i domovine “kroz osjećaj pružene mi podrške snažnih individua povezanih dijeljenjem istih humanističkih i etičkih vrijednosti”.

Dražen Jelenić
1 / 12
Anton Hruby s partnerima iz arhitektonskog ureda Fellner projektirao je 47 kazališta uključujući i Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu te kazališta u Rijeci, Varaždinu i Ljubljani

Ako je puko članstvo u masonskoj organizaciji razlog da se ne mogu obnašati neke javne funkcije ili javni poslovi, možemo li onda sada očekivati “čistke” i po drugim državnim institucijama, i ne samo od masona? Što ako je netko od članova Vlade ili Hrvatskog sabora mason ili član neke druge elitističke manje ili više tajne družbe, nedostupne onima koji ne raspolažu polugama moći, novcem... Na koncu i puka prijateljstva i rodbinske veze imaju svoja tajna pravila te svjedočimo otkad je Hrvatske i te kako utječu na one koji obnašaju javne funkcije.

Čini se da je predsjednik Vlade Andrej Plenković nastojao izbjeći zamku izricanja suda o masonima, pa je kao razlog zašto traži od Jelenića da sam ode izdvojio dvije okolnosti, prvo, to što je i njemu prije nego ga je Vlada predložila za glavnog državnog odvjetnika, prešutio članstvo, i drugo, naknadno otkriće dogodilo se u konkretnom predmetu na način da je Jelenić doveo u pitanje svoj integritet. Jer, i žrtva i osumnjičenik su masoni.

Dražen Bošnjaković AFERA MASONI Bošnjaković: Radi se o gubitku jednog povjerenja, ovaj potez je očekivan

Plenković je osobito istakao kako svakom kandidatu kojeg on predlaže postavlja pitanje: “Ima li nešto u vezi vas što vi znate, a ja ne znam, a bilo bi dobro i radi vas i radi mene i Vlade i javnosti da to znam?”

Doduše, budimo objektivni, kandidata rizik prešućivanja informacija za koje mogu pretpostaviti da bi premijera mogle navesti da se predomisli, ništa ne košta. Rizik je premijerov, a mogu ga umanjiti jedino prethodne sigurnosne provjere s pristankom kandidata. Tako bi se možda otkrilo da je Jelenić uplatio upisninu masonskoj organizaciji. Ili bi, znajući da će biti podvrgnuti provjeri, to kandidate motiviralo da sami priopće sve, jer i prešućivanje narušava povjerenje.

Video: Branko Bačić o slučaju glavnog državnog odvjetnika

Važno je povjerenje građana

Tajno društvo i javni posao, naročito u domeni represije, to ne ide, sažeti je stav predsjednika države Zorana Milanovića jer time “nepotrebno dovodiš u pitanje svoju objektivnost i lojalnost”. I on sam je vrbovan od masona, priznao je jučer novinarima, ali je to odbio, upravo kako ne bi kompromitirao javnu funkciju. Premda, njemu se ništa ne bi dogodilo da se sada otkrije da je mason, već tek eventualno odlukom birača na sljedećim predsjedničkim ili drugim izborima. U pravosuđu se i puno benignija članstva, pa i u sportskim udrugama, moraju deklarirati.

Članstvo u tajnim udrugama nespojivo je sa sudačkom dužnošću, rekao je predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, a i za državne odvjetnike vrijedi sličan etički princip. Svaki sudac i državni odvjetnik moraju voditi računa i o svom ponašanju u privatnosti jer po zakonu mogu biti i razriješeni dužnosti “ako svojim postupanjem nanose štetu ugledu državnog odvjetništva ili državnoodvjetničke dužnosti”.

Dražen Jelenić ZBOG TAJNOG DRUŠTVA DAO OSTAVKU Jelenić pao jer je mason: Novim zakonom zakompliciran izbor šefa DORH-a

I Plenković i ministar Dražen Bošnjaković naglasili su da u slučaju Jelenića ne postoji sumnja da je učinio nešto nezakonito, već je doveo u pitanje nepristranost dužnosti koju obnaša. Dakle, premijer i Vlada u ovoj su se situaciji stavili u poziciju Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, i ono što se čini da nisu razumjeli kad se radilo o njima samima, pokazalo se da u slučaju Jelenića savršeno razumiju.

Povjerenje građana u one koji obnavljaju javne funkcije, od presudne je važnosti. A biti sudac ili državni odvjetnik etički je najzahtjevnija dužnost jer je njihova nepristranost svetinja, koju se štiti od njih samih, ali i od drugih, te jednako tako i oni moraju biti zaštićeni, kako to neopravdano i maliciozno u neznanju mnogi vole reći “kao lički medvjedi”.

Da, neovisnost pravosuđa jedan je od stupova demokracije, i stoga tako mora biti. I Jelenić je “žrtva” tog pristupa iako nije učinio ništa nezakonito. Dovoljno je što se doveo u situaciju da javnost ima razloga sumnjati u njegov integritet već zbog pukog prešućivanja takve informacije, što izaziva sumnju kako se to čini možda i radi zaštite skrovita mehanizma utjecaja na dužnost.

Dužnosnici u imovinskim karticama moraju upisati članstvo u masonima

Dok je u pravosuđu rizično članstvo u udrugama, posebice za čelne pozicije, u Hrvatski sabor uglavnom se ulazi na temelju članstva u nekim organizacijama, koje uz javne imaju i svoje tajne, neformalne rituale.

Ipak, i pred političare se postavljaju zahtjevi transparentnosti. Zatajivanjem članstva u udrugama, prijateljstava i sličnih veza, izlažu se političkoj odgovornosti pred biračima, ali i ocjeni Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Na traženje saborskog zastupnika Ivana Pernara Povjerenstvo je donijelo mišljenje prema kojem su i dužnosnici u imovinskim karticama obvezni upisati i članstvo u udrugama registriranim u Hrvatskoj. Vidjet ćemo hoće li slučaj Jelenić sada izazvati lavinu dopuna imovinskih kartica dužnosnika radi ublažavanja štete. Ne učine li to, izlažu se novčanoj sankciji Povjerenstva. Zataje li da su masoni, prijeti im globa i to je to. Do sljedećih izbora, kad ih birači mogu kazniti ili nagraditi.

Vrtovi Hrvatske
Mala škola imuniteta:
Koji vitamini i minerali brane naše tijelo?
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
  • Mia0900:

    Dajte molim vas. Dokle god ovo smeće Gabrić ima toliku moć kako on kaže da može zvat koga hoće jer je on Gabrić do tad nam u ovoj državi neće biti bolje. Toliko je prepotentan, toliko visok, takvo držanje kao ... prikaži još! da je Boga za bradu primio. Takvom se ništa ne može, a on upravlja čitavim sistemom. On i njegova braća zidari- bankari. Poslušajte gosp.Margetića na youtubu,i recite samo, ako je ono ludost što priča, ne bi li već odavno trebao ležati iza rešetaka? Jer on dira u ono u što niti jedan medij, niti jedan moćnik neće dirati. Niti MUP niti DORH niti itko.

  • misho32:

    smijenjen je jer nije poslušao naredbu velikog meštra , svoju poruku odnosno naredbu , nižem članu tajnog sotonskog društva , Gabrić je čak i javno objavio, koja je to umišljena budala , ali su je odmah u medijima izbrisali

  • Duslikr:

    Gabrić je na N1 bio skroz rastrojen. Izgubija kompas. Imao je priliku medijski više puta braniti se(neuspješno). A ekipa iz dnevno.hr niti jednom.