Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Veliko istraživanje: Moždana kora djece se stanjuje

Naslovnica 21. 12. 2018.
21.12.2018.
u 00:00

U mozgu djece koja koriste pametne telefone, tablete i videoigre dolazi do preuranjenog stanjivanja moždane kore, No, još se ne zna je li to dobro ili loše!

Tko danas ima tinejdžere, nužno se pita kako vrijeme koje provode na pametnim mobitelima surfajući, čavrljajući s vršnjacima (inter)nacionalno ili igrajući videoigre utječe na njihov mozak. U SAD-u je Nacionalni institut za zdravlje (NIH) pokrenuo najambiciozniju studiju razvoja adolescentskog mozga.

Znanstvenici pokušavaju razumjeti ono što nitko dosad nije: kako vrijeme provedeno pred ekranima utječe na fizičku strukturu mozga djece, na emocionalni razvoj i mentalno zdravlje. Pratit će više od 11.000 djece deset godina i za to potrošiti 300 milijuna dolara. Dr. Gaya Dowling iz NIH-a za CBS News kaže da su u prvom valu istraživanja dobivenih skeniranjem mozga 4500 djece od 9 i 10 godina pronašli značajne razlike u mozgu djece koja koriste pametne telefone, tablete i videoigre više od sedam sati dnevno. Kod njih dolazi do preuranjenog stanjivanja moždane kore.

No, još ne znaju je li to stanjivanje korteksa koje se obično smatra procesom sazrijevanja mozga uzrokovano vremenom provedenim pred ekranima i je li to dobra ili loša stvar! I neće biti poznato do konačnih rezultata studije. Podaci iz studije NIH-a pokazali su i da su djeca koja troše više od dva sata dnevno pred ekranima imala slabije rezultate razmišljanja i na jezičnim testovima.     

>> Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u našem e-izdanju

Donosimo i sljedeće teme:

>> Moramo uvoziti trgovce, poštare, čistačice, pa čak i logopede

>> Veleposlanik SAD-a: Europa treba reći 'Ne' projektu Sjeverni tok 2

>> Odakle je hrana na blagdanskom stolu

>> Mačkama i psima pomažu feromonski pripravci koji umire životinju

Ključne riječi

Komentara 12

PR
prajdali100
00:12 21.12.2018.

....a ni penis više nije što je nekad bio.

AR
Armagedon
00:24 21.12.2018.

Ne trebaju znanstvene studije da bi bilo evidentno da mobiteli i kompjutori i tv zaglupljuje djecu i ne razvijaju kreativnost , to je svakome normalnom čovjeku jasno..... mozak se razvija korištenjem, igrom, istraživanjem, kreativnošću a ne da se djecu pušta da blenu cijeli dan u glupe igre i crtane koji im zatupljuju mozak.... a ne znaju napraviti snjegovića ili kulu od pijeska...... ! Nisu to prepisivanja akademika Kostovića .... on radi na istraživanju mozga već duge godine...... a vi samo zaglupljujte svoju djecu IT uređajima...... sigurno ćete im pomoći u razvoju.....

DU
Deleted user
12:38 21.12.2018.

Tja, kaj se more. Neće ovoga svijeta biti još dugo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije