Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Počela ruska osveta Europi: Gazprom nakon Poljske zatvare ventile i Bugarskoj!

Foto: Zaporizhia Regional State/Stringer/REUTERS/PIXSELL
1/18
27.04.2022.
u 00:31

"Rizik nuklearnog i trećeg svjetskog rata je ozbiljan i stvaran", rekao je ruski šef diplomacije Sergej Lavrov u intervjuu za rusku državnu televiziju

Danas je 62. dan od početka ruske invazije na Ukrajinu. Diljem Ukrajine i dalje se nastavlja granatiranje. U ponedjeljak se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sastao s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom koji mu je obećao znatnu financijsku pomoć SAD-a.

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku. 

Glavni događaji:

  • Rusija je u ponedjeljak optužila ukrajinske vlasti da su spriječile civile u opkoljenom metalurškom kompleksu Azovstalu u Mariupolju, na jugoistoku Ukrajine, da napuste tvornicu iako je ruska vojska proglasila primirje.
  • SAD će vjerojatno uvesti daljnje ekonomske sankcije Rusiji, priopćila je u ponedjeljak Bijela kuća.
  • Rizik nuklearnog i trećeg svjetskog rata je ozbiljan i stvaran, rekao je ruski šef diplomacije Sergej Lavrov u intervjuu za rusku državnu televiziju.

Tijek događaja:

0.30 Ukrajina optužila Rusiju da prekidom isporuka plina razbija jedinstvo Europe

Kijev je optužio Rusiju da ucjenjuje Europu prekidom opskrbe plinom Poljskoj i Bugarskoj i na taj način pokušava razbiti jedinstvo saveznika Ukrajine. Članica NATO-a Poljska je među europskim zemljama koje traže najstrože moguće sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, a Bugarska, također članica saveza, gotovo je u potpunosti ovisna o uvozu ruskog plina.

Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija, rekao je da Rusija "počinje s plinskom ucjenom Europe". "Rusija pokušava razbiti jedinstvo naših saveznika. Rusija također dokazuje da su energetski resursi oružje. Zato EU treba biti ujedinjena i uvesti embargo na energetske resurse, oduzimajući Rusima njihovo energetsko oružje",  rekao je Jermak.

Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je da "neprijateljske" zemlje plaćaju uvoz plina u rubljima, što je do sada prihvatio samo nekoliko kupaca ruskog plina. Ruska kompanija Gazprom je rekla da nije obustavila isporuke Poljskoj, ali da Varšava mora plaćati plin u skladu s novim pravilima. Gazprom je odbio komentirati Bugarsku. Poljska ponavlja da neće pristati na ruski zahtjev da plin plaća u rubljima po novim pravilima koje je Moskva donijela prošli mjesec.

Poljski državni PGNiG rekao je da će opskrbe energetskog diva Gazproma preko Ukrajine i Bjelorusije biti prekinute u srijedu u u  8 sati, no Varšava je rekla da neće trebati koristiti svoje rezerve i da je njezino skladište plina popunjeno 76 posto. Pošiljke iz drugih smjerova zamijenit će Gazpromovu, rekao je poljski ministar za energetsku sigurnost Piotr Naimski, dodavši kako je ugovor s Yamalom i tako završava u prosincu. 

"Plinski sustav u Poljskoj je uravnotežen i kupci se mogu osjećati sigurno", rekao je Naimski. Ruska invazija na Ukrajinu, pokrenuta 24. veljače, ostavila je tisuće mrtvih ili ozlijeđenih, gradove pretvorila u ruševine i prisilila više od 5 milijuna ljudi da pobjegnu u inozemstvo.


23:53 Ruski predsjednik Vladimir Putin susreo se s glavnim tajnikom UN-a, obznanio je Antoniju Guterresu da se pregovori s Ukrajinom nastavljaju putem interneta. Rekao je da se nada "pozitivnom rezultatu" razgovora. No Putin je također rekao da ne može potpisati sigurnosna jamstva za Ukrajinu bez odlučivanja o teritorijalnim pitanjima oko Krima i Sevastopolja, koje je Rusija pripojila 2014., i Donbasa - gdje se separatisti koje podržava Rusija već osam godina bore protiv Ukrajine.


23:50 Grad Poltava na istoku Ukrajine večeras je pod je pod ruskim napadima, javljaju ukrajinski mediji. 


22:46 Bugarski premijer Kiril Petkov posjetit će ovaj tjedan Kijev. Petkov je pozvao svoje koalicijske partnere da ga prate u Kijevu u pokušaju da prevlada protivljenje proruskih socijalista pružanju vojne pomoći Ukrajini, budući da je stranka prijetila rušenjem vlade ako takva odluka bude odobrena. 


22:20 Bugarsko ministarstvo energetike ističe da je Bugarska poduzela korake da bi osigurala alternativne opskrbe plinom, piše Reuters.

Bugarska je poručila stanovnicima da trenutačno nema potrebe za ograničavanjem potrošnje plina. Istaknuli su da je Gazprom predložio novu shemu plaćanja rubljima koja krši njegov trenutni ugovor.

Podsjećamo, ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je ranije ovog mjeseca dekret kojim se od kupaca plina zahtijeva da plaćaju u rubljama preko ruskih bankovnih računa. Time bi se ojačala ruska valuta kojoj su naštetile sankcije.


21:50 Gazprom prekida opskrbu plina Poljskoj i Bugarskoj.

Gazprom je u prvo utorak izvijestio poljsku državnu energetsku tvrtku PGNiG da će u srijedu ujutro zaustaviti dotok iz plinovoda Yamal, priopćila je ta tvrtka. Zatim je istu stvar nagovijestio i Bugarskoj.

Gazprom će isporuku plina Poljskoj zaustaviti u 8 ujutro po srednjoeuropskom vremenu, a PGNiG je objavio da će poduzeti korake da zaustavi prekid pošiljke jer se time krše postojeći ugovori. Poljska tvrtka naglasila je da ima pravo na odštetu zbog kršenja postojećih ugovora. Poljska ministrica za klimu i okoliš Anna Moskwa poručila je kako nema potrebe za povlačenjem plina iz rezervi te da poljski potrošači neće osjetiti prekid dotoka. 

Pošiljke iz drugih smjerova zamijenit će Gazpromovu, rekao je poljski ministar za energetsku sigurnost Piotr Naimski, dodavši kako je ugovor s Yamalom i tako završava u prosincu. Poljska ponavlja da neće pristati na ruski zahtjev da plin plaća u rubljima pod novim pravilima koje je Moskva donijela prošli mjesec. 


21:48 Boris Johnson je rekao da je Facebook pristao ukloniti video Aidena Aslina, britanskog ratnog zarobljenika kojeg ruske snage drže u Donjecku. Vjeruje se da je video ruska propaganda, a prikazuje se kako je Aslin optužen da je služio kao plaćenik.

Aslin je zarobljen tijekom borbi u Mariupolju. On i Shaun Pinner, još jedan britanski vojnik, predali su se nakon što su ostali bez zaliha i streljiva. Facebook je prvotno odbio ukloniti video, unatoč apelima Aslinove obitelji. Johnson je za TalkTV rekao da je tajnica za kulturu Nadine Dorries osobno kontaktirala s Nickom Cleggom, bivšim potpredsjednikom vlade, koja trenutno služi kao predsjednica za globalna pitanja na Facebooku, u vezi s videom. Facebook je tada pristao ukloniti video.


21:47 U Donbasu se vode žestoke borbe između ruskih i ukrajinskih snaga. Sergei Gaidai, guverner regije Lugansk  rekao je za BBC da se ukrajinska vojska drži na bojišnici. Istaknuo je da su ukrajinske snage u posljednja 24 sata odbile šest ruskih napada, a u konstantnom granatiranju puno je ubijenih i ranjenih.


21:43 Ruska vojska ustvrdila je u utorak navečer da je zauzela teritorije u istočnoj i južnoj Ukrajini, uključujući cijelu regiju Herson.

- Ruska vojska je preuzela kontrolu nad cijelom hersonskom regijom, dijelovima harkovske, zaporiške i mikolajvske regije, kao i značajnim dijelovima Donjecke i Luganske Narodne Republike - rekao je general pukovnik Mihail Mizincev.

Na osvojena područja polako se vraća normalan život i počela je sjetva usjeva, tvrdi Mizincev. Unatoč tvrdnjama Moskve, dolaze oprečne informacije o kontroli nad regijom Herson. Ranije u utorak, ukrajinski vojni zapovjednik regije izjavio je da je obrambena linija unutar Hersona i da je ruske snage nisu uspjele probiti.


20:26 - Njemačka veleposlanica u SAD-u Emily Haber najavila je kako će Njemačka, osim slanja protuzračnih tenkova, Ukrajini omogućiti i obučavanje vojnika na njemačkom tlu. 

Do ovog dogovora došlo je na sastanku koji se danas održao u američkoj zračnoj bazi u Ramsteinu u Njemačkoj, a gdje su razgovarali predstavnici više od 40 zemalja članica saveznica SAD-a. 


20:01 - Poljska vlada potvrdila je da će isporuke plina iz Rusije biti prekinute od sutra zbog toga što je Varšava odbila platiti Gazpromu u rubljima

Ova odluka stigla je i nakon što je Poljska ranije objavila kako uvodi sankcije za 50 subjekata i pojedinaca, uključujući i rusku najveću plinsku tvrtku. 

Poljski ministri kazali su na izvanrednoj konferenciji za medije da imaju dovoljne zalihe plina da izdrže prekid, no optužili su Gazprom za kršenje ugovora, dok je poljski dobavljač plina PGNiG kazao kako će podnijeti tužbu za kršenje ugovora.  


19:45 - Nakon što je UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres održao sastanak s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom u Moskvi, kasnije se sastao i s Vladimirom Putinom. 

Putin je situaciju u Mariupolju nazvao ''tragičnom''.

- Situacija je tamo komplicirana - i tragična. Ali je zaista jednostavno. Razgovarao sam s turskim predsjednikom Erdoganom koji je kazao kako se tamo odvijaju vojne operacije. Ne, vojne operacije su tamo završile, tamo više nema vojnih operacija - potvrdio je Putin još jednom svoju izjavu, ranije objavljenu iz Kremlja. 

- Još uvijek očekujemo i nadamo se da ćemo uspjeti doći do dogovora diplomatskim putem, kazao je Putin te najavio da će se pregovori nastaviti u online formatu. Kazao je i kako su došli do napretka nakon razgovora u Istanbulu, ali je sugerirao kako je taj napredak bio prekinut nakon izvješća o zločinima nad civilima u Buči. 

Putin smatra da je riječ o ''provokaciji'' te je dodao kako ''ruska vojska nema nikakve veze s tim''. 

Ruski predsjednik optužio je Ukrajinu da se ''skriva'' iza civila u čeličani Azovstal i da bi najjednostavnije bilo ''pustiti ih''. 

- Vi govorite da ruski humanitarni koridori ne funkcioniraju. Lagali su vam, oni funkcioniraju - kazao je Guterresu. 


18:40 - Rusija je navodno prekinula s isporukom plina Poljskoj, izvijestio je poljski Onet.pl. 

Izviješće je citiralo izvore iz poljske vlade i državnu tvrtku PGNiG, no zasad nema službenih potvrda. 

Iako nije komentirala navode, poljska ministrica klime i okoliša Anna Moskwa kazala je kako je Poljska dovoljno opsrbljena plinom. 


18:33 - Finska i Švedska zajedno će odlučiti hoće li predati zahtjev za učlanjenjem u NATO, izjavila je finska ministrica vanjskih poslova Pekka Haavisto. 

Komentari Haavisto stigli su nakon što su tamošnji mediji objavili kako su se obje zemlje dogovorile istovremeno podnijeti zahtjeve za učlanjenjem već sredinom idućeg mjeseca. 

Finski dnevni list Iltalehti objavio je jučer kako je Stockholm ''sugerirao da dvije zemlje pokažu svoju spremnost'' za udruživanjem istog dana te da je Helsinki pristao sve dok se ''švedska vlada slaže''. 


18:30 - SAD i njegovi saveznici obećali su u utorak na sastanku u njemačkoj zračnoj bazi nove isporuke težeg naoružanja Ukrajini i odbacili prijetnju Moskve da bi njihova podrška Kijevu mogla dovesti do nuklearnog rata.

>> VIŠE OVDJE


17:36 - Rusija je u utorak upozorila Britaniju da može očekivati trenutačni "proporcionalni odgovor" ako nastavi provocirati Ukrajinu da gađa ciljeve u Rusiji.

Rusko ministarstvo obrane izdvojilo je izjave britanskog ministra oružanih snaga Jamesa Heappeyja koji je za radio BBC rekao da je Ukrajina ima puno pravo ciljati mete duboko u Rusiji i time omesti rusku logistiku i dobavne pravce.

"Željeli bismo podvući da će svako izravno poticanje Londona da se režim u Kijevu uključi u takve akcije i ako takve akcije budu izvedene odmah proizvesti proporcionalni odgovor", reklo je rusko ministarstvo obrane. 

"Ruske oružane snage potpuno su spremne izvesti napade odmazde visoke preciznosti oružjem dugog dometa na centre za donošenje odluka u Kijevu", dodaje rusko ministarstvo obrane. 


17:29 - Tajnik ruskog sigurnosnog vijeća u utorak je rekao da politika Zapada i ukrajinske vlade vodi prema raspadu Ukrajine na nekoliko država.

Izjava Nikolaja Patruševa novo je upozorenje da Rusija želi ratom rascjepkati Ukrajinu na manje države, za što će Moskva pokušati optužiti svoje protivnike. 

U razgovoru za vladine novine Rosijskaja Gazeta Patrušev, saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je da Sjedinjene Države godinama pokušavaju raspiriti mržnju prema svemu ruskome u Ukrajini. 

„No, povijest nas uči da mržnja nikad ne može postati pouzdan faktor nacionalnog jedinstva“, kazao je. 

„Ako išta danas ujedinjuje ljude u Ukrajini, to je strah od zločina nacionalističkih bataljuna“, dodao je Patrušev,

Time se referirao na ukrajinske snage koje Moskva naziva nacistima.


16:54 - Rusija je spremna dočekati sve zemlje koje žele sportska natjecanja bez diskriminacije i umjetnih ograničenja, jer u svijetu sporta nema neprijateljskih zemalja, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Nema neprijateljskih zemalja za Rusiju", rekao je Putin na sastanku s ruskim osvajačima olimpijskih i paraolimpijskih medalja, dodaje agencija TASS.

Putin je dodao da njegova zemlja pozdravlja sve koji se zalažu za sport bez diskriminacije, a osudio je suspenzije i izbacivanja ruskih sportaša s međunarodnih natjecanja. 


16:09 - O razgovoru Vladimira Putina i Recepa Tayyipa Erdogana naknadno se oglasio i Kremlj.

Mariupolj je "oslobođen" i ondje nema više borbi, ustvrdio je u utorak ruski predsjednik Vladimir Putin u razgovoru s turskim kolegom i pozvao ukrajinske borce da se predaju i da im je zajamčen život.

Golema tvornica Azovstalj posljednja je lokacija koju kontroliraju ukrajinske snage u Mariupolju. 

Kijev bi trebao "preuzeti odgovornost" za vojnike u mariupoljskoj čeličani Azovstalj, rekao je Putin turskome predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, prema priopćenju Kremlja.

Putin je pozvao ukrajinske vojnike u Azovstalju da polože oružje.

"Ratnim zarobljenicima zajamčen je život, medicinska skrb i liječenje u skladu s međunarodnim pravnim standardima", stoji u priopćenju Kremlja povodom poziva.


16:02 - Rusija pokušava destabilizirati Pridnjestrovlje, a padne li Ukrajina, ruske će trupe brzo dosegnuti glavni grad Moldavije, tvrdi savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak. 

- Imam loše vijesti za vas, ako Ukrajina sutra padne, ruske će trupe biti pred vratima grada Kišinjeva - napisao je Podoljak. 

- Dobre vijesti: Ukrajina će sigurno osigurati stratešku sigurnost regije, no morat ćemo raditi zajedno - dodao je. 


15:53 - Nakon razgovora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, japanski premijer Fumio Kishida najavio je kako će Japan poslati Ukrajini dodatne zalihe pomoći poput hrane i lijekova. 

Japan će također povećati svoje diplomatske napore da podrži Ukrajinu zajedno s drugim zemljama G7, izjavio je Kishida te dodao kako se Zelenski zahvatio na potpori

Ovo je četvrti put da su dvojica čelnika telefonski razgovarala ove godine, rekao je Kishida. 


15:45 - Cesta i željeznički most na ušću Dnjestra kod Odese pogođen je u raketnom napadu, izvijestile su vlasti. 

- Okolnosti i informacije o žrtvama se još utvrđuju - javile su vlasti. 


15:27 - Ukrajinski dužnosnici izvijestili kako su se i danas nastavile teške borbe u istočnim regijama Luhanskom i Donjecku

Čelnik regionalne uprave u Donjecku Pavlo Kirilenko kazao je kako su ruske snage lansirale napade na grad Avdiivka. 

- Gradska knjižnica, škola i neboder su pogođeni - kazao je te dodao kako su uspjeli zaustaviti napade u obližnjem gradu Mariinka. 

- Danas su se borbe nastavile gotovo duž cijene crte bojišnice. Trenutno se zna da su najmanje dva civila poginula - dodao je. 

U susjednom Lugansku tri su civila poginula u gradu Popasna kada se zgrada srušila usred snažnog granatiranja, izjavio je Sergej Hajdaj, načelnik vojne uprave regije Lugansk.

- Situacija u Popasni je iznimno teška. Ulične borbe u gradu se nastavljaju. Neprijatelj daljinski puca iz teškog naoružanja. Zrakoplovi neprestano bombardira stambeno naselje - kazao je. 


14:43 - Šef UN-ovog nadzornog tijela za atomsku energiju osudio je rusku okupaciju nuklearne elektrane u Černobilu, opisujući situaciju "apsolutno nenormalnom i vrlo, vrlo opasnom".

>> VIŠE OVDJE


14:39 - Danas je održan i telefonski sastanak Vladimira Putina i Recepa Tayyipa Erdogana

Iz ureda turskog predsjednika objavljeno je kako je ponovljena ponuda da se Volodomir Zelenski i Vladimir Putin sastanku u Turskoj. 

- Predsjednik Erdogan, koji je istaknuo važnost postizanja primirja, učinkovitog rada humanitarnih koridora i provođenja evakuacije na siguran način, istaknuo je da će Turska nastaviti činiti sve da zaustavi ovaj tijek događaja koji štete svima i osigura trajni mir - stoji u priopćenju. 


14:25 - Održan je sastanak između UN-ovog glavnog tajnika Antonia Guterresa i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova u Moskvi, gdje se razgovaralo o okončanju rata u Ukrajini. 

Lavrov je kazao kako je Moskva odbila prijedlog Ukrajine da se iduća runda pregovora održi u Mariupolju. 

>> VIŠE OVDJE


13:57 -  Gradonačelnik Mariupolja Vadim Boičenko kazao je da je treća masovna grobnica pronađena u neposrednoj blizini Mariupolja. Ranije su pronađene dvije masovne grobnice u selima Manduš i Vinohradne.

Satelitske snimke pokazuju masovnu grobnicu u selu Stari Krim, tvrdi gradsko vijeće na Telegramu, prenosi CNN.


13:47 -  Američki ministar obrane Lloyd Austin kazao je da su Sjedinjene Države i saveznici učinili sve da pomognu Ukrajini. Austin i predstavnici 40 zemalja nalaze se u vojnoj bazi u Njemačkoj, gdje raspravljaju o tome kako najbolje pomoći Ukrajini.

- Kao što smo vidjeli ovog jutra, zemlje iz cijelog svijeta stoje ujedinjene u našoj odluci da podržimo Ukrajinu u njezinoj borbi protiv ruske imperijalne agresije. Ukrajina očito vjeruje da može pobijediti, kao i svi ostali ovdje - kazao je Austin.


13:38 - Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u utorak da "nitko ne želi izbijanje trećeg svjetskog rata" nakon komentara ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da je opasnost od nuklearnog rata stvarna opasnost.

Glasnogovornik ministarstva Wang Wenbin ponovio je da se nada da će sve strane biti "smirene i suzdržane".


12:26 - Očekuje se da će 8,3 milijuna izbjeglica napustiti Ukrajinu, stoji u posljednjoj procjeni povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR).

Ukrajinu je u ponedjeljak napustilo oko 5,2 milijuna izbjeglica, pokazuju najnoviji podaci. UNHCR i partnerske organizacije traže 1,85 milijardi dolara za potporu ukrajinskim izbjeglicama u susjednim zemljama, rekla je u utorak glasnogovornica UNHCR-a Shabia Mantoo.


11:42 -  Njemačka će Ukrajini isporučiti protuzračne tenkove Gepard, objavilo je u utorak njemačko Ministarstvo obrane.

Taj je potez najavila njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht u bazi američkog ratnog zrakoplovstva Ramstein, objavilo je ministarstvo na Twitteru.

Podsjećamo, u toj bazi danas se održava susret 40 zemalja, pod vodstvom Amerikanaca, u vezi s pružanjem pomoći Ukrajini. Ukrajinski političari kontinuirano ponavljaju od početka ruske invazije na Ukrajinu da im je potrebno oružje kako bi se mogli oduprijeti Rusiji.

Photo: Kai Pfaffenbach/REUTERS
Foto: Kai Pfaffenbach/REUTERS


11:40 -  Povjerenik Europske unije Kadri Simson kazao je da "vrlo brzo" očekuje šesti paket sankcija Europske unije protiv Rusije kao odgovor na njezinu invaziju na Ukrajinu.

Reuters javlja da točan datum paketa još nije potvrđen, a kao i za prethodne runde sankcija Europske unije, trebat će odobrenje država članica.


11:10 - Separatistički vođa ukrajinske odcijepljene regije Donjeck rekao je u utorak da bi Moskva trebala pokrenuti sljedeću fazu vojne operacije u Ukrajini nakon što dosegne granice te regije, upućujući pri tome na incidente u protekla dva dana u pobunjenom moldavskom proruskom Pridnjestrovlju.

Denis Pušilin, čelnik samoproglašene Narodne Republike Donjeck koja ima potporu Rusije, rekao je u online programu ruske televizije da je sljedeća faza ruske vojne intervencije ključna nakon sigurnosnih incidenata izvan regije. Naveo je eksplozije koje su u ponedjeljak i utorak pogodile odcijepljenu moldavsku regiju Pridnjestrovlje koja graniči s Ukrajinom, kao i ruske navode o granatiranju njezinih pograničnih regija od ukrajinskih snaga.

"Tempo kojim (vojna) operacija stiže do naših granica važan nam je kako bismo započeli svoju sljedeću fazu, koja je potrebna nakon onoga čemu smo svjedočili u Pridnjestrovlju i pograničnim regijama Rusije", rekao je Pušilin, a prenosi agencija RIA.


10:53 -  Kijev je uveo noćni policijski sat. Građanima je rečeno da ne hodaju ulicama grada između 22 sata i 5 ujutro, a kao razlog tome navode se "ruske provokativne aktivnosti".

"Tijekom ratnog stanja važno je pridržavati se zahtjeva i odluka koje se provode na terenu. Takve mjere pomažu u zaštiti stanovništva od provokativnih akcija neprijatelja", rekao je Oleksandr Pavliuk, prenosi Sky News..


10:45 - Šira međunarodna zajednica pruža vojnu potporu Ukrajini, a ne NATO, reagirao je britanski ministar oružanih snaga James Heappey u utorak nakon što je šef ruske diplomacije rekao da je zapadni savez angažiran u ratu s Rusijom.

"Donatorska zajednica nije NATO", rekao je Heappey za Sky News na pitanje o komentarima Sergeja Lavrova. "Napor donatora okupio je zemlje od kojih su mnoge iz NATO, ali ostale su izvan... Nije NATO taj koji pruža vojnu pomoć", rekao je. 

Britanski ministar ne strahuje od eskalacije sukoba. 


9:56 - Rusko Ministarstvo obrane objavilo je najnoviji operativni izvještaj, prenosi The Guardian. Napominjemo, njihovi navodi u ovom trenutku nisu neovisno potvrđeni.

Rusi tvrde da su tijekom noći četiri ukrajinska vojna objekta pogođena visokopreciznim projektilima, uključujući dva skladišta streljiva u Harkivu. Rusija je, stoji u izvješću, pogodila 87 vojnih objekata u Ukrajini,  uništila 59 oklopnih vozila te ubila "oko 500 neprijateljskih vojnika".

Tvrde da su uništeni ukrajinski lanseri protuzračnih raketnih sustava Buk-M1 i Osa AKM. U blizini sela Barvinkove uništena su dva ukrajinska protuzračna raketna sustava S-300, taktički raketni bacač Točka-U i postaja za elektroničko ratovanje, navode te dodaju da je ruski sustav protuzračne obrane srušio 13 ukrajinskih bespilotnih letjelica.


9:46 -  Pridnjestrovska Moldavska Republika separatistička je republika na području Moldavije koju ne priznaje međunarodna zajednica koja se sve više spominje u kontekstu rata u Ukrajini.

Njihovo Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da su uništena dva radiotornja preko kojih se transmitira program na ruskom.

- U rano jutro 26. travnja, dogodile su se dvije eksplozije u selu Maiac, okrug Grigoriopol. Prva u 6.40, a druga u 7.05. Nema ozlijeđenih - navodi njihovo ministarstvo, prenosi Reuters. NEXTA je objavila nepotvrđenu fotografiju srušenih radiotornjeva.

 


9:10 -  Počelo je raščišćavanje ruševina kazališta u Mariupolju. Podsjećamo, brojni civili, njih oko 900, upravo tamo potražili su sklonište. Međutim, unatoč tome što je na krovu kazališta pisalo ''djeca'' na ruskom, zgrada je bila meta ruskog napada. Ukrajinske vlasti pretpostavljaju da je u napadu poginulo oko 300 ljudi.

1/8

8:51 - Guverner oblasti Luhansk Sergej Gadai uputio je apel ljudima koji žive na njegovu području da ga napuste čim dobiju priliku.

- Razumijem da je teško evakuirati one koji nikad nisu napustili regiju Luhansk - ali idite. U drugim regijama Ukrajine je život, život u sigurnosti - napisao je na statusu na Telegramu, prenosi The Guardian.

Naveo je da će danas pokušati evakuaciju s pet lokacija Severodonjeck, Lisičansk, Rubižne, Popasna, Gorskoje. Potom je objavio, još uvijek neovisno nepotvrđene detalje, napada koji su se dogodili prilikom pokušaja evakuacije.

– Jučer granični čuvari nisu čekali bus. Rusi su pucali na transport. Ljudi su pokušali pobjeći, ali neprijatelj je mislio drukčije. Svaki dan pokušavamo doći do svakog mjesta susreta kao što i danas – kazao je i pozvao ljude na evakuaciju te ustvrdio kako je ona besplatna.  


8:35 - Isporuke zapadnog oružja Ukrajini znače da je NATO savez "zapravo uključen u rat s Rusijom", a Moskva to oružje smatra legitimnim ciljevima, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u intervjuu emitiranom u ponedjeljak.

>>> OPŠIRNIJE


8:33 - Glavni tajnik Antonio Guterres danas će se susresti u Moskvi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Očekuje se da će glavna tema razgovora biti upravo Mariupolj. Ukrajina je zamolila Guterresa da garantira humanitarni koridor kojim bi se evakuirali civili.


7:45 -  Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upozorio je na mogućnost trećeg svjetskog rata, što i nije tako dobro prošlo kod njegovog ukrajinskog kolege Dmitre Kuleba.

- Rusija gubi i posljednju nadu da prestraši svijet da ne bi podržao Ukrajinu. Zato tako govori o 'pravim' opasnostima trećeg svjetskog rata. To jedino može značiti da Moskva predosjeća poraz u Ukrajini. Stoga svijet mora dvostruko podržavati Ukrajinu kako bi pobijedila i da bi se sačuvala europska i globalna sigurnost – naveo je Kuleba u tvitu.

 

 


7:11 - Grad Kreminna navodno je pao, objavilo je britansko Ministarstvo obrane u svom dnevnom izvještaju, iako nije poznato više detalja o tome.

 

Ranija izvješća govorila su da ruske snage kontroliraju grad koji se nalazi u regiji Lugansk.

Ministarstvo obrane navelo je i to da su zabilježili teške borbe na juga grada Izjuma, dok ruske snage pokušavaju napredovati prema gradovima Sloviansk i Kramatorsk. Pretpostavlja se da ruske snage vjerojatno pokušavaju opkoliti snažno utvrđene ukrajinske položaje na istoku zemlje.

 


6:16 -  Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se u ponedjeljak kasno navečer građanima.

"Očito je svakog dana - posebice danas, s trećim mjesecom našeg otpora - da su svi u Ukrajini zabrinuti oko mira i oko toga kada će sve to biti gotovo. Nema jednostavnog odgovora na to u ovom vrijeme", kazao je Zelenski.

Poručio je da je pobjeda Ukrajine neizbježna.


6:10 - Predsjednik ukrajinskih željeznica rekao je da je jedan radnik poginuo, a četiri  su ozlijeđena u ruskom raketnom napadu na pet ukrajinskih željezničkih postaja u ponedjeljak, prenosi Reuters.


6:03 - Zemlje članice Opće skupštine UN-a glasovat će u utorak o rezoluciji koja bi zahtijevala od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti da opravdaju korištenje veta u budućnosti, javlja AFP.


6:02 - Finska i Švedska planiraju u svibnju istodobno objaviti da se žele pridružiti NATO-u, javljaju lokalni mediji.

Finske novine Iltalehti pišu da se čelnici Finske i Švedske planiraju sastati u tjednu od 16. svibnja i najaviti da će podnijeti zahtjev za pridruživanje NATO-u.


6:01 - Ruska invazija u Ukrajini značajno je poremetila ukrajinsku poljoprivrednu proizvodnju, a britansko Ministarstvo obrane je prema podacima s terena zaključilo da će Ukrajina proizvesti oko 20% manje količine žitarica nego u 2021. 

"Ukrajinska žetva u 2022. će najvjerojatnije biti oko 20% manja nego u 2021., zbog smanjenog područja za sjetvu nakon invazije", objavili su iz britanskog Ministarstva obrane.


6:00Sjedinjene Države će u utorak biti domaćin sastanka u njemačkoj zračnoj bazi Ramstein, na kojoj bi se trebali okupiti predstavnici više od 40 država te razgovarati o načinu na koji će biti pružena pomoć ukrajinskoj vojsci u obrani od očekivane ruske ofenzive na istoku Ukrajine, izjavili su američki vojni dužnosnici. 

Sastanak u bazi koja se nalazi jugoistočno od Frankfurta vodit će američki ministar obrane Lloyd Austin, koji dolazi iz Kijeva, gdje je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom obećao dodatnu vojnu pomoć.

General američke vojske Mark Mille je rekao da je ključni cilj razgovora sinkronizacija i koordinacija pri osiguravanju dopremanja vojne pomoći koja bi uključivala teško topničko naoružanje, streljivo i oružjem bogato opremljene bespilotne letjelice.

"Nekoliko sljedećih tjedana će biti jako, jako kritični", izjavio je Milley te dodao: "Potrebna im je kontinuirana pomoć, da bi bili uspješni na bojištu. I to je cilj ove konferencije."

Nakon neuspjelog brzog zauzimanja Kijeva i područja na sjeveru Ukrajine, Rusi su odlučili premjestiti svoje trupe na istok države, gdje pripremaju kopnenu ofenzivu u Donbasu. Američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman, procijenio je da se Rusi uzdaju u teško topništvo i raketne napade na ukrajinske položaje, dok istovremeno raspoređuju trupe iz više smjerova kako bi opkolili i uništili značajan dio ukrajinskih obrambenih snaga.

No, procjena je američkih dužnosnika da je i ruska vojska doživjela znatne gubitke te da su neke jedinice izgubile gotovo trećinu pripadnika. Prema procjeni američke vojske, s takvim gubicama nije moguće uspješno ratovati. Britanski vojni izvori govore o 15.000 poginulih ruskih vojnika, oko 2000 uništenih oklopnih vozila, od čega je oko 530 tenkova te 60 srušenih helikoptera i borbenih zrakoplova. Rusija je do sada službeno priznala smrt 1351 vojnika te 3825 ranjenih.

Pogledajte OVDJE što se sve odvilo 61. dana od početka ruske invazije na Ukrajinu

Komentara 257

Avatar petrolio
petrolio
07:41 26.04.2022.

putin je uspio ujediniti EU i USA kao nikad prije i potaknuti nikad veće naoružavanje zemalja članica NATO-a, uz ogromne gubitke rusa u agresiji na ukrajinu. stvarno "uspješno"....

Avatar Zgubider..
Zgubider..
12:55 26.04.2022.

U prošlom stoljeću smo imali dva velika (svjetska) rata. Po čemu bi ovo stoljeće trebalo biti drugačije?

TO
tomzag
15:21 26.04.2022.

Dajte vi pošaljite ružičaste LGBT tenkove, da Rusi krepaju od smijeha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije