Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Moskva optužila Ukrajinu da je spriječila civile da napuste Azovstalj; U napadima u Donjecku danas ubijeno dvoje djece

Foto: Reuters/PIXSELL/Screenshot
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
25.04.2022.
u 23:42

Kijev je predložio da se posebna runda pregovora s Rusijom održi kod čeličane Azovstal u Mariupolju

Danas je 61. dan od početka ruske invazije na Ukrajinu. Američki državni tajnik Anthony Blinken stigao je u Kijev s ministrom obrane Lloydom Austinom te se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Kijev je predložio da se posebna runda pregovora s Rusijom održi kod čeličane Azovstal u Mariupolju.

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku. 

Glavni događaji:

  • Rusko granatiranje nastavlja se na istoku Ukrajine, a prema regionalnim dužnosnicima poginuli su civili u sjeveroistočnom Harkivu i istočnom Donjecku
  • Britanski obavještajci tvrde da Rusija planira inscenirati rezultate referenduma u Hersonu s ciljem opravdavanja svoje okupacije
  • Vladimir Putin izgubio je interes za rješavanje situacije u Ukrajini diplomatskim razgovorima, pokazala su izvješća Financial Timesa.

Tijek događaja:

23:42 Velika Britanija donira Ukrajini 22 nova vozila hitne pomoći i medicinsku opremu na zahtjev tamošnje vlade, najavio je premijer Boris Johnson. Nova pomoć dolazi samo nekoliko tjedana nakon što je pošiljka od 20 vozila hitne pomoći poslana u Ukrajinu.

Humanitarna organizacija za medicinsku pomoć UK-Med, koja djeluje na prvoj crti katastrofa diljem svijeta, dobila je 300.000 funti  za obuku ukrajinskih liječnika, medicinskih sestara i bolničara u rješavanju masovnih žrtava. Dobrotvornoj organizaciji je također dano 300.000 funti lijekova i drugih farmaceutskih potrepština koje će donijeti ukrajinskom medicinskom osoblju. Više od 40 vatrogasnih vozila već je stiglo u Ukrajinu iz Velike Britanije, nakon što je nacija vidjela više od 100 vatrogasnih postaja i 250 vatrogasnih vozila uništenih u ratu.


23:16 Guverner ruske Belgorodske oblasti, na granici s Ukrajinom, optužio je u ponedjeljak navečer Ukrajinu da je granatirala selo, ustvrdivši da je u napadu dvoje civila ranjeno i da su oštećene kuće.

- Već sad je jasno da ima ranjenih civila. Zasad ih je dvoje: muškarac je ranjen u ruku, a žena u vrat - napisao je Vjačeslav Gladkov na Telegramu.

Na meti je bilo selo Žuravljovka, rekao je. Rusija je više puta optuživala ukrajinske snage da su izvele napade na rusko tlo, napose na dva sela u Belgorodskoj oblasti i na selo u Brjanskoj oblasti sredinom travnja.


23:12 Rizik nuklearnog i trećeg svjetskog rata je ozbiljan i stvaran, rekao je ruski šef diplomacije Sergej Lavrov u intervjuu za rusku državnu televiziju. Napomenuo je da Kremlj "želi smanjiti sve šanse umjetnog podizanja tog rizika".

Također je rekao da će konflikt u Ukrajini završiti dogovorom, ali sadržaj dogovora ovisiti će o vojnoj situaciji, dodao je Lavrov i istaknuo da Kijev samo imitira pregovore.

Više pročitajte OVDJE.


22:47 Rusija je u ponedjeljak optužila ukrajinske vlasti da su spriječile civile u opkoljenom metalurškom kompleksu Azovstalu u Mariupolju, na jugoistoku Ukrajine, da napuste tvornicu iako je ruska vojska proglasila primirje.

Ruske snage i njihove proruske dodatne snage u Ukrajini obvezale su se da će "jednostrano prekinuti neprijateljstva u 14.00 sati po moskovskom vremenu, povući postrojbe na sigurnu udaljenost i osigurati odlazak" civila "u smjeru u kojem budu htjeli", navodi se u priopćenju ruskog ministarstva obrane. Izlazak je odobren ženama, djeci i radnicima tvornice.

Ruska vojska je tijekom večeri navela u priopćenju da se u 19.00 sati po srednjoeuropskom vremenu "još nitko nije koristio ponuđenim humanitarnim koridorom".


22:36 SAD će vjerojatno uvesti daljnje ekonomske sankcije Rusiji, priopćila je u ponedjeljak Bijela kuća.

- Nitko nije siguran od naših sankcija - rekla je tiskovna tajnica Bijele kuće Jen Psaki, prenosi Reuters. Psaki nije komentirala nedavno izvješće Wall Street Journala da SAD nisu sankcionirale prijavljenu majku troje djece Vladimira Putina kako ne bi naljutila ruskog predsjednika.


22:23 Ukrajinski gradonačelnik Hersona Igor Kolikhajev objavio je na Facebooku da su ruske snage preuzele kontrolu nad zgradom gradskog vijeća. Iako je Herson od početka ožujka pod ruskom okupacijom, gradsko vijeće je još uvijek funkcioniralo pod kontrolom Ukrajine.

Kolikhajev je rekao da je ruska vojska oduzela ključeve zgrade i zamijenila zaštitare za svoje. Rekao je da je napustio zgradu u 19.45 sati po lokalnom vremenu. Pravda, ukrajinska novinska kuća, izvijestila je da od 26. travnja gradsko vijeće Hersona neće raditi.


22:16 Kanadska ministrica obrane Anita Anand otputovat će ovog tjedna u Njemačku i Sjedinjene Države kako bi razgovarala o potpori Ukrajini protiv ruske invazije, priopćila je kanadska vlada u ponedjeljak.

Načelnik stožera obrane general Wayne Eyre i zamjenik ministra nacionalne obrane Bill Matthews otputovat će s Anandom u ponedjeljak u Njemačku, navodi se u priopćenju. Kanadsko izaslanstvo sudjelovat će u utorak na sastancima konzultativne skupine za obranu Ukrajine, čiji je domaćin američki ministar obrane Lloyd Austin, u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj, a kasnije tijekom tjedna posjetit će Washington kako bi se sastala s američkim obrambenim dužnosnicima u Pentagonu. 


22:07 Ukrajinska vojska ranije je objavila da Rusija napada ukrajinska željeznička postrojenja kako bi uništila opskrbne linije kojim Ukrajina dobija oružje iz inozemstva. Informaciju je potvrdilo i rusko Ministarstvo obrane koje tvrdi da su uništili šest željezničkih postrojenja koja su korištena kako bi se ukrajinskim snagama dostavljalo oružje iz inozemstva. BBC piše da je u ruskim napadima pogođeno i električno postrojenje za napajanje željezničkog sustava u mjestu Krasne kod Lavova.


21:22 - U gradu Kremini u regiji Luhansk na istoku Ukrajine odjeknula je velika eksplozija, objavio je savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova Anton Geraščenko. Radi se o gradu koji su nedavno okupirale ruske snage. Geraščenko je objavio da se eksplozija dogodila u zgradi lokalnog gradskog vijeća. 

Geraščenko navodi kako je došlo do eksplozije plina u zgradi gradskog vijeća Kremine, dodajući kako "nitko nije preživio".


20:30 - Poljska je danas priopćila da je poslala tenkove u Ukrajinu, javlja Reuters pozivajući se na poljskog premijera Mateusza Morawieckog. Na pitanje je li Poljska poslala tenkove u Ukrajinu, Morawiecki je odgovorio "Da", odbivši dati dodatne detalje o broju dostavljenih tenkova.

Morawiecki je odgovorio na pitanja razmatra li se još uvijek slanje zrakoplova u Ukrajinu, rekavši: "Nema takve potrebe, nema takvih zahtjeva."


19:31 - Prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim narodima rekao je da Moskva ne vidi smisao u uspostavljanju primirja u Ukrajini u ovoj fazi rata jer se boji da bi Kijev to mogao iskoristiti za organiziranje "provokacija", izvijestila je RIA.

Dmitrij Poljanskij tvrdi i da Rusija nije pogodila stambena područja u lučkom gradu Odesi. Ukrajinska protuzračna obrana u subotu je objavila da su dva projektila pogodila vojno postrojenje i dvije stambene zgrade u Odesi.

19:20 - Četiri osobe, uključujući dvoje djece, ubijene su u ponedjeljak na istoku Ukrajine. Guverner Donjecke regije Pavlo Kirilenko rekao je na Telegramu da su 9-godišnja djevojčica i 14-godišnji dječak ubijeni u regiji gdje je Rusija u ofenzivi.


18:15 - Britanski ministar obrane Ben Wallace rekao je da je oko 15.000 ruskog osoblja ubijeno od početka rata u Ukrajini 24. veljače.

- Naša je procjena da je oko 15.000 ruskog osoblja ubijeno tijekom njihove ofenzive. Tu su i gubici opreme, a ukupno je do danas uništeno ili zarobljeno više od 2000 oklopnih vozila. To uključuje najmanje 530 tenkova, 530 oklopnih transportera i 560 borbenih vozila pješaštva. Rusija je također izgubila preko 60 helikoptera i borbenih zrakoplova - rekao je Wallace.


17:02 - Ukrajinsko ministarstvo obrane priopćilo je da je ukrajinska vojska odbila napade ruske vojske na istoku zemlje, prenosi Reuters. Glasnogovornik ministarstva obrane Oleksandr Motuzjanik kazao je da su ruske snage pokušale probiti obranu više gradova Rubižne, Popasna, Sjeverodoneck, Marinka i Avdivka te da pokušavaju napredovati iz Izjuma prema Barvinkoveu i Slovjansku.

Ruske snage također nastavljaju napade na ogromnu mariupoljsku čeličanu Azovstal, u kojoj su svoje položaje utvrdili ukrajinski borci, kazao je savjetnik ukrajinskog predsjednik Oleksij Arestovič.

"Neprijatelj nastavlja napadati naše položaje u području tvornice Azovstal. On koristi zrakoplove, topništvo, puca iz tenkova i pokušava napredovati s jurišnim skupinama, kršeći zapovijed vlastitog vrhovnog zapovjednika", kazao je Arestovič u video obraćanju.

16:36 - Ukrajinska državna sigurnosna služba (SBU) u ponedjeljak je zanijekala da ima bilo kakve planove da ubije ruskog televizijskog novinara Vladimira Solovjeva. Ukrajina je objavila demanti nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da je Savezna sigurnosna služba, glavni nasljednik KGB-a iz sovjetske ere, spriječila pokušaj ubojstva novinara kojeg su državni mediji kasnije imenovali kao Solovjeva, a čije je ubojstvo planirala izvesti "teroristička skupina".

"SBU nema planove ubiti V. Solovjeva", priopćio je SBU na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.


16:30 - Ukrajina ne želi ukloniti iz svog ustava cilj o pridruženju NATO-u, kazao je u ponedjeljak predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk.

"Ustavni amandmani nisu sami sebi svrha i to neće postati", kazao je predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk u intervjuu za Ukrajinsku pravdu objavljenom u ponedjeljak.

Odredbe ustava koje se tiču NATO-a i EU-a predstavljaju ukrajinski "perspektivni pogled u budućnost", naglasio je. Sprječavanje ulaska Ukrajine u NATO i njen neutralni status jedan je od glavnih proklamiranih ciljeva ruske agresije. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pokazao je spremnost za razgovor o neutralnom statusu Ukrajine sa sigurnosnim jamstvima svjetskih sila. Do sada nije bilo opipljivih rezultata u pregovorima između Ukrajine i Rusije.

Stefančuk je naglasio da je teritorijalni integritet Ukrajine "crvena linija". Rusija također zahtijeva od Ukrajine da se odrekne poluotoka Krima, koji je Rusija anektirala 2014., te da prizna samoproglašene "narodne republike" Doneck i Luhansk. Sada ruski predstavnici također polažu pravo na cijelu južnu Ukrajinu, uključujući lučki grad Odesu.


16:15 - Međunarodni kazneni sud (ICC) sudjelovat će u zajedničkom istražiteljskom timu koji istražuje optužbe za ratne zločine u Ukrajini nakon ruske invazije, objavio je u ponedjeljak Eurojust, agencija EU-a za suradnju u kaznenom pravosuđu. Tužitelj ICC-a Karim Khan i glavni tužitelji Litve, Poljske i Ukrajine potpisali su sporazum o tom prvom sudjelovanju ICC-a u nekom istražiteljskom timu, navodi Eurojust.

"Ovim sporazumom strane šalju jasnu poruku da će biti poduzeti svi napori da se učinkovito prikupi dokaze o najvećim zločinima počinjenima u Ukrajini i odgovorne privede pravdi", navodi se u priopćenju.


15:46 - Poglavar Rimokatoličke crkve pozvao je čelnika Ruske pravoslavne crkve da ujedine napore za okončanjem rata u Ukrajini. 

"Neka Duh Sveti promijeni naša srca i pretvori nas u mirotvorce, osobito za ratom razorenom Ukrajinu", napisao je papa Franjo ruskom patrijarhu Kirilu povodom pravoslavnog Uskrsa, koji se slavio u nedjelju.

Franjo je napisao o "novoj zori" koju traže Ukrajinci i da će to okončati "mrak rata". Kiril, koji je odan saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, podupro je invaziju Ukrajine tijekom svojih propovijedi.


15:40 - Vojne postrojbe i dalje su u pokretu u bjeloruskim šumama, posebice u područjima Brest i Gomel, regija koje graniče s Ukrajinom. Međutim, to više nisu ruski vojnici, nego pripadnici bjeloruskih oružanih snaga.

>> OPŠIRNIJE OVDJE


 

14:26 - Ukrajina nije postigla sporazum s Rusijom o otvaranju humanitarnog koridora za civile koji bi mogli napustiti opkoljeni grad Mariupolj, rekla je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk. Njezina izjava dolazi nakon što je Rusija objavila prekid vatre kako bi omogućila odlazak civila koji se nalaze u skloništima u opkoljenoj čeličani Azovstal.

- Važno je razumjeti da se humanitarni koridor otvara dogovorom obiju strana. Jednostrano najavljeni koridor ne pruža sigurnost pa stoga ni nije humanitarni koridor - rekla je Vereščuk. 


14:18 - Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je rekao da je njegova glavna obavještajna agencija spriječila ono što je nazvao zapadnjačkom zavjerom da ubije istaknutog ruskog novinara.

"Jutros je savezna sigurnosna služba spriječila radnje terorističke skupine koja je planirala napad i ubojstvo slavnog ruskog TV novinara", rekao je Putin tužiteljima.

"Okrenuli su se teroru - pripremi ubojstava naših novinara", rekao je Putin. Nije priložio nikakav dokaz koji bi potkrijepio njegove tvrdnje, a Reuters nije odmah uspio provjeriti tvrdnje.

Novinska agencija Interfax rekla je da su ruske vlasti pritvorile članove nacionalističke skupine, koja "djeluje prema naredbama ukrajinskih špijuna", planirala je ubiti ruskog novinara Vladimira Solovjeva.

Putin je rekao da Zapad nastoji uništiti Rusiju iznutra, no da će takvi pokušaji propasti. Rekao je da američka Središnja obavještajna agencija (CIA) vodi napade radi podrivanja Rusije i savjetuje ukrajinsku vladu. Putin je također rekao da Zapad koristi strane medijske organizacije i društvene medije za smišljanje provokacija protiv ruskih vojnih snaga. Takva djelovanja, rekao je, trebaju biti zaustavljena.


12:50 - Pukovnija Azov objavila je fotografije iz čeličane u Mariupolju

1/7

12:18 -  Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da će ruski vojnici zaustaviti napade od 14 sati po moskovskom vremenu  kako bi omogućili civilima da napuste čeličanu Azovstal u opkoljenom ukrajinskom gradu Mariupolju.


11:47 -  Rusija je upozorila Sjedinjene Države oko slanja dodatnog oružja u Ukrajinu, kazao je ruski veleposlanik u Washingtonu za rusku državnu televiziju.

- Naglasili smo neprihvatljivost ove situacije kad Sjedinjene Države šalju oružje Ukrajini i zatražili smo kraj te prakse - kazao je Anatolij Antonov u intervjuu za kanal Rossiya 24, prenosi The Guardian.  

Antonov je rekao da je Rusija poslala službenu diplomatsku notu Washingtonu u kojoj izražavaju zabrinutost nakon što je američki državni tajnik Antony Blinken posjetio Kijev.


11:35 -  Američki ministar obrane Lloyd Austin kazao je u ponedjeljak da SAD želi vidjeti "Rusiju oslabljenu do te razine da ne može činiti ono što učinila u invaziji na Ukrajinu".

Prilikom konferencije za medije na kojoj je uz njega bio i američki državni tajnik Antony Blinken, Austin je naveo kako je uvjeren da Ukrajina može pobijediti uz pravu potporu.

Photo: MICHAEL MCCOY/REUTERS
Foto: MICHAEL MCCOY/REUTERS


11:23 - Njemačka obrambena tvrtka Rheinmetall zatražila je dozvolu za izvoz 100 starih borbenih vozila pješaštva Marder u Ukrajinu, što bi bila prva isporuka teškog oružja iz Njemačke u Ukrajinu, otkrio je Reutersu izvor iz obrambenog sektora u ponedjeljak.

>>> OPŠIRNIJE


10:36 -  Ukrajinske željeznice objavile su da je napadnuto pet postaja u središnjoj i zapadnoj Ukrajini, javlja BBC u ponedjeljak. 

Oleksander Kamišin, čelnik ukrajinske željezničke kompanije Ukrzaliznicija rekao je za državnu televiziju da su se napadi odvili u razmaku od sat vremena u ponedjeljak ujutro. 

„Ruske snage sustavno uništavaju infrastrukturu naše željeznice“, napisao je Kamišin na Telegramu, a prenosi dpa. 

On je rekao da vlakovi iz sigurnosnih razloga moraju pronaći nove rute i mijenjati raspored. Zasad nema izvješća o ozlijeđenima.


10:23 - Rusko ministarstvo obrane tvrdi da su njihove oružane snage napale rafineriju nafte u Kremenčugu, što je sjeverozapadno od Dnjipra u Ukrajini. Isto tako tvrde da su njihove snage preko noći pogodile 56 ciljeva vojne infrastrukture.


9:50 - Reuters javlja da je ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao svojem francuskom kolegi Emmanuelu Macronu na pobjedi na predsjedničkim izborima.

Photo: CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS
Foto: CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS


9:24 -  Glavni diplomat Europske unije Josep Borrel izjavio je za njemački Die Welt da EU nema dovoljno podrške država članica za potpuni embargo ili uvođenje tarifa na rusku naftu i ugljen.

"U ovom trenutku, mi u EU nemamo jedinstven stav o ovom pitanju", rekao je Borrell za novine, prenosi Reuters.


9:17 - Britansko ministarstvo obrane objavilo je najnovije obavještajne podatke.  Navode iako je Rusija napredovala u određenim područjima da je izostali značajniji uspjesi. Kao razlog za to navode nedovoljno logističku i vojnu podršku.

 


8:37 - Američki državni tajnik Antony Blinken kazao je tijekom konferencije za medije da Rusija "nije uspjela" u Ukrajini, te da Ukrajina "uspijeva".

- Rusija je težila tome da oduzme Ukrajini suverenitet i neovisnost. Nisu uspjeli. Težili su tome da potvrdi moć svoje vojske i svoje ekonomije. Naravno, vidimo da se dogodilo suprotno. Ne znamo kako će se odviti ovaj rat, ali znamo da će suverena neovisna Ukrajina biti na sceni puno duže od Vladimira Putina - kazao je Blinken.


7:29 -  Rusko Ministarstvo za izvanredne situacije potvrdilo je da su dobili dojavu o požaru skladišta nafte u Brjansku oko 2 sata ujutro. Službe spašavanja su na terenu, prenosi The Guardian.

Na društvenim mrežama su se pojavile snimke te navodi o tome da se čuju eksplozije. U ovom trenutku nije poznato što je uzrok požara.

 

 

>>>OPŠIRNIJE


7:09 -  Nakon sastanka nekih od svojih najviših dužnosnika s ukrajinskim vlastima u Kijevu, Sjedinjene Države ponovile su da podržavaju Ukrajinu i obećale više od 700 milijuna dolara pomoći za vojne napore. Više od pola tog novca će ići Ukrajinu, dok će ostalo biti podijeljeno između NATO članica i drugih saveznika u regiji.

Uz to, SAD će prodati streljiva u vrijednosti od 165 milijuna dolara Ukrajini.


6:50 -  Zemlje širom svijeta potrošile su u 2021. godini na oružje više od dva bilijuna dolara prvi puta otkada je Švedski institut za međunarodna mirovna istraživanja (SIPRI) počeo pratiti podatke. 

Potrošnja na oružje, prilagođena za inflaciju, porasla je prošle godine 0,7 posto, na 2,112 bilijuna dolara, izvijestio je SIPRI u ponedjeljak. Zemlje su više trošile na oružje i u dvije godine pandemije, ističu u institutu.

"Vojna potrošnja dosegnula je rekordne razine unatoč ekonomskim posljedicama pandemije covida 19", istaknuo je viši istraživač SIPRI-jevog Programa vojne potrošnje i proizvodnje oružja Diego Lopes da Silva.

Unatoč većem iznosu udio vojne potrošnje u globalnom BDP-u smanjen je za 0,1 postotni bod, na 2,2 posto BDP-a budući da su zemlje više izdvajale i za poticaje gospodarstvu, stvorivši uvjete za njegov brzi oporavak od pandemijske krize.


6:20 -  Izbio je požar u skladištu nafte u Brjansku u Rusiji, izvijestila je ruska državna agencija TASS pozivajući se na vladine izvore.

- Ministarstvo za izvanredne situacije potvrdilo je požar. Postoji potvrda da je riječ o spremnicima za gorivo - navodi TASS.

U ovom trenutku nema potvrde da je ovaj požar povezan s ruskom invazijom na Ukrajinu.

 


6:14 -  Američki dužnosnici potvrdili su da su američki tajnik Antony Blinken i ministar obrane Lloyd Austin susreli s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Nakon što su odbili o tome komentirati, State Department potvrdio je susret i dodali su da je Blinken kazao Zelenskom da će se američki diplomati vratiti ovog tjedna u Ukrajinu.


6:03 - Vicekancelar Njemačke Robert Habeck priznao je da je bila pogreška što njegova zemlja nije ranije podržala vojnim putem Ukrajinu.

- Trebali smo podržati Ukrajinu vojno puno ranije. Ne govorim o danima ili tjednima, već o godinama - kazao je, prenosi BBC.

Podsjećamo, administracija bivše kancelarke Angele Merkel žestoko je kritizirana zbog svojih veza s Rusijom, posebice zbog ovisnosti o ruskoj nafti.


6:00 - Europska unija priprema "pametne sankcije" na uvoz ruske nafte, izvijestio je u ponedjeljak londonski dnevnik The Times, pozivajući se na riječi potpredsjednika Europske komisije Valdisa Dombrovskisa. 

"Radimo na šestom paketu sankcija, a među opcijama razmatramo i neki oblik naftnog embarga", rekao je dužnosnik EK za The Times.

"Kada uvodimo sankcije, moramo to napraviti tako da maksimalno pojačamo pritisak na Rusiju i svedemo na minimum kolateralnu štetu koju ćemo sami pretrpjeti", naglasio je Dombrovskis. Detalji sankcija još nisu dogovoreni, ali mogle bi uključivati postupno ukidanje uvoza ruske nafte ili uvođenje carina na izvoz iznad određenog iznosa, navodi The Times riječi potpredsjednika EK.

Rusija je najveći dobavljač nafte za Europu i u 2020. njezina nafta činila je četvrtinu europskog uvoza. Otprilike trećina bruto raspoložive energije u Europi proizvodi se iz nafte i naftnih proizvoda, u širokom rasponu sektora, od transporta do proizvodnje kemikalija.

Ukrajina i pojedine članice EU-a, uključujući i Poljsku i Litvu, zalažu se za embargo na rusku naftu i plin dok su Njemačka i Mađarska protiv te opcije u bliskoj budućnosti.

Pogledajte OVDJE što se dogodilo 60. dana rata

 

Komentara 111

MI
MiloDijete555
08:03 25.04.2022.

Ma nisu to Ukrajinci roknuli rafinerije. To su Rusi planirali. Veliki vođa na djelu.

PV
prcko.vita
11:04 25.04.2022.

Čekajte malo ljudi, Rusi ne napadaju, oni oslobađaju, i to sa specijalnom operacijom, tenkovima koji nose mir i sreću, ljubav i cvijeće i najljepše stvari, jel tako?

KR
Krotila
10:10 25.04.2022.

Dobro izvedena akcija Ukrajinskih diverzanta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije