Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UŽIVO: RAT U EUROPI

EU priprema novi udarac Rusiji? Britanci objavili koje su oružje poslali Ukrajini

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/14
27.04.2022.
u 23:33

Gazprom je prvo izvijestio poljsku državnu energetsku tvrtku PGNiG da će u srijedu ujutro zaustaviti dotok iz plinovoda Yamal, a zatim je to nagovijestio i Bugarskoj. Obje zemlje jako ovise o ruskim energeticima.

Danas je 63. dan od početka ruske invazije na Ukrajinu. Ruska naftna kompanija Gazprom objavila je da prekida opskrbu Poljskoj i Bugarskoj.  Diljem Ukrajine i dalje se nastavljaju žestoke borbe. U američkoj vojnoj bazi u Njemačkoj u utorak je održan sastanak, predstavnika 40 zemalja oko pomoći Ukrajini, na kojoj je Njemačka objavila da šalje protuzračne tenkove

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku. 

Glavni događaji:

  • Ruska vojska ustvrdila je u utorak navečer da je zauzela teritorije u istočnoj i južnoj Ukrajini, uključujući cijelu regiju Herson.
  • Gazprom je prvo izvijestio poljsku državnu energetsku tvrtku PGNiG da će u srijedu ujutro zaustaviti dotok iz plinovoda Yamal, a zatim je to nagovijestio i Bugarskoj.
  • Glavni tajnik UN-a Antonio Gutteres sastao se u Moskvi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom

Tijek događaja

23:31 - Zapadni saveznici moraju "udvostručiti" potporu ukrajinskoj vladi i osigurati Kijevu teško naoružanje koje mu je potrebno "kako bi potisnuo Rusiju iz cijele Ukrajine", rekla je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

"Rusija je u stanju blokirati svaku učinkovitu akciju u Vijeću sigurnosti UN-a. Putin svoj veto vidi kao zeleno svjetlo za barbarstvo", rekla je.

Truss je izdvojila Kinu, koja je odbila osuditi invaziju na Ukrajinu, dok je istovremeno povećala uvoz iz Rusije.

"Kina neće nastaviti rasti ako ne budu igrali po pravilima", rekla je.

"Kina treba trgovinu s G7. Mi predstavljamo otprilike polovicu globalnog gospodarstva", dodala je.

22:16 - Brojni ukrajinski gradovi planiraju preimenovati ulice i trgove povezane s Rusijom u procesu "derusifikacije" nakon invazije Moskve na Ukrajinu. Dan nakon rušenja golemog spomenika iz sovjetskog doba u Kijevu koji je simbolizirao prijateljstvo između Rusije i Ukrajine, gradsko vijeće je u srijedu priopćilo da je sastavilo popis od 467 lokacija koje bi se mogle razmotriti za preimenovanje.

Na popisu je središnji trg nazvan po književniku iz 19. stoljeća Lavu Tolstoju i ulica Rusko Bajkalsko jezero. Ondje se našla i cesta nazvana po Minsku, glavnom gradu Bjelorusije, bliskom ruskom savezniku.  Od ukrajinske neovisnosti 1991., imena nekih gradova su promijenjena kako bi se izbrisalo naslijeđe omraženih sovjetskih dužnosnika. Neki dužnosnici sada žele ukloniti imena ruskih autora, pjesnika i planinskih lanaca.

Gradonačelnik istočnog grada Harkiva Ihor Terehov rekao je u srijedu da će, čim završi rat s Rusijom, gradskom vijeću podnijeti prijedlog zakona o preimenovanju mjesta povezanih s Rusijom.

"I bez ovih imena bit će previše ožiljaka koji će nas još dugo podsjećati na to kakav je susjed na našim istočnim i sjevernim granicama", napisao je Terehov u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Gradovi i mjesta na sjeveru Ukrajine počeli su proces preimenovanja ulica po vojnim jedinicama koje su ih branile. Guverner regije Černihiv predložio je da se ulice ili trgovi u glavnom gradu regije imenuju po 1. tenkovskoj brigadi.

Ministar kulture Oleksandr Tkačenko upozorio je prošli tjedan protiv uklanjanja baš svega što je povezano s Rusijom. Navodeći kao primjer Nikolaja Gogolja, ruskog romanopisca rođenog u Ukrajini, rekao je da neke "ličnosti...pripadaju svjetskoj (kulturnoj) baštini".

22:12 - Kako javlja BBC prema diplomatskim izvorima koji su uključeni u pregovore EU bi mogla najaviti zabranu uvoza ruske nafte sljedeći tjedan. To bi se, kako se navodi, odvijalo postupno. 

Europska komisija kaže da se savjetuje sa SAD-om i grupom G7 najbogatijih nacija svijeta prije nego što da najavu. Cilj je da naftne sankcije bloka budu dovoljno oštre da povrijede Vladimira Putina, ali ne toliko dramatične da izazovu šokove na globalnom naftnom tržištu

Bruxelles kaže da je svjestan da se bogate i siromašne zemlje oslanjaju na naftu. Kaže kako želi izbjeći provociranje globalnih poskupljenja, što bi zauzvrat moglo potkopati međunarodnu potporu zapadnim sankcijama protiv Rusije.

22:08 - Glasnogovornica Bijele kuće osudila je u srijedu potez Rusije da prekine isporuku energije Poljskoj i Bugarskoj.

Dodala je da je SAD u posljednja 24 sata bio u kontaktu s čelnicima dviju zemalja. Psaki je također istaknula da SAD "već neko vrijeme, mjesecima, radi s partnerima diljem svijeta na raznolikosti opskrbe prirodnim plinom u Europi".

20:50 - Unatoč tome što je obustavljena isporuka ruskog plina Bugarskoj, zasad se neometano odvija tranzit Srbiji i Mađarskoj preko Bugarske, tvrde u srijedu vlade u Beogradu i Budimpešti.  "Uredno primamo plin u dogovorenim količinama preko plinovoda Balkanski tok", rekla je u srijedu srbijanska ministrica energetike Zorana Mihajlović.

Sličnu izjavu dao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto. 

"Isporuka ruskog prirodnog plina odvija se nesmetano i prema dogovoru na ruti koja prolazi kroz Tursku, Bugarsku i Srbiju", rekao je Szijjarto za državnu novinsku agenciju MTI.

Rusija je u srijedu obustavila isporuku plina Bugarskoj i Poljskoj.  Srbija i Mađarska većinu svojih zaliha ruskog plina primaju putem plinovoda Balkanski tok. Obje zemlje, poput Bugarske, uvelike ovise o uvozu ruskog plina.

20:38 - Kremlj planira održati "referendume" u Donjecku i Luhansku u istočnoj Ukrajini na kojima bi ta dva grada pripojila Rusija, navodi latvijska novinska agencija Meduza, prenosi Guardian.

18:43 -  Britansko ministarstvo obrane objavilo je najnovije podatke o pomoći poslanoj Ukrajini.  Poslali su više od 5000 protutenkovskih projektila ukrajinskim snagama zajedno s 1360 protustrukturnih streljiva. Poslano  je 4,5 tona eksploziva i pet sustava protuzračne obrane.

 "Velika Britanija nastavlja pružati vojnu pomoć dok se Ukrajina bori protiv ilegalne invazije predsjednika Putina", kažu u objavi. 

18:12 - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda, António Guterres, stigao je u Ukrajinu nakon jučerašnjeg sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom u Moskvi. Guterres je tvitao da "što prije završi ovaj rat, to bolje - za dobrobit Ukrajine, Rusije i svijeta".

18:07 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je u srijedu na Twitteru da ga je indonezijski kolega po dužnosti pozvao na samit G20 (skupine najvažnijih gospodarstava svijeta) krajem godine u toj zemlji jugoistočne Azije.

"Razgovarao sam s @jokowi ... Zahvaljujem na pozivnici da sudjelujem na samitu G20", napisao je na Twitteru referirajući se na Joka Widoda, predsjednika Indonezije koja trenutačno predsjeda G20.

Indonezijska predsjednička palača i ured državnog tajnika nisu odmah odgovorili na Reutersov zahtjev za komentar. Ukrajina nije članica G20, no čelnici skupine prethodno su pozivali države kao goste na zajedničke skupove.  G20 je osudio rusku invaziju na Ukrajinu koja sada traje već deveti tjedan, a posljedice su globalne jer je izazvala geopolitičke napetosti i humanitarnu krizu te potresla globalno gospodarstvo.

Rusija ustraje u opravdanosti svoje ofenzive koju naziva "specijalnom vojnom operacijom" za "denacifikaciju" Ukrajine. 

Nekoliko članica G20 zauzelo se za isključenje Rusije i njezina predsjednika Vladimira Putina sa samita koji će se u studenome održati na Baliju, no Indonezija je rekla da je još prerano za odluku o tome.

Prošli tjedan na sastanku ministara financija G20 u Washingtonu, predstavnici Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Kanade napustili su dvoranu kada su govorili ruski predstavnici. 

Indonezijski ministar financija Sri Mulyani Idrawati priznao je da je skupina G20 suočena s dosad neviđenim izazovima, ali je pozvao na suradnju kako bi prevladali zapreke koje usporavaju globalni rast.

17:48 - Prema izvješćima, dva američka dobrovoljca koja se bore u Ukrajini ranjena su topničkom vatrom u blizini grada Orihiva u regiji Zaporižje. Veterani američke vojske, Manus McCaffrey i Paul Gray, radili su zajedno kao tim gađajući ruske tenkove s Javelinima kada su ranjeni, izvještava novinar Nolan Peterson.
McCaffrey je navodno zadobio rane od gelera na licu, glavi i torzu. Grayu je ozlijeđena noga (stopalo) kada se na njega srušio betonski zid. Obojica su u bolnici, rekao je Peterson, javlja Guardian.

17:13 - Ukrajinska vojska je objavila da je bombardirala ruske položaje na Zmijskom otoku u Crnome moru, simbolu ukrajinskog otpora od početka invazije ruskih snaga 24. veljače.

"Naše snage su napale neprijateljske položaje na Zmijskom otoku", objavilo je Južno zapovjedništvo ukrajinske vojske na Facebooku u utorak navečer, ustvrdivši da su pogodili "kontrolnu točku" i uništili protuzračni sustav. "Ruski gubici se utvrđuju", dodao je.

Rusija nije potvrdila napad na otok koji je zauzela nedugo nakon početka invazije na Ukrajinu 24. veljače.

Taj otočić u Crnom moru postao je u Ukrajini simbol nakon radijske komunikacije koja se munjevitom brzinom proširila društvenim mrežama u kojoj su prvog dana sukoba ukrajinski graničari poručili ruskoj raketnoj krstarici Moskvi s koje su pozvani da se predaju, "Idi k vragu, ruski ratni brodu!".

Nedugo nakon tog razgovora, brod je raketirao otok, a ukrajinski vojnici su zarobljeni. Poslije su oslobođeni u razmjeni zarobljenika, navodi Kijev.

Snimka tog razgovora bila je lajtmotiv ukrajinskog otpora, a psovka graničara čak se pojavljivala na transparentima na prosvjedima potpore u inozemstvu i na ukrajinskim poštanskim markama.

Krstarica Moskva, perjanica ruske crnomorske flote, potopljena je sredinom travnja pošto je, tvrdi Kijev, pogođena ukrajinskim raketama. Moskva je pak rekla da je oštećena u eksploziji koja se dogodila na brodu.

16:18 - Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da će sve zemlje koje se pokušaju umiješati u Ukrajinu biti suočene s brzim odgovorom Rusije i rekao da su sve odluke o tome kako će Moskva reagirati u toj situaciji već donesene. Obraćajući se zastupnicima u Sankt Peterburgu, Putin je rekao da Zapad želi Rusiju podijeliti na različite dijelove i optužio je da gura Ukrajinu u sukob s Rusijom.

Reuters izvještava kako je Putin rekao da su ruska rublja, bankarski sustav, prometni sektor i gospodarstvo u cjelini izdržali sankcije nametnute Moskvi te je obećao odgovor na pokušaje izolacije Rusije.

16:14 - Finska i Švedska trebaju se pripremiti za povećan broj ruskih špijunskih operacija, kibernetičkih napada i pokušaja utjecaja na zastupnike u tjednima koji dolaze jer tada odlučuju hoće li pristupiti NATO-u, kazali su u srijedu čelni ljudi nordijskih obavještajnih agencija.

Dvije su zemlje neutralne, a upravo ih je ruska invazija primorala da preispitaju svoj status neutralnosti. Očekuje se da će u obje u svibnju obznaniti odluku o tome jesu li spremne ući u Sjevernoatlantski savez.

Šveđani i Finci, napose donositelji odluka, moraju biti oprezniji i pratiti ruske pokušaje utjecaja na politiku i percepciju, rekao je prvi čovjek finske sigurnosno-obavještajne zajednice na zajedničkoj konferenciji za novinare s kolegama iz Švedske i Norveške.

Ruski prostor djelovanja "trenutačno je ograničen jer je spremnost Finaca na suradnju s ruskim diplomatima sada vrlo niska", rekao je Antti Pelttari. Švedske sigurnosne službe već se nekoliko godina pripremaju za ruske prijetnje gospodarskim interesima i donositeljima odluka, rekla je čelnica te službe Charlotte von Essen.

"Ruski pokušaji utjecaja mogu biti u različitim oblicima i mogu se dogoditi istodobno", rekla je.

Šefovi obavještajnih zajednica triju nordijskih zemalja najavili su da će tijesno surađivati na području sigurnosti. Norveška je odavno članica NATO-a.

Rusija godinama upozorava da je širenje NATO-a na istok izravno ugrožavanje ruske nacionalne sigurnosti i upravo je ambiciju Ukrajine da postane članica NATO-a Moskva navela kao razlog svojih vojnih operacija u Ukrajini koju ona naziva "posebnom vojnom operacijom".

Rusija s Finskom dijeli 1300 km dugu granicu i zaprijetila je da će rasporediti svoje nuklearno oružje i hipersonične rakete u baltičkoj enklavi Kalinjingradu ako Finska i Švedska odluče pristupiti NATO-u.

16:12 - Ministarstvo unutarnjih poslova nepriznate separatističke regije u Moldaviji priopćilo je da je selo Cobasnu tijekom noći nadlijetalo nekoliko dronova i da su bili lansirani iz Ukrajine. U srijedu ujutro zapucano je iz prograničnog sela s ukrajinskog teritorija. 

Ministarstvo nije navelo druge pojedinosti, ali je istaknulo da nema ozlijeđenih. Rusija ima kontigent vojnika u Pridnjestrovlju koji čuvaju tone streljiva pohranjenog u toj regiji prije raspada Sovjetskog Saveza 1991. Moskva ondje drži i mirovne snage nakon sukoba između separatista i moldavskih snaga.

U Cobasni se nalazi najveće skladište streljiva u Europi, po ministarstvu. Moldavska vlada i ukrajinsko ministarstvo obrane nisu odgovorili na upit za komentarom. Kijev je u utorak optužio Moskvu da pokušava uvući Pridnjestrovlje u rat s Ukrajinom.

Pridnjestrovlje je objavilo da je bilo meta nekoliko napada i optužilo Ukrajinu da je u to upletena. Kijev okrivljuje Moskvu da je organizirala te napade koji uključuju eksplozije u kojima su oštećena dva radijska jarbola.

Kremlj je rekao da je ozbiljno zabrinut zbog tih događaja.

16:00 - Odluka Rusije da zaustavi isporuku plina Poljskoj i Bugarskoj agresivan je potez koji smatramo oblikom ucjene, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

- Osigurat ćemo da Gazpromova odluka ima najmanji mogući utjecaj na europske potrošače - rekla je te je upozorila europske dobavljače energije da se ne pridržavaju ruskih zahtjeva za plaćanjem plina u rubljima rekavši da bi to najvjerojatnije bilo kršenje sankcija EU.

- Plaćanje u rubljima, ako to nije predviđeno ugovorom, predstavlja kršenje naših sankcija - rekla je. Dodala je da tvrtke bez ugovora u kojima se navodi plaćanje u rubljima ne bi smjele popuštati ruskim zahtjevima jer bi to za njih bio "visok rizik".


15:38 Berlinski bazeni ovog ljeta hladniji 2 stupnja zbog ruskog plina

Vanjski bazeni u Berlinu ovoga će ljeta biti 2 stupnja hladniji, nego prijašnjih godina, a sve zbog njemačke ovisnosti o ruskom plinu, piše Guardian. Svih 16 velikih berlinskih ljetnih kupališta održavat će hladniju temperaturu tijekom cijele ljetne sezone. 

"Donijeli smo takvu odluku jer smo htjeli dati doprinos ograničavanju uvoza plina", izjavio je glasnogovornik berlinske tvrtke Bader Betriebe, koja je najveća europska tvrtka upravljač gradskim bazenima. Iz te kompanije ističe da nije stvar uštede, nego da žele poslati političku poruku i tako dati podršku gradskim vlastima. 


VIDEO Gazprom ispunio prijetnju: Prekinuli smo isporuku plina Poljskoj i Bugarskoj


15:08 - Glavni ukrajinski pregovarač, Mihailo Podoljak rekao je da nije postignut dogovor da predsjednik Volodimir Zelenski i njegov ruski kolega Vladimir Putin razgovaraju o ratu u Ukrajini unatoč naporima Turske da organizira takve razgovore.

- Vrijeme sastanka predsjednika dviju zemalja i kontekst sastanka još nisu utvrđeni - rekao je Podoljak, prenosi Reuters.

Podoljak je skrenuo pozornost na pojačana neprijateljstva u istočnoj Ukrajini i pokušaje Rusije da "potpuno unište" južni lučki grad Mariupolj.


14:33 - Deset europskih kompanija već je otvorilo račune u ruskoj Gazprombanci kako bi plaćale plin u skladu s mehanizmom koji je uspostavila Moskva, tražeći plaćanje u rubljima, izvijestio je Bloomberg News, pozivajući se na izvor blizak Gazpromu.

Ruski proizvođač plina Gazprom obustavio je u srijedu isporuku plina Bugarskoj i Poljskoj budući da nisu prihvatile mehanizam plaćanja koji je Moskva uspostavila kako bi kupcima "neprijateljskih" zemalja omogućila plaćanje plina u rubljama. Rusija je zbog invazije na Ukrajinu isključena iz međunarodnog platnog sustava.

Kupci plina iz EU-a moraju tako na posebni račun u Gazprombanci uplaćivati iznos u ugovorenoj valuti, uglavnom eurima i dolarima, a banka ga potom prodaje na burzovnoj aukciji i rublje uplaćuje na račun Gazproma.

Njemačka energetska tvrtka Uniper objavila je danas da očekuje normalnu isporuku ruskog plina budući da ga plaća prema ruskoj uredbi. Izmijenjeni postupak plaćanja u skladu je sa sankcijama EU-a, istaknuli su, podsjetivši na mišljenje Europske komisije.


14:06 - Rusija je zabranila 287 zastupnika donjeg doma britanskog parlamenta ulazak u zemlju, kao odgovor na sličnu mjeru Londona protiv ruskih zastupnika koji su poduprli ofenzivu u Ukrajini.

"Osobe kojima je zabranjen ulazak u Rusiju aktivno su sudjelovale u britanskom uvođenju proturuskih sankcija i potiču neopravdano širenje rusofobne histerije u Velikoj Britaniji", ističe ruska diplomacija u priopćenju. Potonje prati popis s imenima 287 od 650 zastupnika u britanskom Zastupničkom domu.

Na popisu su imena predsjednika doma Lindsayja Hoylea, ministra za brexit Jacoba Rees-Mogga i državnog tajnika za okoliš Georgea Eusticea. Tu je i Diane Abbott, bliska suradnica bivšeg predsjednika laburističke stranke Jeremyja Corbyna.


13:57 -  Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je da bi moglo doći do prekida isporuke ruskog plina i drugim kupcima iz Europske unije ako ga odbiju platiti u rubljama.

- Kad se približe rokovi plaćanja, a ako neki potrošači odbiju platiti po novom sustavu, tada će se, naravno, primijeniti odluka predsjednika - kazao je Peskov. Podsjećamo, Putin je potpisao odluku prema kojoj ruski plin mora biti plaćen u rubljama.

Na pitanje je li Rusija spremna na proračunske gubitke koje bi mogla pretrpjeti ako europske zemlje odbiju plaćati plin u rubljama, Peskov je odgovorio: - Sve je proračunato, svi rizici su prognozirani i poduzete potrebne mjere.


13:35 - Poljski premijer Mateusz Morawiecki nazvao je obustavu plina "direktnim napadom" na Poljsku. U govoru koji je održao pred zastupnicima u Donjem domu parlamenta kazao je da Rusija gura granice svojem "plinskom imperijalizma" i optužio je Moskvu za napadanje europske ekonomije kroz inflantorne mjere.

Photo: ALEKSANDRA SZMIGIEL/REUTERS
Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL/REUTERS


13:25 - Kremlj je odbacio optužbe da koristi plin kao instrument ucjene nakon što je ruski energetski div Gazprom prekinuo opskrbu plinom Poljskoj i Bugarskog. Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov kazao je da je Rusija pouzdan dobavljač energije i ne ucjenju.

Na pitanje o tome koliko je zemalja pristalo plaćati plin u rubljama, odbio je odgovoriti.


13:07 - Ukrajinske Oružane snage objavile su da je Rusija zauzela selo Zavodi i predgrađe Kamiševaka u blizini Izjuma u Harkivskoj regiji. Ruske snage također su zauzele selo Zarične u regiji Donjeck i Novotoškivske u regiji Luhansk te napreduju prema obližnjim naseljima Nižnje i Orihiv, prenosi portal Kyiv Independent.

 


12:28 -  Grčka će pomoći Bugarskoj nakon što je ruski Gazprom prekinuo isporuku plina, kazao je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis svojem bugarskom kolegi Kirilu Petkovu. Petkov je to i potvrdio na Twitteru.

 


12:21 -  Članice NATO-a zbog izjava predsjednika Zorana Milanovića o blokadi švedskog i finskog članstva u NATO-u misle da je Hrvatska promijenila svoju vanjsku politiku, rekao je u srijedu šef diplomacije Gordan Grlić Radman koji je o toj temi razgovarao s kolegama iz dviju država. 

Milanović je u utorak kazao kako Sabor „ne smije ratificirati ničiji pristup NATO-u“ dok se ne promijeni izborni zakon u BiH, a ulazak Finske i Švedske u savez smatra „vrlo opasnom avanturom“. 

>>> OPŠIRNIJE


11:40 - Savjetnik ukrajinskog predsjednika opisao je eksplozije u tri ruske pokrajine koje graniče s Ukrajinom kao karmu i osvetu za rat u Ukrajini.

Mihajlo Podoljak u svojoj objavi na Telegramu nije priznao da je Ukrajina odgovorna za eksplozije.

"Razlozi za uništenje vojne infrastrukture u pograničnim područjima mogu biti vrlo različiti', napisao je i dodajući da će se, kada jedna zemlja odluči napasti drugu zemlju, "prije ili kasnije morati vratiti dugovi".


11:36 - VIDEO: U Kijevu srušen spomenik ukrajinsko-ruskom prijateljstvu!


10:55 - Ministarstvo unutarnjih poslova separatističke republike Pridnjestrovlje, koje se nalazi na području Moldavije, tvrdi da su napadnuti s teritorija Ukrajine.

"Sinoć je na nebu iznad sela Kolbasna u regiji Ribnica viđeno nekoliko dronova, lansirani su iz Ukrajine. Jutros oko 8:45 pucano je s ukrajinske strane u smjeru pridnjestrovskog naselja Kolbasna",  navodi se u priopćenju ministarstva te dodaju da se u Kolbasni nalazi jedno od najvećih skladišta streljiva u Europi.

Više o situaciji tamo, pročitajte ovdje:  Moskva seli rat na 'zadnju sovjetsku državu': Putin će nas anektirati, procurio je njegov plan


10:48 - Odluka Moskve da obustavi dotok plina Poljskoj samo će dodatno pridonijeti statusu Rusije kao gospodarskog i političkog izopćenika, rekao je u srijedu zamjenik britanskog premijera Dominic Raab.

- Već dulje vrijeme upozoravamo da bi se to moglo dogoditi, no mi stojimo rame uz rame s našim poljskim prijateljima i saveznicima. Prekid isporuke plina imat će vrlo štetan učinak i po Rusiju jer sve više postaje ne samo politički već i gospodarski izopćenik - ocijenio je Raab.


10:40 Šef ruskog parlamenta Vjačeslav Volodi rekao je da je ruski plinski div Gazprom donio ispravnu odluku glede obustave isporuke plina Bugarskoj i Poljskoj.

Na Telegram kanalu napisao je da bi Rusija trebala učiniti isto s drugim neprijateljskim zemljama.


10:22 - Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su raketama Kalibr pogodili skladište oružja u ukrajinskoj regiji Zaporižje u kojoj se nalazi oružje iz Sjedinjenih Američkih Država i europskih zemalja.

Reuters izvještava da je ministarstvo - koje je reklo da su  zračne snage preko noći uništile 59 ukrajinskih vojnih ciljeva - reklo da su projektili "uništili hangare s velikom serijom stranog oružja i streljiva koje su ukrajinske trupe isporučile Sjedinjene Države i europske zemlje". Ruska tvrdnja nije neovisno provjerena.


10:14 -  Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen optužila je Rusiju za pokušaj ucjene s plinom.

- Gazpromova objava još je jedan pokušaj Rusije da nas ucijeni plinom. Spremni smo za ovaj scenarij. Planiramo koordiniran odgovor Europske unije. Europljani mogu vjerovati u to da smo ujedinjeni i solidarni s pogođenim državama članicama - navela je na Twitteru.

 


10:06 - Bugarski ministar energetike Alexander Nikolov ustvrdio je da zemlja ima dovoljno plina za neko vrijemo. Na konferenciji za medije objasnio je zašto Bugarska neće koristiti novi sustav plaćanja koji traži Gazprom.

- Dvostupanjski postupak plaćanja koji je predložila Rusija predstavlja značajne rizike. U praksi to znači da bismo izgubili kontrolu nad svojim novcem. Budući da je ruska banka odgovorna za pretvaranje u rublje, nije poznato kakav će biti tečaj - kazao je.

Nikolov je kazao da Bugarska nije prekršila ugovor, ali i da to ne predstavlja prijetnju Srbiji i Mađarskoj jer njihova opskrba plinom ide preko bugarskog teritorija.

- Što se tiče Srbije i Mađarske, Bugarska je lojalan partner svim susjednim zemljama. Bugarska jest, Rusija nije - rekao je ministar, prenosi The Guardian.


9:14 -  Poljski dobavljač energije PGNiG potvrdio je da su zaustavljene isporuke ruskog plina toj zemlji.

PGNiG je u prva tri mjeseca ove godine uvezao više od polovice svog plina preko Gazproma, ali Varšava kaže da će se "snaći" bez njega i da plin može nabaviti negdje drugdje. Poljska skladišta plina popunjena su gotovo 80 posto, a kako se ljeto približava, potražnja je manja, navode.

Foto: Reuters/PIXSELL


8:34 - Ruski energetski div Gazprom objavio je da je prekinuo isporuku plina Bugarskoj i Poljskoj nakon što su odbile platiti ga u rubljama.

"Gazprom je u potpunosti obustavio isporuku plina za Bulgargaz (Bugarska) i PGNiG (Poljska) zbog izostanka plaćanja u rubljama. Plaćanja plina isporučenog od 1. travnja mora se izvršiti u rubljima uz korištenje novih podataka o plaćanju, o čemu su druge ugovorne strane pravodobno obaviještene", navodi se u priopćenju Gazproma.

>>>OPŠIRNIJE


8:29 - Kijev još uvijek kontrolira većinu ukrajinskog zračnog prostora jer Rusija nije uspjela uništiti većinu ukrajinske zračne obrane, navodi britansko Ministarstvo obrane u svojem obavještajnom izvještaju.

- Ruske zračne aktivnosti primarno su fokusirane na jug i istok Ukrajine. Moskva je ograničila pristup zračnom prostoru iznad sjeverne i istočne Ukrajine, što znači da se napadi mogu izvesti sa sigurne udaljenosti - navode Britanci.

 


7:46 -  Američki think tank Institut za proučavanje rata navodi u svojoj posljednjoj procjeni da Rusija polako napreduje u svojoj invaziji na Ukrajinu. Napominju da se ruske snage kreću metodičnije i sporije nego u ranijim fazama rata te su počele donositi "razumnije" vojne odluke. Ruski vojnici na istoku sukobljavaju se s ukrajinskim snagama koje su jačale svoje pozicije protiv mogućih ruskih napada još od 2014. godine. Međutim, Rusi se suočavaju s manje otpora na sjeveroistoku kod Harkiva jer su ukrajinske pozicije uspostavljene tek nakon početka invazije.

Borbe se i dalje nastavljaju u Mariupolju. Institut napominje kako Ukrajinci uz čeličanu Azovstal drže i druge važne pozicije na tom području. S druge strane, nastavljaju se ruske aktivnosti u susjednoj Moldaviji, a eksplozije su vjerojatno pokušaj da se u sukob uvuku proruske postrojbe


7:33 - Guverner Vjačeslav Gladkov objavio je na društvenim mrežama kako je ugašen požar koji je ranije planuo u skladištu oružja u ruskom Belogorodu nedaleko od granice s Ukrajinom, javlja BBC.

 


7:23 - Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u utorak je privremenu rusku okupaciju nuklearne elektrane u Černobilu osudio kao vrlo opasnu i ponudio pomoći Ukrajini da popravi štete u tom postrojenju.

>>>OPŠIRNIJE


7:11 - Nakon što je opskrba plina pala na nulu, ponovo je počela opskrba, javlja The Guardian.

Fizički tokovi plina kroz plinovod Yamal-Europa od Bjelorusije do Poljske bili su 3,449,688 kWh/sat u 6:22 ujutro po srednjoeuropskom vremenu (4:22 po GMT), dodaju.


6:12 -  Rusija je zaustavila isporuku plina Poljskoj, izvijestio je u srijedu Reuters, citirajući podatke mreže operatera za isporuku plina Europske unije.

Varšava je ranije rekla da neće trebati koristiti svoje rezerve i da je njezino skladište plina popunjeno 76 posto. Pošiljke iz drugih izvora zamijenit će Gazpromov plin, rekao je poljski ministar za energetsku sigurnost Piotr Naimski, dodavši kako ugovor s Yamalom i tako završava u prosincu.

Ranije je najavljeno kako će Gazprom zaustaviti isporuku plina Poljskoj i Bugarskoj od srijede u 8 sati ujutro zbog toga što ne žele plin plaćati u ruskim rubljima. U ovom trenutku nema potvrde da je prekinuta opskrba plina i Bugarskoj.


5:59 -  Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da ciljevi Rusije uvelike nadilaze trenutačni rat protiv Ukrajine

"Krajnji cilj ruskog vodstva nije samo zauzeti teritorij Ukrajine već raskidati cijelu središnju i istočnu Europu i zadati globalni udarac demokraciji", ustvrdio je Zelenskij u videoporuci objavljenoj u utorak kasno navečer na servisu za razmjenu poruka Telegram.

Jedan od ciljeva Moskve je i "globalni udar protiv demokracije", rekao je Zelenski.

U "slobodnom svijetu" praktički su svi shvatili da je invazija na Ukrajinu tek početak, dodao je.

Nastavak napada na Ukrajinu, primjerice u regiji Odese na jugu zemlje ili u Donbasu na istoku, Rusiji bi donio samo "nove gubitke", predvidio je Zelenski. To bi rezultiralo novim paketom sankcija EU s još trgovinskih ograničenja, a većina Rusa morala bi platiti agresivnu politiku moskovske vlade siromaštvom, rekao je Zelenski.


5:52 - Niz eksplozija čuo se u srijedu rano ujutro u ruskom gradu Belgorodu blizu granice s Ukrajinom, rekao je Vjačeslav Gladkov, guverner regije i naveo da gori skladište streljiva.

Gladkov je rekao da nema ozlijeđenih civila u požaru koji je izbio u skladištu kod sela Staraja Nelidovka.

Rusija je ovoga mjeseca optužila Ukrajinu za napad helikopterima na spremište goriva u Belgorodu te da je gađala nekoliko sela u toj pokrajini. Belgorodska pokrajina graniči s ukrajinskim regijama ma području Luhnaska, Sumija i Harkiva, gdje se vode borbe otkako je Rusija napala Ukrajinu prije dva mjeseca.

 


5:50 - Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič ocijenio je da bi rat s Rusijom mogao trajati do kraja ove godine.

Oružje koje su ukrajinske snage nedavno dobile moglo bi se, međutim, "ozbiljno odraziti" na borbe krajem svibnja ili početkom lipnja, rekao je Arestovič u intervjuu objavljenom na YouTubeu u utorak navečer. Rat će vjerojatno trajati još mnogo mjeseci, "moramo biti spremni na dugu priču", dodao je.

Čak i ako se zaustave trenutačna borbena djelovanja u regiji Donbasa, to nikako ne bi značilo kraj rata s Rusijom, ocijenio je savjetnik Volodimira Zelenskog


5:45 - Zemlje koje se protive ruskoj invaziji na Ukrajinu moraju udvostručiti svoju potporu Kijevu, uključujući opskrbu teškim naoružanjem, tenkovima i zrakoplovima, poručila je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

U najvećem napadu na europsku državu od Drugog svjetskog rata do sada je ubijeno tisuće ljudi i izazvao je razaranja diljem Ukrajine, prisiljavajući Zapad da preispita svoj pristup zaštiti i globalnoj stabilnosti.

Truss će, po unaprijed objavljenim izvadcima iz govora koji će održati u srijedu navečer, upozoriti da treba spriječiti ruskog predsjednika Vladimira Putina da proglasi pobjedu i rat iskoristi kao poticaj za novi svjetski sigurnosni poredak.

"Ako Putin uspije, daljnja patnja diljem Europe bit će neopisiva i bit će strašnih posljedica diljem svijeta. Nikada se više nećemo osjećati sigurno. Stoga moramo biti spremni na težak i dug put i udvostručiti našu podršku Ukrajini", kazala je britanska ministrica.

"Teško oružje, tenkovi, avioni – kopati duboko po našim zalihama, povećavati proizvodnju. Sve to moramo učiniti."

Pratite OVDJE što se dogodilo 61. dan u Ukrajini

Komentara 165

ED
edgar2
12:56 27.04.2022.

Austrija (a slično planira i Njemačka) nastavlja plaćati račune za plin preko deviznog obračunskog računa kod Gazprombanke i isporuke se zasada nastavljaju...!?

DU
Deleted user
16:06 27.04.2022.

Dvostruki kriteriji na djelu. Kako kaže šefica Europske komisije da je obustava isporuke plina od strane Rusije Poljskoj i Bugarskoj " ... agresivan potez......", a sve one sankcije koje uvađaju SAD i EU Rusiji su miroljubivi i pomirljivi. Ako igrašigraš prljavo onda moraš računati da i druga strana može tako igrati.

Avatar Dragovit
Dragovit
15:40 27.04.2022.

Rekao bi narod stala je EU na grablje. 🙂

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije