Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vremenski uvjeti

Hrvatski gradovi oborili rekorde: Rijeka 'pobijedila' i sam London

Rijeka
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
01.11.2018.
u 14:45

Svi ljubitelji zimskog razdoblja morat će još malo pričekati na dolazak prave zime i hladnijih dana

Sve veći utjecaj globalnog zatopljenja vidljiv je u klimatskim promjenama kojih smo svjedoci posljednjih godina.

Od neobično toplih zima u Zagrebu do rekordne kiše u Rijeci koja je prošle godine po količini oborina 'pobijedila' i sam London.

Ove godine i Dubrovnik se pridružio obaranju rekorda u količini kiše, a slijedili su ga Imotski i Delnice.

Što se tiče rekorda u visini morske razine, zasluge pripadaju gradu Bakru, a ne zaboravimo i rekordne valove u akvatoriju Rovinja, Splita, Ploča i Dubrovnika.

Prognoze su još pred kraj ljetnih mjeseci nagovještavale da nas očekuju određene ekstremnosti, no da ćemo u 11 mjesecu biti u 'laganim jaknicama' nismo baš očekivali.

"U očekivanju službene analize i ocjena klimatologa DHMZ-a već sada se mogu potvrditi predviđanja s početka prošloga mjeseca, pa i starija - ne samo da će listopad biti iznadprosječno topao, nego da će biti kao malo koji u povijesti mjerenja, mjestimice i rekordan", piše Zoran Vakula na HRT-u.

Najavljivali su se i toplinski valovi u zimskim mjesecima koji su se na kraju pokazali točnim, a s listopadom koji je dodatno pridonio toplini cijele godine, zaključio se ulazak ove godine u povijest najtoplije godine u povijesti mjerenja, ne samo od sredine prošloga stoljeća, od kada radi većina meteoroloških postaja, nego i puno prije.

Ako ćemo vjerovati Vakuli na riječ iznadprosječna toplina sigurno će se nastaviti i u prvom desetodnevlju studenoga, u većini Hrvatske vrlo vjerojatno i kasnije, barem u cijeloj prvoj polovini mjeseca, a posljednja će dva tjedna temperatura vjerojatno biti bliža prosječnim vrijednostima, gdjekad i niža od njih, prenosi HRT.

Svi ljubitelji zimskog razdoblja morat će još malo pričekati na dolazak prave zime i hladnijih dana, a do tad uživajte u 'toplim' danima.

>> Pogledajte video kako je orkanska bura paralizirala Split

Ključne riječi

Komentara 5

PA
Pax
17:55 01.11.2018.

Za neuke: U Londonu magle ima manje nego u Zagrebu a kise kao sto i naslov kaze manje nego u Rijeci! Inace klima je bolja nego u kontinentalnoj Hrvatskoj sa blagim zimama i ne prevrucim ljetima.

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
15:04 01.11.2018.

Bog inače ne voli Engleze, pa im stalno šalje kišu i oblake, maglu da ih ne gleda

Avatar poljicanin
poljicanin
15:15 01.11.2018.

Samo u VL-u možes čitati kako je London krasan grad pa se i ja pitam kako to mogu ocijeniti od stalne kiše i magle?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije