Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NE BI IMAO IMUNITET'

Plenković na pitanje bi li uhitio Putina da dođe u RH: Naravno da bi reagirala policija

Foto: Tomislav Krasnec
1/4
24.03.2023.
u 14:47

Hrvatska bi na temelju optužnice Međunarodnog kaznenog suda (ICC) pokrenula uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina, potvrdio je premijer Andrej Plenković nakon summita u Bruxellesu, no mišljenja je kako njegov posjet ''nije realan''

Premijer Andrej Plenković ovoga četvrtka i petka nalazi se u Bruxellesu na sastanku čelnika članica EU-a, kao i na samitu članica europodručja. Po samom kraju dvodnevnog okupljanja, premijer je dao izjave za medije. 

Podsjetimo, čelnici su na sastanku Europskog vijeća ovoga četvrtka poglavito raspravljali o ratu u Ukrajini, kao i kontinuiranoj potpori EU-a Ukrajini. Okupljenima se tijekom sastanka pridružio i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski putem video-veze. Osim toga, glavne teme su bile konkurentnost na tržištu, energenti, vanjska politika, kao i migracije. 

Iz Bruxellesa izvještava Tomislav Krasnec.

Premijer je na samom početku potvrdio kako su glavne teme bile ruska agresija u Ukrajini, ekonomsko upravljanje, konkurentnost te energetska situacija, a čelnici su se dotaknuli i tema migracija. Na sastanku eurogrupe Plenković je okupljene izvijestio o aktivnostima Hrvatske od ulaska u europodručje.

- Na sastanku eurogrupe čuli smo izvješće čelnice Europske središnje banke Christine Lagarde koja se referirala na slučaj dvije velike banke u SAD-u i švicarski Credit Suisse. Možemo konstatirati da je EU nakon velike krize 2008. naučila lekciju. Proteklih 10-ak godina smo napravili čitavu arhitekturu institucija kako ponovno ne bi došlo do destabilizacije. S te strane sam iskoristio priliku da kao čelnik Vlade da ih izvijestim o rezultatima Hrvatske u eurozoni, kao i inflatornim pritiscima. Ušavši u eurozonu, imamo puno veću zavjetrinu što će naranvo pridonijeti našoj stabilnosti. Izvijestio sam i o paketu mjera koje smo prošloga tjedna donijeli za reguliranje cijena plina i električne energije, kao i najugroženijim skupinama građana. Mogu reći da je sastanak bio vrlo dobar - ispričao je na početku.

Komentirajući situaciju u Ukrajini, Plenković je odgovorio bili bi Hrvatska pokrenula uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina dođe li u posjet Hrvatskoj, i to na temelju optužnice Međunarodnog kaznenog suda (ICC). - Mislim da njegov dolazak nije realan, ne vjeurjem da će se on zaputiti u zemlje koje su stranke Međunarodnog kaznenog suda. Hrvatske je stranka već više od 20 godina, a kod nas je donesen i zakon o suradnji s ICC-om. Tim zakonom previđene su sve procedure, tu se imunitet ne primijenjuje. Procedura je upravo onakva kakva je predviđena zakonom, prema tome naravno da bi reagirala i hrvatska policija, kao i nadležni sudovi - odgovorio je Plenković.

Govoreći o analizi Christine Lagarde, predsjednici Europske središnje banke, Plenković tvrdi kako su njene poruke vezane uz ekonomsku situaciju bile ''ohrabrujuće''. - Razgovarali smo poprilično dugo i moram priznati da je sastanak Svjetskog gospodarskog foruma bio vrlo bitan. Kao smo što vidjeli na primjeru Hrvatske i rastu od 6,3 posto, situacija koja se odvija u prvom kvartalu nije na razini rasta koji je bio prije, ali je sigurno manje usporavanje rasta nego što se očekivalo, a to možemo zahvaliti politikama koje su vođene. Lagarde je govorila o vrlo visokom stupnju otpornosti, ali i oprezu s obzirom na zbivanja. Čini mi se da je poslala poruku ohrabrenja - kazao je. 

Dotaknuo se i topničkog streljiva i stanja zaliha Hrvatske vojske. Ministar Banožić je kazao ranije kako ne može govoriti o tome jer se radi o klasificiranim podacima, dok je Milanović govorio kako su zalihe na vrlo niskoj razini. - Što se tiče proračuna ministarstva obrane, ulaganja su enormna. Ulaganja i u dronove i protuzračnu obranu idu kontinuirano. Ministarstvo ima zadaću brinuti o nabavi oružja i streljiva, a mi ćemo čini ono što činimo zadnjih šest godina - kazao je. 

>> VIDEO Zovko: Stepinca proglasiti svetim, a ne čekati da netko dođe sebi i prestane politizirati


 

Komentara 17

Avatar Bobiii
Bobiii
16:17 24.03.2023.

Plenki je cijelu Hrvatsku isporočio Briselu,a ne da ne bi Putina. Jedino za trgovce djecom u Africi se bori kao tigar, izgleda da mu o tome ovisi koalicija sa Možemo,ha,ha,ha!

DU
Deleted user
17:58 24.03.2023.

HDZ je hapsio vlastite generale, što ste mislili da će briselska pudlica reći nešto.drugo?

DU
Deleted user
14:52 24.03.2023.

Zar ovi danas rade i nisu sa trgo partnerima negdje na mimohodu za dan sjećanja na 1999?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije