Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica vlade

Plenković: Ove nedjelje zaokružujemo članstvo u Schengenu, mijenja se režim u zračnim lukama

Premijer Plenković na sjednici Vlade o slučaju Hrvata uhićenih u Zambiji
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
22.03.2023.
u 13:32

Na početku sjednice Vlade obratio se premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković je, na treću godišnjicu zagrebačkog potresa, da s visokim stupnjem sigurnosti može potvrditi kako će se za obnovu Zagreba uspjeti potrošiti praktički sav alocirani novac, 683 milijuna eura, iz Fonda solidarnosti. Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila prijedlog zakona o osobnoj asistenciji te Nacionalni plan razvoja sustava obrazovanja za razdoblje do 2027. godine. 

Na početku sjednice Vlade obratio se premijer Andrej Plenković.

"Usvojeni su u Saboru prošli tjedan važni zakoni, osobito Zakon o trgovini. Novi režim sastoji se od 16 radnih nedjelja tijekom godine", kazao je i dodao da 70 posto građana podupire ovakvo rješenje. "Usvojili smo i dva zakona u sklopu paketa reforme zdravstva . Stvoreni su preduvjeti za sveobuhvatnu reformu zdravstva. Ministar će nastaviti dijalog sa svim akterima u zdravstvu, raditi na poboljšanju položaja zdravstvenih radnika, osobito liječnika, kao što smo to činili konzistentno do sada, dodao je. 

"Danas je treća godišnjica potresa koji je pogodio Zagreb, nažalost tada je stradala jedna djevojčica Anamarija Carević koje se i danas prisjećamo, ozlijeđeno je tada još 27 osoba, oštećeno 25 tisuća objekata, kuće, zgrade, škole, fakulteti, bolnice, muzeji, državne institucije, većina u centru grada starija je od sto godina. Taj proces obnove je složen, dugotrajan i financijski zahtjevan. Mi smo donijeli nedavno praktički novi Zakon o obnovi, ubrzali sve procedure. 2,3 milijarde eura je procjena svih radova u Zagrebu, ubrzava se apsorpcije sredstava iz Fonda solidarnosti", kazao je premijer.

"Pozivam sve, a naročito nadležne ministre da se angažiraniju kao i kod potresa koji je pogodio Banovinu", dodao je. Dodao je da će sva planirana sredstva biti potrošena do kraja lipnja ove godine.

"Od ove nedjelje Hrvatska rješava i zaokružuje svoje članstvo u schengenskom prostoru", kazao je premijer. "I režim ulaska u Hrvatsku u zračnim lukama sada dovodi u ravan s onim što od 1. siječnja imamo na cestama, željezničkim prijelazima, morskim lukama", kazao je premijer. "Time su praktički svi letovi u Hrvatsku iz zemalja Schengena i obratno  tretirani kao domaći letovi, bez ikakvih kontrola kad je riječ o dokumentima, što je izrazito korisno i dobro i očekujemo da će to za sezonu biti jedna prava dodana vrijednost po svim povratnim informacijama koje nam daje ministrica Brnjac", kazao je. 

Komentirao je da je rast plaća pratio rast cijena. 

Najavio je da će u idućem razdoblju Vlada uložiti najviše do sada u obrazovani sustav. 

“Uložit ćemo dvije milijarde eura u obrazovnu infrastrukturu, to je ulaganje bez presedana. Danas su izdvajanja za znanost i obrazovanje rekordna, proračun je 3,4 milijarde eura, a 2016. bio je 1,77 milijarde eura”, kazao je. Najavio je da će taj plan omogućiti izgradnju i dogradnju još 400 vrtića i preko 600 osnovnih škola, kao i izgradnju sportskih dvorana. 

Prijedlog Zakona o osobnoj asistenciji, istaknuo je Plenković, vrijedan je 150 milijuna eura, a uključuje usluge za 15.000 osoba s invaliditetom.

Video: Plenković: Roditeljima njegovateljima puni iznos naknade 10 mjeseci nakon smrti djeteta

 

Ključne riječi

Komentara 10

DU
Deleted user
22:05 22.03.2023.

Od kradezea nista novoi. Samo ja, ja pa ja. Mi smo najbolji i nitko vise. Ovo je novi jedno- partijski sistem.

Avatar Moodleen
Moodleen
12:12 22.03.2023.

Jel ne bi bilo normalnije da se piše u živo, a ne uživo? Ipak je ovo hrvatski medij, a ne rvacki, kaj ne?

KO
Kolibri
15:59 22.03.2023.

Hvala ti veliki dragi vodjo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije