Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Saslušanje u Saboru

Tolušić i Horvat podržani, Plenković Bunjcu: Vaše tvrdnje su budalaštine

Darko Horvat i Tomislav Tolušić na saslušanju
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
Autori: Hina, Vecernji list
23.05.2018.
u 17:27

- INA treba biti dio regije jer je prejak igrač i treba jakog strateškog partnera' rekao je Horvat.

Saborski odbori za Ustav, Poslovnik i politički sustav te gospodarstvo danas su na zajedničkoj sjednici većinom glasova prihvatili prijedlog predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da se, nakon prošlotjedne ostavke Martine Dalić za novog potpredsjednika Vlade zadužen za gospodarstvo izabere ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, a za ministra gospodarstva Darko Horvat. O njima se na plenarnoj sjednici Sabora neće raspravljati nego će se glasati u petak.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uvodno je predstavio Tolušića, te istaknuo kako smatra da je aktualni ministar poljoprivrede kroz svoj dosadašnji rad u cijelosti spreman preuzeti tu odgovornu zadaću i dati dodatni impuls bitnim procesima koji su na dnevnom redu Vlade.

"Aktualni ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić bit će zadužen za koordiniranje svega onoga za što je nadležna koordinacija za gospodarstvo", rekao je Plenković predstavljajući Tolušića.

Darko Horvat i Tomislav Tolušić na saslušanju
1/12

Za aktualnog ministra poljoprivrede rekao je da je do sada bio upućen u aktivnosti koordinacije za gospodarstvo s obzirom da je poljoprivreda dio resora u sklopu te koordinacije.

"Riječ je o kolegi koji je u zadnjih nekoliko godina u aktualnoj i prošloj vladi stekao iskustvo na dvije ministarske funkcije - ministra poljoprivrede i ministra za regionalni razvoj i europske fondove. On je pravnik, bio je virovitičko-podravski župan i ima izravno iskustvo s jedinicama lokalne i područne samouprave", rekao je premijer.

Dodao je kako smatra da je Tolušiću to dodatni plus s obzirom na teme koje postoje u aktivnosti potpredsjednika Vlade i s obzirom na temu gospodarstva i prioritete kojima se Vlada bavi.

Tolušić je bio i predsjednik Zajednice županija, pa, kaže Plenković, ima širu sliku na županijskoj razini osim samog vođenja županije.

"Dosad se pokazao vrlo angažiran i učinkoviti i na jednoj i na drugoj funkciji koje je imao u Vladi", rekao je Plenković.

Istaknuo je i kako smatra da je velik dio zakonskih prijedloga u zadnjih godinu i pol dana došao u saborske klupe, da je izglasan, i da je išao u prilog jačanja hrvatskog poljoprivrednika, seljaka i OPG-ova.

Tolušić je u tome organizirao niz konkretnih aktivnosti i imao razvijene odnose s dionicima u procesu poljoprivrede. Stekao je iskustvo i s drugim akterima u gospodarskoj sferi, rekao je premijer,  uvjeren da će on svojim iskustvom i znanjem pridonijeli radu Vlade, vođenju koordinacija i pripremanju različitih akata za rad Vlade i koordiniranju rada ministarstava koji su u toj nadležnosti.


 

Potom je Peđa Grbin (SDP) izrazio nezadovoljstvo zbog uvjeta u kojima se održava saborska sjednica. 

- Vidim nekolicinu kolega koji nisu imali mjesta sjediti za ovim stolom i normalno postavljati pitanja. Mislim da ovo nisu uvjeti u kojima bismo trebali raspravljati o imenovanju potpredsjednika Vlade - rekao je Grbin.

Nakon toga Gordan Maras (SDP) je postavio pitanje premijeru Plenkoviću.

- Moje pitanje ide prvenstveno premijeru. Mislim da ova imenovanja nadilaze samo tehničko predlaganje ministra gospodarstva i potpredsjednika Vlade za gospodarstvo. Moramo se osvrnuti i zanima me kako vi to ignorirate, a to je zahtjev velike većine hrvatskih građana da odstupite s mjesta premijera, jer preko 80 posto građana traži da napustite Vladu - rekao je Maras, a potpredsjednik Sabora Reiner, koji vodi sjednicu, upozorio ga je da je prekršio poslovnik jer je smisao sastanka postavljanje pitanja kandidatima, a ne premijeru, piše N1.

Maras je zatim napustio sjednicu, a Plenković je kazao:

- Volio bih da se moj najdraži zastupnik Maras vrati za ovaj stol, pa da razgovaramo. Što se tiče njegovoga upita koliko tko ima potporu, potpora se u načelu u demokratskim društvima izražava na izborima i to povjerenje je jednako onome kakvo je bilo na izborima od 11. rujna. Na stol Vlade sručila se kriza u najvećoj hrvatskoj kompaniji zahvaljujući lošim poslovnim odlukama bivše uprave. Niti sam za to kriv ja, niti HDZ, krive su loše poslovne odluke.

Govoreći o nedostatku radne snage Milorad Batinić (HNS) pitao je Tolušića kakvo će se u budućnosti riješiti taj problem.

- Vlada čini ozbiljne napore po pitanju uvoza radne snage, ali i po pitanju prekvalifikacije postojeće radne snage. Ne možemo sve riješiti uvozom radne snage, trebamo i ovaj dio nezaposlenih u Hrvatskoj uključiti - odgovorio je Tolušić.

Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku, Ivan Lovrinović, postavio je pitanje o aferi Hotmail:

- Hoćete li početi voditi ekonomsku politiku u državi? Hoćete li ljude koji su članovi skupine Borg isključiti iz savjetničkog tima stranke HDZ?

- Gospodine Lovrinović dobro je da imate saborski imunitet pa slobodno možete komentirati svašta. Nitko od spomenutih nije savjetnik HDZ-a, a ako se toliko želite angažirati oko HDZ-a, morali biste biti član - odgovorio mu je Plenković te dodao:

- Nemojte miješati kruške, jabuke, trešnje, šljive i cjelinu angažmana svih koji pomažu ovaj proces ili pak svih onih koji su savjetovali kompaniju s onim što sam ja rekao da smatram da nije bilo dobro. Brinite malo o svojoj stranci pa onda vodite računa o postavljanju unutarstranačkih pitanja na saborskim odborima.

I SDP-ov Arsen Bauk postavio je pitanje o skupini Borg: 

- Smatrate li još uvijek da pripadnici skupine Borg trebaju vratit novac koji su dobili te ako da, na koji račun?

- Ako je tko činio što nezakonito, imamo podignute prijave i time se bave institucije koje se trebaju time baviti. Tko je snosio odgovornost, on je snosio i posljedice, oko toga ne vidim problem - odgovorio je Tolušić, a Bauk je na to dometnuo:

-  Dok ste govorili, primijetio sam prijekoran pogled premijera, jer se upravo niste složili s njime. On je pozvao grupu Borg da vrati novac, ne govoreći o nezakonitome.

Saša Đuić (SDP) rekao je premijeru da nije demantirao susrete s 'Borgovcima'. 

- Hrvatska je mala država, a Zagreb mali grad da se ne bi znali ljudi koji su išli skupa u srednju školu. Nema nekog velikog prijateljstva između mene i gospodina Šavorića. Nemam ni njegov broj mobitela. Prije nego je agencija sugerirala da se spot snima u njegovom uredu, nismo se ni sreli. Nismo se sreli ni tada, jer se to dogodilo na Veliku gospu u 6 sati ujutro - izjavio je Plenković te progovorio o Borisu Šavoriću iz grupe Borg.

- Nekog velikog intimnog prijateljstva između mene i gospodina Šavorića nema. Da se znamo - znamo se, da se poštujemo - poštujemo se svaki u svojoj profesiji. Nemam ni njegov broj u mobitelu kao što imam od bliskih ljudi. Nismo se vidjeli više godina - kazao je Plenković i dodao kako je Božo Petrov zvao Branimira Bricelja i Zorana Besaka.

- Bricelj je predložen od strane Petrova i čak je bio prvi izbor za povjerenika, ali on je to odbio - dodao je Plenković.

Branimir Bunjac, zastupnik Živog zida, izazvao je žestoku reakciju premijera kad je Tolušiću kazao da ga čudi što je 'prihvatio biti zamjenik nekome tko je bio na čelu nečega što se pravno zove udruženi zločinački pothvat'.

- Od tužbe vas može spasiti samo to što ste takvi kakvi jeste i što imate saborski imunitet. Niste dorasli ni ovome što imate kamoli za više. Te vaše tvrdnje su budalaština - poručio je Plenković Bunjcu na što mu je Tomislav Panenić dobacio da nije primjereno izjave zastupnika nazivati budalaštinama.

Plenković mu je odgovorio:

- Je, primjereno je. A vi ste svoje ponašanje pokazali na televiziji. Vidio vas je široki auditorij i svi žele biti kao vi.

Bunjac potom nije štedio premijera:

- Kad god vas netko nešto pita vi sve svodite na osobnu razinu, na prijetnje. Idete ispod razine predsjednika Vlade, vrijeđate druge, čak nazivate zastupnike panjevima. Trebate se zapitat kako ste se doveli u to stanje da ne kontrolirate ni sami sebe, a kamoli svoju vladu.

Odbor za Ustav je podržao imenovanje Tomislava Tolušića za potpredsjednika Vlade sa 7 za i 2 protiv nakon čega je započela sjednica Odbora za gospodarstvo.  

Predstavljajući Horvatovu kandidaturu premijer Plenković je kazao kako ima veliko iskustvo.

- Već je bio ministar poduzetništva. Završio je FER. Ima iskustva i spreman je preuzeti odgovornost - kazao je premijer, a zatim je riječ preuzeo Horvat.

- Reanimacija privatnog sektora uz podršku javnom sektoru može hrvatsko gospodarstvo podići na rast veći od tri posto. Naše gospodarstvo mora dobiti perjanicu i motor - kazao je Horvat te se osvrnuo na Agrokor:

- Bio sam od početka stava da kao odgovorna stranka i netko tko vodi vladu ne možemo stati po strani, gledati i čekati. Rezultat toga je zakon o izvanrednoj upravi i mislim da je polučio efekte koji su spasili najveće trgovačko društvo u Hrvatskoj.

HDZ-ov Franjo Lucić pohvalio je Horvata, ali i Vladu kao i samog premijera.

- Sigurno da ćemo s ovakvom politikom razvoja poljoprivrede još više doprijeniti rastu hrvatskog gospodarstva. Iako se danas o tome možda malo priča, a spominju se neke druge teme. Nije samo Agrokor onaj koji je jedini bitan u ovom trenutku' kazao je Lučić.

Horvat se zahvalio Lučiću i ponovio kako je reanimacija privatnog sektora jedna od glavnih zadaća njegovog ministarstva. 

Riječ je dobila Anka Mrak -Taritaš koja je pitala hoće li se polje energetike vratiti pod ministarstvo gospodarstvo, ali je prije samog pitanja rekla kako pitanje ne želi ni postaviti jer će 'Horvat odgovarati kako se dogovorio s Plenkovićem'.

Horvat se složio s njom u vezi energetike rekavši da 'je neprirodno da je energetika u jednom sektoru, a rudarstvo u drugom'. 

Peđa Grbin pitao je trebaju li u Agrokoru ostati savjetnici koji su do sada bili, kao i to slaže li se s premijerom Plenkovićem koji je rekao kako je najbolja opcija prodaja HEP-a.

Horvat je odgvorio protupitanjem.

- Jeste li vi spremni riskirati 100 radnih mjesta kako bi spasili Uljanik?' pitao je Horvat kojeg je Grbin 'napao' zbog spominjana 'karcinoma i Uljanika u istoj rečenici', a što je Grbin protumačio kako Horvat Uljanik naziva karcinomom te dodao kako ne vidi razlog za mješanje u IPO HEP-a. 

Gordan Aleksić iz SNAGA-e zanimalo je mišljenje o udruzi FRANAK i kako vidi budući odnos ministarstva gospodarstva i udruge?

Zanimalo ga je hoće li udruga FRANAK moći podići tužbu u ime potrošača? I hoće li pomoći u izradi zakona koji bi natjerao banke na isplatu u slučaju pravomoćne sudske presude u korist potrošača?

Horvat je rekao kako on prihvaća sve odluke suda, ali da svakako želi pomoći udruzi. 

Branimir Bunjac upitao je Horvata, prisjećajući se njegovog mandata u Vladi Tihomira Oreškovića, kako to da je od milijardu kuna dobivenih iz proračuna je njegovo ministarstvo potrošilo samo 500 milijuna kuna, a ostalo vratio u proračun. 

Također je upitao i kakvi su Horvatovi odnosi s Mađarima, tj. zašto misli da Hrvatska ne bi mogla imati INA-u u svom vlasništvu?

Horvat je ispravio Bunjca rekavši kako je imao puno manji proračun te da ima krive informacije. INA treba biti dio regije jer je prejak igrač i treba jakog strateškog partnera' rekao je Horvat. 

Bunjac je zahvalio na odgovoru iako mu nije odgovorio na pitanje o brodogradnji, ali mu je poželio sreću dodajući kako ga nije uvjerio da je prava osoba za poziciju ministra'.

Miro Bulj iz MOST-a podsjetio je kako je brodogradnja u lošem stanju pogotovo Brodosplit gdje, tvrdi Bulj, se sredstva troše nenamjenski.

Horvat je rekao kako revizija nije utvrdila takve špekulacije. 

Ivan Vilibor Sinčić rekao je kako ga zanima situacija s rafinerijom u Sisku gdje se kako on tvrdi 'već dugo lažiraju izvješća', uspoređujući tu situaciju s onom u Agrokoru.

Horvat je rekao kako ne može komentirati dok to ne vidi, ali kako neće to dopustiti. 

Branimir Bunjac i Ivan Vilibor Sinčić ustali su sa stola te je za stolom ostalo sedam članova, a nakon toga sjednica je i završena.

Komentara 147

KO
koraknaprijed
14:24 23.05.2018.

Velika je to stvar kad najgori ministar najgore vlade u povijesti Hrvatske napusti sjednicu, čak ni Milanović nije računao na njega.

SO
SoloHan
14:06 23.05.2018.

Marasa za predsjednika esdepeja u stečaju.

MI
Milas
14:05 23.05.2018.

Otkud Marasu taj podatak od 80% građana? Neka kvazi anketa ili su mu građani šaptali na uho.? Tako ja isto mogu reći sljedeće: 95% građana HR smatra Marasa iritantnim i dosadnim i kad će više početi nešto u životu raditiiti a ne samo sjediti na političkim jaslama i trabunjati gluposti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije