Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Uzeli kredit za veću kamatu pa novac oročili – za manju!

ARZ se u jeku financijske krize 2009. godine nepotrebno zadužio u američkoj investicijskoj banci za 135 mil. eura
21. travnja 2011. u 09:00 28 komentara 8 prikaza
'22. 10. 2008., Tuhobic - Nakon 38 godina izgradnje, u podne je premijer Ivo Sanader otvorio je puni profil autoceste Rijeka-Zagreb, u ukupnoj duzini od 146,5 kilometara. Otvoreno je preostalih 14 i p
Foto: 'Nel Pavletic/24sata'

Tvrtka Autocesta Rijeka – Zagreb zadužila se u rujnu 2009. kod američke investicijske banke JP Morgan za 135 milijuna eura po kamati od čak 9,37 posto, no veći dio tog novca, 90,3 milijuna eura, odmah je oročen kod jedne domaće banke po kamati od 6,5 posto!

Trebao im samo dio

Prema informacijama kojima raspolaže Večernji list, ARZ-u, kad je uzimao taj vrlo nepovoljan kredit od JP Morgana, u jeku svjetske financijske krize, uopće nije trebalo tih 135 milijuna eura. Dobro upućeni u financije te državne tvrtke kažu da im je trebalo oko 50 milijuna eura da podmire izvođače radova, no ni taj novac nije bio nužan u tom trenutku. Stoga je, nakon što su plaćeni izvođači radova, ARZ-u ostalo neiskorištenih 90,3 milijuna eura, što je onda oročeno po znatno nižoj kamati od one koju plaćaju JP Morganu.

U isto vrijeme i druga državna tvrtka – Hrvatske autoceste – kod JP Morgana zadužila se za 100 milijuna eura po istim uvjetima. HAC-u je taj novac trebao da isplati dobavljače, ali trebao je veći iznos od onoga koji je dobio. Naime, zbog prezaduženosti i svjetske financijske krize HAC nije mogao dobiti ni po tako lošim uvjetima više nego tih 100 milijuna eura kredita.

Dobro upućeni izvori tvrde da je stoga dogovoreno i da se ARZ kod JP Morgana zaduži, a da onda od tih 135 milijuna eura 50 milijuna posudi HAC-u.

Nepovoljni uvjeti

No na sastanku Nadzornog odbora ARZ-a ta je odluka stopirana pa taj novac nikad nije završio na računu HAC-a.

U ARZ-u su stoga taj novac oročili, a u međuvremenu su ga pomalo trošili. No još je uvijek oročeno čak 59 milijuna eura od tog kredita.

  • Tko je dogovarao kredit s HAC-om i cijelu priču pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista

Odbili smo zahtjev HAC-a za posudbu 50 m

Odbili smo zahtjev HAC-a za posudbu 50 mil. eura

U ARZ-u kažu da su kredit od JP Morgana uzeli jer tad ni od jedne domaće banke nisu mogli dobiti kredit.

Novac od tog kredita troše, navode, na nepredviđene troškove gradnje punog profila, na riječkoj obilaznici te gradnji novih čvorova.

Oročeno je još 59 milijuna eura jer zbog spora s izvoditeljima dio planiranoga još nije napravljen. U ARZ-u kažu da nisu odobrili zahtjev HAC-a za posudbu 50 milijuna eura jer on nije bio popraćen adekvatnim zahtjevom resornog ministarstva. Pozvali su stoga na sjednicu NO-a tadašnjeg državnog tajnika Zdravka Livakovića, no on nije došao pa su zahtjev odbili.

kostajnica
NA GRANICI EU
Tužna priča iz hrvatskog grada: 'Znate kakva je situacija kad je čak i gradonačelnik odselio'
Biciklisti
PROMO
Kako izabrati pravi bicikl
  • -obrisani-:

    @ @veNLO \"Danas su mirovinski fondovi u vlasništvu stranih banaka. Barataju s negdje oko 4 milijarde eura ( i ta suma raste svakog mjeseca novim uplatama zaposlenika u fondove) i \"investiraju\" isključivo u državne obveznice.\" --- Pa i obavezni su ... prikaži još!u kupovati državne obveznice. A nije da investiraju isključivo u državne obveznice, srećom po mene i moju buduću mirovinu.

  • swimm:

    a jesu li i taj unosan ugovor potpisivali naši \"vrsni visokoobrazovani\" manageri sa kolajnom? hahaha

  • xychhr-200:

    Pitanje: Koliko se od tog kredita \"omastio\" Kaljmeti..???