Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poslovna konferencija

'Uvoz stranih radnika koči komplicirana administracija, hitno je treba olakšati'

Zagreb: Prstenov poslovni forum Zagreb 2022. organiziran u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/5
03.04.2024.
u 09:00

Klub poduzetnika Udruge Hrvata Bosne i Hercegovine 'Prsten' 10. travnja u Zagrebu organizira tematsku poslovnu konferenciju o zapošljavanju stranih radnika

Udruga Hrvata Bosne i Hercegovine "Prsten" organizirat će u srijedu, 10. travnja u 10 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu poslovnu konferenciju "Migracije – tržište rada – administracija". Na forumu će se govoriti o novom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o radu te o novom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o strancima. Državni tajnik za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove Žarko Katić održat će predavanje o radnim migracijama, koje donose novu priliku za gospodarski uzlet Hrvatske.

Prilika za gospodarski uzlet

Poduzetnike zanima kako jednostavnije uvesti radnike za poslove koje ne mogu pronaći radnu snagu u Hrvatskoj kako bi se, s obzirom na stanje koje trenutačno vlada na tržištu rada u Hrvatskoj, olakšali administrativni postupci koji u velikoj mjeri koče i produljuju trajanje procedure oko uvoza radnika iz trećih zemalja. Na panel-raspravi sudjelovat će državni tajnik Katić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar, savjetnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova pri Upravi za konzularne poslove u odjelu za vize Anamarija Džidić te tri predstavnika tvrtki, članovi udruge Prsten od kojih jedan uvozi radnike, a preostala dvojica koriste usluge stranih radnika.

Bio je to povod za razgovor s organizatorom konferencije Draženkom Mamićem, predsjednikom kluba poduzetnika udruge. – Mi često organiziramo konferencije različite tematike, a na ovu nas je potaknulo to što u ovom trenutku u klubu poduzetnika naše udruge imamo 222 tvrtke koje imaju problema s nedostatkom radne snage – kaže Mamić.

VEZANI ČLANCI: 

Država je odlučila pokušati uvesti reda u sustavu zapošljavanja radnika iz trećih zemalja te je u javno savjetovanje pušten Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o strancima. Među ostalim, predlaže se produžavanje važenja radne dozvole s jedne na tri godine, strani radnici će nakon isteka ugovora imati dopušteno vrijeme nezaposlenosti od 60 dana, a u slučaju da smještaj radniku osigurava poslodavac on će morati dati dokaz o primjerenom smještaju stranih radnika.

Na konferenciji će poduzetnici potražiti odgovore na pitanja koja ih muče u njihovu poslovanju, osobito kod potražnje i uvoza stranih radnika. Naglasak će biti stavljen na administrativni dio procedure, od provjere radnika i odobravanja viza do dolaska u Hrvatsku i prijave radnika na policiju. Sve su to postupci koji traju i više od šest mjeseci, a poslodavcima je to predugo.

27.10.2022., Zagreb - Udruga Hrvata Bosne i Hercegovine Prsten organizira Prstenov poslovni forum Zagreb 2022. Sredisnja tema ovogodisnjeg foruma je "Energetika u Republici Hrvatskoj do 2027. Forumu se uvodno obratio i predsjednik Vlade Andrej Plenkovic te ministar gospodarstva i odrzivog razvoja Davor Filipovic. Drazenko Mamic Photo: Marko Lukunic/PIXSELL Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Predsjednik kluba poduzetnika udruge Prsten navodi kako to nisu jedini problemi i poteškoće s kojima se poslodavci susreću u zapošljavanju stranaca. – Jedan od problema je i to što nikada ne znate kakvog ćete radnika dobiti. Radnici dolaze iz daleka, s drugog kontinenta. Vi putem videosnimke dobijete nekakvo predstavljanje tih radnika, ali pritom ne znate radi li on to doista to ili je maneken. Na kraju vam dođe čovjek koji je skupo platio avionsku kartu i agenciju i vi onda trebate odlučiti odgovara vam on ili ne. Što ako ne odgovara? U agenciji kažu da ga vratimo natrag – objašnjava Mamić.

Puno je stvari o kojima poslodavci moraju voditi računa. Jedna od njih je i pitanje smještaja. Novim Zakonom o strancima, koji će uskoro stupiti na snagu, propisano je da taj smještaj mora biti humaniji nego što je danas. U prostoru koji je namijenjen boravku, spavanju i pripremi hrane može boraviti najviše šest sezonskih radnika.

27.10.2022., Zagreb - Udruga Hrvata Bosne i Hercegovine Prsten organizira Prstenov poslovni forum Zagreb 2022. Sredisnja tema ovogodisnjeg foruma je "Energetika u Republici Hrvatskoj do 2027. Forumu se uvodno obratio i predsjednik Vlade Andrej Plenkovic te ministar gospodarstva i odrzivog razvoja Davor Filipovic. Drazenko Mamic Photo: Marko Lukunic/PIXSELL Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Međutim, na tržištu nekretnina primjetan je nedostatak stanova za najam, što poslodavcima također zadaje glavobolju. Printera grupa čiji je Mamić suvlasnik i koja se bavi grafičkom djelatnošću postigla je s agencijom koja se bavi uvozom radnika dogovor po kojemu ona osigurava smještaj. Međutim, pokazalo se da radnici tim smještajem nisu zadovoljni. Iako su radnici iz BiH i Srbije i dalje najbrojniji, sve je više i onih iz Nepala, Indije, Filipina, Bangladeša… Većinom su nižih kvalifikacija, a zapošljavaju se uglavnom u graditeljstvu, turizmu i ugostiteljstvu te u metaloprerađivačkoj industriji.

– Pitanje je koliko se ti radnici žele asimilirati u Hrvatskoj? Je li njihova idea ostati ovdje nekoliko mjeseci pa produžiti dalje na Zapad? Jesu li došli u Hrvatsku raditi nekoliko godina pa se vratiti natrag otkud su došli? Sve su to situacije o kojima bi trebalo razmišljati i o kojima će se razgovarati na konferenciji – ističe Mamić. Tko je odgovoran za rješavanje spornih pitanja? Imaju li u udruzi neko rješenje kako bi te stvari trebalo regulirati? Novi zakon je u saborskoj proceduri, no on se u dogledno vrijeme neće moći realizirati iz jednostavnog razloga što novi saziv državnog sabora tek treba konstituirati. U udruzi smatraju da trebaju raditi svi zajedno, da oni kao poslodavci trebaju upućivati i davati smjernice, ali da im u tome svakako mora pomoći i država i to tako što će im osigurati više ljudi u deficitarnim zanimanjima.

FOTO Veliki planovi za prostor propale osječke tvornice, pogledajte što bi na njemu trebalo niknuti

Zagreb: Prstenov poslovni forum Zagreb 2022. organiziran u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici
1/22

222 poslovna subjekta

U Printera Grupi trenutačno je zaposleno 75 radnika, od kojih su dva stranca. Dugo su se, kažu, odupirali zapošljavanju stranaca, ali s obzirom na to da dio tvrtke radi u smjenama, pet dana u tjednu radi se 24 sata, nisu mogli pronaći pomoćne radnike koji bi radili na taj način. Stoga su morali posegnuti za Indijcima. Zasad su ih samo dvojica, no taj bi se broj mogao povećati. – Ne budemo li uspjeli pronaći, morat ćemo ponovno posegnuti za strancima – dodaje Mamić.

Klub poduzetnika koji djeluje pri udruzi "Prsten" ima 222 poslovna subjekta, ali prije svega se bave humanitarnim radom. Imaju Zakladu Prsten putem koje svake godine osiguravaju mjesečne stipendije za dvadesetak studenata od kojih su jedni nastanjeni u Bosni Hercegovini, dok drugi žive u Hrvatskoj, ali podrijetlom su iz BiH. U klubu organiziraju i mjesečna predavanja o različitim temama. Vjeruju da će im konferencija pomoći u rješavanju otvorenih pitanja. – Svaka konferencija pomogne, jer mi po završetku skupa na temelju panel-rasprave izvedemo pitanja koja su nam bila interesantna i pošaljemo upite nadležnim ministarstvima od kojih uglavnom dobijemo kvalitetne odgovore – zaključio je Mamić.

VIDEO Klepetan je pronašao novu družicu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije