Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ustavni sud odbio zahtjeve inicijativa 'Istina o Istanbulskoj' i 'Narod odlučuje'

Hrvatski sabor mora donijeti odluku o tome je li prikupljeno dovoljno potpisa
21. siječnja 2019. u 09:03 114 komentara 3516 prikaza
Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ustavni sud uz izdvojeno mišljenje suca Miroslava Šumanovića odbacio je ustavne tužbe referendumskih inicijativa "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj".

Istina o Istanbulskoj predala potpise u Sabor Ima ovlasti Istina o Istanbulskoj traži od predsjednice da im pomogne otkazati Istanbulsku konvenciju

Narod odlučuje tražio je ukidanje odluka Hrvatskog sabora, Vlade i Ministarstva uprave o provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa, ali Ustavni sud zaključio je kako to nisu akti u kojima je odlučivano o ustavnim pravima referendumske inicijative, pa stoga ne mogu biti osporavani na Ustavnom sudu.

Odbačen je i zahtjev inicijative "Istina o Istanbulskoj", a u ključnom dijelu odluke obrazloženo je: "Slijedom svega navedenoga, Ustavni sud ne nalazi da je podnositeljica zahtjeva iznijela činjenično konkretizirane, jasne i uvjerljive razloge koji bi nalagali aktiviranje ovlasti Ustavnog suda iz članka 96. Ustavnog zakona odnosno razloge koji ukazuju na to da je postupanje Vlade odnosno Ministarstva uprave u konkretnom slučaju bilo takve naravi da predstavlja grubo kršenje pravila demokratske procedure, odnosno da faktično dokida ili ozbiljno narušava pravo građana na referendumsko odlučivanje.

Inicijativa Narod odlučuje Narod odlučuje Kontrolne liste nevažećih potpisa su uništene

Štoviše, slijedeći ranije izneseno stajalište o načelu minimalnog povjerenja u državna tijela koja su Ustavom ovlaštena i zadužena za provođenje postupka državnog referenduma, Ustavni sud naglašava da aktivno legitimirani subjekti iz članka 88. Ustavnog zakona ne mogu zahtijevati provođenje nadzora iz članka 96. Ustavnog zakona, odbijajući sudjelovanja u postupcima provjere ispunjenosti uvjeta za raspisivanje referenduma koje su nadležna tijela uspostavila sukladno zakonu jer ih a priori smatraju pristranima, suviše restriktivnima odnosno neučinkovitima, a da pri tome takve subjektivne ocjene nisu konkretizirali u skladu s kriterijima koji su jasno određeni i obrazloženi u točki 7.1. ovog rješenja. 12.1. Na kraju, Ustavni sud podsjeća da sukladno stajalištima obrazloženima u točkama 9.5. i 10.2. ovog rješenja Hrvatski sabor ima ovlast i obvezu donijeti odluku o tome jesu li ispunjene pretpostavke iz članka 87. stavaka 1. - 3. Ustava za raspisivanje državnog referenduma, što uključuje i odluku o ispravno prikupljenom broju potpisa.

U tom smislu organizatorima referendumskih inicijativa pružena je mogućnost da svoja stajališta i ocjene zastupaju i kroz redovni politički proces uvjeravajući saborske zastupnike u njihovu opravdanost odnosno oportunost.". Na kraju je Ustavni sud dodao da i Hrvatski sabor može zatražiti ocjenu Ustavnog suda o tomu jesu li ispunjeni uvjeti za održavanje referenduma. 

Pogledajte video predaje potpisa za referendum:

'Sada je sve na Saboru koji treba utvrditi ima li uvjeta za referendum'

Dodao je da "predlagači nisu ponudili argumentaciju koja bi Ustavni sud navela na zaključak da je taj postupak neustavan i nezakoniti" te da sada Sabor mora odlučiti hoće li prihvatiti izvještaj Vlade. "Ako ga prihvati pretpostavljam da će donijeti odluku da nisu ispunjenen pretpostavke za raspisivanje referenduma, s tim da Saboru uvijek ostaje mogućnost, u slučaju sumnje da li su ispunjene pretpostavke ili kada ocijeni da je to potrebno ili svrsishodno, da se obrati Ustavnom sudu i traži da se utvrdi jesu li ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma i je li referendumsko pitanje u skladu s Ustavom".

Šeparović je dodao da se Ustavni sud "sigurno se ne bi upuštao u ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja već bi prethodno utvrdio jesu li ispunjene pretpostavke ili nisu, jer ako pretpostavke nisu ispunjene nema ni potrebe za ocjenjivanje referendumskog pitanja".

"Ja mogu samo pretpostaviti da će Sabor, ako prihvati izvještaj Vlade da nema dovoljno potpisa, donijeti odluku da se referendum neće raspisati, jer da bi se referendum raspisao mora se utvrditi da postoje potpisi deset posto birača", ustvrdio je predsjednik Ustavnog suda.

Na pitanje o izdvojenom mišljenju ustavnog suca Miroslava Šumanovića, Šeparović je rekao da se taj sudac također slaže da je trebalo odbaciti zahtjeve referendumskih inicijativa, "ali se ne slaže s argumentacijom Ustavnog suda".

"To je njegovo pravo. Sukladno Ustavnom zakonu i izdvojeno mišljenje se objavljuje uz svaku odluku", rekao je Šeparović. (HINA)

Karlovac: Zbog transporta covid pozitivnih osoba Hitnoj pomoći za 80 posto povečan broj intervencija
REFORMA ZDRAVSTVA
Prijedlozi stručnjaka: Participacija do 4000 kn, porez na cigarete, naplata nehitnog prijma...
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
  • Brandfackel2:

    Suci Ustavnog suda legalni su isto koliko i Plenkovićeva vlada. Čopor komunjara i kleptomana koji su izabrani manipulacijama, a ne voljom hrvatskog naroda. Veleizdajništvo je konstanta hrvatske politike, pravosuđa i medija od siječnja 2000. godine...

  • petrolio:

    jasno je da briselac plenki drži šape na ustavnom sudu i ovime brani svog druga pupavca da i dalje s njime koalira i tako drži HDZ na vlasti!

  • josipsigur3:

    Ustavni sud treba ukinuti jer rade isključivo protiv interesa građana!