Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica

Vlada usvojila paket mjera za pomoć protiv krize: Provjerite što se sve mijenja

Sjednica  Vlade RH
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
16.03.2023.
u 13:30

Ovaj četvrti paket mjera vrijedan 1,7 milijardi eura dolazi nakon što su resori proteklih tjedana radili na pripremi, on je ponovno sveobuhvatan, snažan i kalibriran, naglasio je premijer Andrej Planković

Vlada je na sjednici usvojila četvrti paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena vrijednog 1.7 milijardu eura. "Kao odgovorna Vlada koja vodi računa i o društvenoj solidarnosti i o kvalitetnoj redistribuciji sredstava, djelujemo da se u hrvatskom društvu održi socijalna kohezija, da nemamo socijalnu frakturu, da svi prođu sa što manje rizika i da ostanu na nogama, a da država ispuni svoju ključnu ulogu da je uz radnike, uz gospodarstvo ma maksimalan mogući način", kazao je premijer na početku sjednice Vlade. 

Na početku sjednice Vlade obratio se premijer Andrej Plenković. 

"Ovo je jedan bitan tjedan kod reformskih napora. Sutra će Sabor izglasati pet zakona koji su bitni za ispunjavanje našeg programa. Prvi je danas predstavio ministar Beroš, okvir za daljnju reformu zdravstva, vrlo bitan paket zakona koji će Sabor na prijedlog Vlade izglasati sutra. Drugi važan zakon je Zakon o trgovini o reguliranju rada nedjeljom, idemo od 1. srpnja s režimom 16 radnih nedjelja, puni režim od 16 nedjelja slijedi od 1. siječnja 2024. i na taj način smo napravili dobar balans između privatnog i poslovnog života. Treće će se prihvatiti izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost i Zakona o doprinosima. Prvo je snižavanje stope PDV-a na plin, ogrjev, brikete, palete, a Zakon o doprinosima ide za umirovljenike, onih 3 posto i time anuliramo antirecesijsku mjeru iz 2009. godine koja je bila na snazi pa će oni umirovljenici koji imaju iznadprosječne mirovine, a plaćali su tih 3 posto, imati veći prihod od svojih mirovina, a riječ je o 32 tisuće umirovljenika", kazao je Plenković.

"Glavna i ključna tema današnje sjednice Vlade je posvećen četvrtom paketu mjera, paket mjera za zaštitu naših građana i našeg gospodarstva u ovoj krizi koja je dominantno uzrokovana brutalnom ruskom agresijom i invazijom na Ukrajinu i njezinim posljedicama na energetsku krizu, prehrambenu krizu, na inflatorne pretiske. Kao odgovorna Vlada koja vodi računa i o društvenoj solidarnosti i o kvalitetnoj redistribuciji sredstava, djelujemo da se u hrvatskom društvu održi socijalna kohezija, da nemamo socijalnu frakturu, da svi prođu sa što manje rizika i da ostanu na nogama, a da država ispuni svoju ključnu ulogu da je uz radnike, uz gospodarstvo ma maksimalan mogući način", kazao je. 

"Ovaj četvrti paket mjera vrijedan 1,7 milijardi eura dolazi nakon što su resori proteklih tjedana radili na pripremi, on je ponovno sveobuhvatan, snažan i kalibriran. Razvivši visok stupanj povjerenja u dijalogu sa socijalnim partnerima, dogovorili smo paket koji se sastoji od tri temeljna cilja: ublažavanje rasta cijena energenata, zaštita od inflacije i posebne potpore i poticaji ciljanim skupinama", kazao je. 

"Budući da smo sve cjelovito predstavili, kratko ću proći ono najvažnije a to je da će se zadržati ista cijena električne energije za kućanstva, na 0,059 eura po kW što će obuhvatiti više od dva milijuna mjernih mjesta, da će se zadržati cijena od 62 eura za električnu energiju za javni i neprofitni sektor, da sve ovo što se potrošilo do 31. ožujka se ne računa, dakle kreće se od nule. Mi smo s tih 62 eura za javni i neprofitni osigurali praktički sektor priuštivu cijenu energije za vrtiće, škole, bolnice, fakultete, muzeje, institute, vjerske institucije", kazao je. Imamo cijenu za poduzetnike koja je u ovom kontekstu fiksirana na 180 za potrošnju do 250 i onda na 230 za one najveće potrošače", dodao je. 

"Cijena plina ostaje ista, nastavlja se aktivnost za grijanje iz toplinskih stanica, za isporuku ogrjevnog drva, zadržavamo i cijenu plina za poduzetnike. Ono što je najvažnije i moramo imati na umu da se vladinim mjerama praktički sprječava da od 1. travnja cijena struje za kućanstva ne bude dvostruko veća, za 100 posto, a cijena plina bi bila za 70 posto skuplja. Mjere Vlade izravno koriste građanima i gospodarstvu. Za umirovljenike je tu novi paket, kao i jednokratna novčana naknada za nezaposlene", kazao je premijer. 

Paket mjera

Prema paketu mjera, cijena električne energije za kućanstva, za javni i neprofitni sektor te poduzetnike do kraja rujna ostaje na istoj razini kao i u jesenskom paketu koji vrijedi do 31. ožujka, a na snagu je stupio 1. listopada prošle godine.

Cijena plina neće se mijenjati do travnja iduće godine za kućanstva, javni i neprofitni sektor te za sve mikro, male i srednje poduzetnike s prosječnom godišnjom potrošnjom do 10 GWh, a ukupna vrijednost mjere je 150 milijuna eura. Izravni popust na računu za kućanstva koja koriste plin iznosi 13,3 eura po megavatsatu, dok iznos potpore za poduzetnike iznosi 0,0199 eura/kWh, a ostvaruje se vaučerom pomoću aplikacije HAMAG-BICRO.

Inače, trenutna cijena plina da nema mjera Vlade iznosila bi 69 eura po megavatsatu, dok trenutna cijena uz te mjere doseže 45 eura po megavatsatu, što je 35 posto manje. Za zaštitu od inflacije najugroženijih građana Vlada će osigurati 169 milijuna eura te će tako za potpore umirovljenicima biti osigurano ukupno 75 milijuna eura kroz jednokratne naknade te ukidanjem dodatnog doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Za jednokratne naknade izdvojit će se oko 64 milijuna eura, a mjera će se odnositi na 696 tisuća umirovljenika s mirovinom do 610 eura. Pritom će najviše, 160 eura, u travnju dobiti oni s mirovinom do 260 eura, onima s primanjima između 260,01 i 330 eura pripast će 120 eura, umirovljenici čija su mjesečne mirovine u rasponu od 330,01 do 470 eura dobit će 80 eura, a oni s mirovinama od 470,01 do 610 eura jednokratno će primiti 60 eura.

Za 32.000 umirovljenika čije su mirovine iznad prosječne neto plaće ukida se dodatni doprinos, čime će im se raspoloživ dohodak povećati za tri posto, a vrijednost te mjere je 11 milijuna eura. Za naknade za troškove energije bit će osigurano 40 milijuna eura te će 69.000 ugroženih kupaca energenata imati pravo na podmirivanje troškova električne energije, plina ili toplinske energije.

Taj status imaju korisnici osobne invalidnine, zajamčene minimalne naknade (ZMN), nacionalne naknade za starije osobe, novčane naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i civilne stradalnike iz Domovinskog rata, a mjesečna naknada povećava se na 70 eura.

Nadalje, naknade u sustavu socijalne skrbi i potpore za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata ukupno su vrijedne 35 milijuna eura, potpore korisnicima doplatka za djecu devet milijuna eura, a samostalnim umjetnicima kojima se doprinosi plaćaju iz državnog proračuna 2,3 milijuna eura, pri čemu će im se povećati koeficijent za izračun osnovice plaće s 0,8 na 1,2.

Pritom, ugroženi kupci energenata, primatelji doplatka za pomoć i njegu te nezaposleni branitelji imat će pravo na jednokratnu novčanu naknadu od 150 eura, čime će biti obuhvaćeno oko 167 tisuća građana. Ta naknada je povećana za 17,16 eura ili 13 posto u odnosu na "božićni" paket, napomenuo je Plenković.

Nakanada za primatelje dječjeg doplatka

Primatelji dječjeg doplatka u travnju će dobiti posebnu novčanu naknadu, čime će biti obuhvaćeno 128 tisuća obitelji s 230 tisuća djece, a iznos će ovisiti o broju djece u obitelji. Tako će obitelji s jednim djetetom dobiti 45 eura, s dvoje djece 70 eura, s troje djece 100 eura, s četvero djece 130 eura, a s petoro i više djece 160 eura.

Bit će isplaćeno i 100 eura jednokratne naknade za 60.000 nezaposlenih osoba, odnosno onih koje su prijavljene u evidenciju Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje na dan 1. ožujka 2023., a vrijednost mjere iznosi šest milijuna eura.

Nepromijenjena će ostati i cijena obroka za studente, 0,86 eura, a ukupna vrijednost te potpore za 111 tisuća studenata doseže osam milijuna eura. "Spriječeno je poskupljenje studentske prehrane za 20 posto u 24 grada gdje je osigurana usluga prehrane za studente", istaknuto je u Vladinoj prezentaciji.

Izmjene u košarici proizvoda s fiksiranom cijenom

Iz košarice se miču svinjska vratina i lopatica, a dodaje se carsko meso, te će ubuduće fiksna cijena biti za osam proizvoda. Za jestivo suncokretovo ulje cijena će bit niža - 1,72 eura za litru (do sada 1,86 eura), dok će iste cijene ostati za mlijeko, brašno (glatko i oštro), šećer, cijelo pile i svinjsko mljeveno meso, a za carsko meso bit će 3,79 eura za kilogram.

Naime, svinjska lopatica i vratina se miču s popisa proizvoda zbog moguće nestašice..

Za posebne potpore i poticaje osigurano 347 milijuna eura

Za posebne potpore i poticaje Vlada će osigurati 347 milijuna eura, a odnose se na potpore za održivost domaćeg javnog prijevoza, 11 milijuna eura, potporu poljoprivrednicima i ribarima, 41 milijun eura te potporu prerađivačima drva i proizvođačima namještaja, četiri milijuna eura.

Tako će potpore za kompenzaciju rasta troškova u vrijednosti od ukupno oko 26 milijuna eura dobiti više od 55 tisuća poljoprivrednih proizvođača u sektorima stočarstva i biljne proizvodnje, milijun eura pripast će malim mljekarima, dok će oko 100 poljoprivrednih gospodarstava dobiti potpore za korištenje obnovljivih izvora energije, a vrijednost te mjere je deset milijuna eura.

Potpora za kompenzaciju rasta troškova za 1.200 poduzetnika u sektoru ribarstva i akvakulture doseže četiri milijuna eura, a isti iznos je namijenjen i za oko 70 poduzetnika u sektoru prerade drva i proizvodnji namještaja, pri čemu su potpore namijenjene ulaganju u zelenu i digitalnu tranziciju.

Za energetsku učinkovitost zgrada i obnovljive izvore energije potpore će ukupno iznositi 291 milijun eura, a u planu aktivnosti je tako više javnih poziva za energetsku obnovu -  50 zgrada javnog sektora vrijedan 40 milijuna eura, 50 višestambenih zgrada oštećenih u potresu "težak" 23 milijuna eura, za 300 višestambenih zgrada neoštećenih u potresu namijenjeno je 80 milijuna eura, za 10.000 obiteljskih kuća predviđeno je 120 milijuna eura, a tu je i javni poziv za suzbijanje energetskog siromaštva, koji podrazumijeva obnovu tisuću kuća, a vrijedan je 25 milijuna eura.

Nadalje, zakupnici poslovnih prostora bit će oslobođeni od primjene indeksa potrošačkih cijena (CPI) na nekretnine kojima upravljaju Državne nekretnine, čime će biti spriječen porast cijena najma u ukupnoj vrijednosti od 910 tisuća eura (s PDV-om).

Tu je i nastavak postojećih potpora stradalima u potresu, pa će tako 8.795 osoba u privremenom smještaju dobiti jednokratnu novčanu pomoć od 265 eura po osobi, a do najviše 1.327 eura po kućanstvu, a vrijednost te mjere je 2,3 milijuna eura.

Video: Šef SOA-e otkrio koje su najveće ugroze za Hrvatsku, spomenuo BiH i Srbiju

Ključne riječi

Komentara 8

DU
Deleted user
13:37 16.03.2023.

Kao i uvijek do sada, vec trideset godina, mozemo ponoviti onu staru: obecanje - ludom radovanje.

DU
Deleted user
14:40 16.03.2023.

Ovo je presmješno.On se hvali kako će umirovljenici po primanjima od 250- 350 dobiti pomoć od sto pedesetak do šezdeset eura.Kakva je to pomoć kad znamo da je ta kategorina ljudi u dubokoj zoni siromaštva.Više dobivaju socijalni slučajevi s dječjim nego moja supruga sa 31 godinu mirovinskog staža.Pošto je bolesna i ima mirovinu od 360 eura nije joj dostatno niti za ljekove gdje troši oko petstotinjak eura.Koga se tu farba pa nečemo ovo nepoštivanje starijih nazvati pomoći.Jedino je nezaposlenost pala a nitko ne govori gdje su se Hrvati zaposlili.Svaka čast vladajučim jer prodaju demagogiju i obmanjuju javnost a umirovljenici sve više tonunA KRAJU KRAJEVA I NAJPRETILI SMO U EU PA TREBA SMRŠAVITI .

SA
sasoon
12:53 16.03.2023.

Kometar GPT-4 na ovaj članak: "Ovo je kao kad ti roditelji obećaju da će ti kupiti novi bicikl za Božić, ali onda nađu neki stari i zarđali u podrumu i kažu ti da je to tvoj poklon. I još te pitaju zašto nisi zahvalan. Hvala vlado na ovom prekrasnom paketu pomoći."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije