Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVI DETALJI NOVIH MJERA

Objavljujemo cijelu tablicu Vladinog paketa mjera: Ovo su zamrznute cijene ulja, mlijeka, mesa...

Vlada predstavila nove jesenske mjere, ograničila je cijene hrane
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/5
14.03.2023.
u 13:58

Zbog moguće nestašice svinjskog mesa shvatili smo da postoji mogućnost da ako ostanu ograničene cijene da ih možda neće biti, maknut ćemo s liste ograničenje za svinjsku lopaticu i vratinu, ostaje carsko meso po cijeni od 3,79 eura, objasnio je premijer Andrej Plenković

Vlada je predstavila 4. paket mjera za zaštitu kućanstva i gospodarstva od rasta cijena. Odgovor Vlade na globalnu energetsku krizu i inflaciju, kako su naveli, uključuje ublažavanje rasta cijena energije, zaštitu od inflacije te pomoć potporama i poticajima. Paket će na snagu stupiti 1. travnja, a težak je 1,7 milijardi eura. Premijer Andrej Plenković zahvalio je ranije danas ministrima i ministricama koji su radili na mjerama. 

"Vlada će mjerama pomoći i socijalno ugroženima, pogođenima potresom te poljoprivrednom sektoru, ribarstvu, prijevoznicima te će ulagati u energetsku učinkovitost", kazao je Plenković pa istaknuo kako je za električnu energiju izdvojeno 600 milijuna eura

"Građani u Hrvatskoj plaćaju najnižu cijene struje osim u Mađarskoj", dodao je. Nastavlja se sa istom cijenom struje za kućanstava za razdoblje od 1. travnja do 30. rujna. "Ova se mjera odnosi na više od dva milijuna mjernih mjesta, vrijednost mjere je 82 milijuna eura. U ovu godinu ne ulazi struja potrošena od 1. siječnja do kraja ožujka, kreće se ispočetka od 1. travnja", rekao je.

"Potrošnja preko 1400 kWh je 0,088 eura. Ova se mjera odnosi na više od dva milijuna mjerna mjesta, vrijednost mjere je 82 milijuna eura. U ovu godinu ne ulazi struja potrošena od 1. siječnja do kraja ožujka, kreće se ispočetka od 1. travnja", rekao je.

Foto: Vlada RH

Kazao je i da je 150 milijuna kuna vrijednost mjera snižavanja cijena plina. "Prosječni porast cijena plina u EU-u bio je 92%, a u RH samo 13%. Osigurali smo više nego priuštive cijene plina", rekao je premijer. "Cijena za kućanstva ostaje ista s prosječnom godišnjom potrošnjom do 10 GWh, a vrijednost mjere je 95 milijuna eura. Cijena se zadržava do 2024.", dodaje. 

Do travnja iduće godine, produžuju se primjena snižene stope PDV-a od pet posto za isporuke prirodnog plina, za grijanje iz toplinskih stanica, za isporuku ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke, a vrijednost mjere je 35 milijuna eura.

Što se tiče zamrznutih cijena devet prehrambenih proizvoda, Plenković je najavio da ostaje zamrznuta cijena za osam proizvoda.  "Jestivo suncokretovo ulje ide na nižu cijenu, 1,72 eura, mlijeko ostaje isto, cijelo pile ostaje isto, ali zbog moguće nestašice svinjskog mesa shvatili smo da postoji mogućnost da ako ostanu ograničene cijene da ih možda neće biti, maknut ćemo s liste ograničenje za svinjsku lopaticu i vratinu, ostaje carsko meso po cijeni od 3,79 eura", objasnio je Plenković. 

Foto: Vlada RH

Za posebne potpore i poticaje Vlada će osigurati 347 milijuna eura, a odnose se na potpore za održivost domaćeg javnog prijevoza (11 milijuna eura), potporu poljoprivrednicima i ribarima (41 milijun eura), potporu prerađivačima drva i proizvođačima namještaja (4 milijuna eura). Za energetsku učinkovitost zgrada i obnovljive izvore energije potpore će ukupno iznositi 291 milijun eura pri čemu se do kraja godine nastavlja s postojećim potporama stradalima u potresu.

Vlada je pripremila prezentaciju koja prikazuje sve detalje oko novog paketa mjera, a koju u nastavku donosimo u cijelosti.

 

Komentara 12

OP
Ocvali pupoljak
16:54 14.03.2023.

Ovaj Plenkovic svaki dan slicn8ji Vucicu. Misli da smo svi mi kret..ni pa ce nas on spasavat s piletinom. Uhvat se u koštac, za početak s uvoznim lobijima koji sjede po ministarstvima. Bez toga ništa.

OP
Ocvali pupoljak
16:46 14.03.2023.

S tim glupim mjerama uništavate HEP , glava im je vec pod vodom, doduše najvise zbog kriminala Vrdoljakovih pulena. Jeli smije netko doči i napraviti kontrolu. Vlada je trebala prepisati austrijske zakone o zaštiti proizvođaca na svom teritoriju a ne stranoj ga.adi dozvoliti da dampinškim cijenama uništi nasu proizvodnju. Premijeru gdje su nam uljare i šecerane? Zašto kupujem njemački šecer?

Avatar AG_Matoševac
AG_Matoševac
15:28 14.03.2023.

Ovako je i Milka Planinc 1985., pa znamo kako je završilo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije