Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTVRĐENO JE

Hrvatska dobila zeleno svjetlo! Od 2023. smo u Schengenu

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL/Twitter
1/5
08.12.2022.
u 21:16

Hrvatska je dobila jednoglasnu podršku Vijeća za unutarnje poslove i pravosuđe - 1. siječnja 2023. postajemo članica Schengena!, istaknuo je hrvatski premijer Andrej Plenković na društvenim mrežama komentirajući glasovanje država članica Vijeća EU. U raspravi koja je trajala satima, Hrvatska je dobila podršku svih članica EU zemalja.

Odluka o ulasku Hrvatske u Schengen 1. siječnja 2023. usvojena je nešto iza 14 sati, javljaju upućeni izvori Večernjem listu u Bruxellesu. Dvije države članice bile su protiv ulaska Bugarske i Rumunjske, doznajemo.

Ključni sudionici današnjeg sastanka Vijeća EU na kojem se odlučivalo o proširenju schengenske zone bez granica potvrdili su na ulasku na sastanak da su sigurni da će odluka o ulasku Hrvatske biti usvojena, bez obzira na to što i dalje traju diplomatske bitke oko druge odluke, koja se tiče širenja Schengena na Bugarsku i Rumunjsku.

Tijek događaja:

21:16 - Predsjednik IDS-a Dalibor Paus ocijenio je u četvrtak da je ulazak Hrvatske u schengenski prostor najsretnija vijest za Istru i njezine građane ove godine te kako će sada svi osjetiti puni smisao "Europe bez granica".

"Podrška Istrijana članstvu u EU bila je rekordno visoka i sada, kada će granični prijelazi postati stvar prošlosti, vjerujem da će svi osjetiti puni smisao 'Europe bez granica', pogotovo hrvatski i slovenski građani koji žive na pograničnom području, a čija će svakodnevica biti puno jednostavnija", istaknuo je predsjednik IDS-a Dalibor Paus u priopćenju u povodu odluke Vijeća Europske unije o ulasku Hrvatske u Schengen.

"Uz zajedničke vrijednosti liberalizma i tolerancije, zajednička valuta i sloboda kretanja unutar granica temelj su Europske unije i drago mi je da će Hrvatska na taj način postati članica u punom smislu te riječi, a u čemu će uživati sadašnje i buduće generacije", istaknuo je predsjednik IDS-a u priopćenju. Dodao je kako će ulazak u Schengen imati pozitivne učinke na naše gospodarstvo.

"Jedinstvena je to prilika za naše gospodarstvenike, čije će poslovanje sada biti ubrzano i olakšano. U europskim okvirima Istra je geografski mala regija, ali istarski proizvodi nemaju pravu konkurenciju kad govorimo o kvaliteti. Budući uspjesi istarskih gospodarstvenika dodatno će ojačati prepoznatljivost Istre, što će se odraziti i na sve ostale gospodarske grane, a očekujem da će manjak gužva na granicama imati dobar efekt na turističku sezonu", poručio je Paus.

Smatra kako je današnja odluka pozitivna, ali nosi sa sobom i određene izazove.

"Odluku pozdravljam, no moramo biti svjesni da nije 'sav posao' gotov. Uskoro ćemo postati vanjska granica Unije, što znači da moramo uložiti puno napora u sigurnost. Također, država će voditi računa o suzbijanju nelojalne konkurencije. Ti izazovi su premostivi i očekujem da Hrvatska bude na visini zadatka", zaključio je predsjednik IDS-a. 


21:13 - Međunarodne organizacije za ljudska prava u četvrtak su odluku EU-a o ulasku Hrvatske u šengensku zonu ocijenile "lošim presedanom za buduće širenje tog prostora" jer u postupanju prema migrantima hrvatske vlasti i pogranična policija krše europsko i međunarodnog pravo.

Humanitarne i udruge za ljudska prava tvrde da hrvatska policija koristi nasilje protiv bespomoćnih ljudi, uključujući loše postupanje i mučenje. Traže reformu mehanizma nadzora hrvatske granice, žurno provođenje istraga u slučajevima kršenja ljudskih prava i pozivanje odgovornih tijela na punu odgovornost.

Zajedničko priopćenje potpisali su Amnesty International, Border Violence Monitoring Network, Centre for Peace Studies, Danish Refugee Council, ECRE, Human Rights Watch, Oxfam i International Rescue Committee. Ono što se događa na granicama Hrvatske i ostalim europskim vanjskim granicama je "kriza vladavine prava", stoji u priopćenju.

Osam udruga tvrdi da se na hrvatskim i ostalim vanjskim granicama EU-a krše temeljna prava, uključujući pravo na azil, te da to uvelike prolazi nekažnjeno. Prema Danish Refugee Council’s Protection Monitoringu, od početka kolovoza do kraja studenoga iz Hrvatske je u BiH protuzakonito vraćeno 1395 ljudi.

"Europske institucije godinama žmire na golemu količinu dokaza o sistemskom kršenju ljudskih prava na vanjskim granicama EU-a, uključujući i na granicama Hrvatske, nagrađujući stroge mjere učvršćivanja granica i pod svaku cijenu sprečavajući ljude da u potrazi za zaštitom uđu u EU", piše u priopćenju.

Udruge smatraju da je odluka Vijeća EU-a da, usprkos dokumentiranim kršenjima prava migranata primi Hrvatsku u šengenski klub, "simptom europske politike koja opetovano žrtvuje temeljna prava zbog, kako se to prikazuje, sigurnosti granica".


18:42 - Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica izjavila je da je hrvatski ulazak u šengensku zonu povijesni događaj.

“Ovo je stvarno povijesna odluka i to nije floskula. Hrvatska je konačno dio zapadnog svijeta, nije više u Europi dviju brzina i jednako je integrirana kao i sve ostale članice EU-a”, izjavila je Šuica novinarima u Bruxellesu. Dodala je da je riječ o velikoj pobjedi budući da je to posao koji se "ponekad događao iza scene” i na kojem je trebalo “diplomatski mudro raditi". 


18:02 - Hrvatska je u četvrtak dobila zeleno svjetlo za ulazak u Schengen, no Bugarska i Rumunjska ostale su uskraćene za pridruživanje najvećem prostoru na svijetu bez unutarnjih graničnih kontrola među državama zbog protivljenja Austrije i Nizozemske.

Austrija, zabrinuta zbog porasta ilegalne imigracije, bila je protiv primitka obje zemlje, a Nizozemci su se usprotivili primitku Bugarske zbog neuspjeha u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te također ilegalne imigracije.

Rumunjski premijer Nicolae Ciuca je rekao da je razočaran te da će njegova zemlja ponovo podnijeti zahtjev za prijem. "Žao nam je i iskreno rečeno ne razumijemo kruto stajalište Austrije", rekao je Ciuca. Bugarski ministar vanjskih poslova je kazao da će njegova zemlja također ponovo pokušati ući u šengenski prostor. "Bugarska neće posustati u pokušaju da uđe u Schengen, prostor bez putovnica", rekao je Nikolaj Milkov.

"I dalje ćemo se za to čvrsto zalagati. Možda ćemo to pitanje moći ponovo potaknuti na samitu EU-a krajem mjeseca", dodao je i izrazio nadu da bi ulazak Bugarske u Schengen mogao biti odobren već u ožujku sljedeće godine.

Prije par dana, bugarski predsjednik Rumen Radev reagirao je na izjavu nizozemskog premijera Marka Ruttea koji je kazao da se bugarska granica može prijeći za 50 eura, podsjetivši ga da su nedavno upravo u zaštiti bugarske i europske vanjske granice poginula tri policajca.

"Umjesto da nam se pruži europska solidarnost, Bugarska je dobila cinizam", napisao je Radev na Twitteru. Njegovo razočaranje je danas podijelila i europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson.

"Građanima Hrvatske: dobrodošli i čestitamo. Građanima Rumunjske i Bugarske: zaslužujete biti punopravne članice Schengen i imati pristup slobodnom kretanju (...) dijelim razočaranje s građanima Bugarske i Rumunjske", rekla je Johansson.

Austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner je rekao da se usprotivio prijemu tih zemalja zbog sigurnosnih pitanja. "Pogrešno je da se sustav koji na mnogim mjestima ne funkcionira kako bi trebao u ovom trenutku proširuje", rekao je Karner. Podsjetio je da je ove godine Austrija zabilježila 100.000 ilegalnih prelazaka granice, uključujući 75.000 ljudi koji prethodno nisu registrirani u ostalim članicama Schengena kao što bi trebali.

Odluka o novim članicama mora biti jednoglasna, tj. pristanak moraju dati 22 članice EU-a te također Lichtenstein, Island, Norveška i Švicarska.

Ilegalna imigracija vruće je pitanje u EU-u od 2015. kada je preko Sredozemlja krijumčarskim lancima ušlo preko milijun ljudi. UN tvrdi da je ove godine ilegalno u EU ušlo oko 145.000 ljudi, no Frontex, europska obalna i granična straža, navodi da je u prvih 10 mjeseci ove godine u Uniju ilegalno ušlo 280.000 migranata.


17:04 - Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović istaknuo je da je ulaskom u Schengenski prostor i eurozonu Hrvatska postigla dva najvažnija vanjskopolitička cilja zacrtana pristupanjem u EU, a o važnosti toga govori podatak da je robna razmjena sa Schengenskim prostorom lani iznosila 34,5 milijardi eura. 

Detaljnije o izjavi predsjednika HGK pročitajte OVDJE


17:01 - Srpski mediji također su se osvrnuli na hrvatski ulasku u Schengen, a što su pisali o ovoj temi možete pročitati OVDJE.


15:55 - Ulazak Hrvatske u Schengen nije samo velika vijest u Hrvatskoj, već je i u Sloveniji. Njihovi mediji su prenijeli vijest o hrvatskom ulasku, te što to znači za njjihove sugrađane.

Opširnije o tome možete pročitati OVDJE


15:46 - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ocijenila je u četvrtak da ulazak Hrvatske u schengenski prostor te potpisivanje Konvencije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a predstavljaju snažan poticaj hrvatskom gospodarstvu.

"Potvrda ulaska Hrvatske u schengenski prostor snažan je poticaj daljnjem rastu hrvatskog gospodarstva. Uz pridruživanje Hrvatske eurozoni od 1. siječnja 2023. godine, odluka pristupanja u Schengen hrvatskom će poduzetništvu dati dodatne mogućnosti i prilike za snažnije poslovanje na jedinstvenom EU tržištu, kao i jednostavnije i brže poslovanje", istaknuli su iz HUP-a.


15:21 - Nakon održanog sastanka Vijeća EU na kojem je Hrvatska dobila zeleno svjetlo za ulazak u Schengen od 2023., češki ministar Vit Rakušan i europska povjerenica Ylva Johansson komentirali su ove odluke. Oboje su i prije sastanka bili pozitivnog stava oko ulaska Hrvatske u schengensku zonu, smatrajući kako će se koncenzus i postići.

- Čestitam Hrvatskoj! Zaslužujete biti dijelom Schengena, a sada je donesena i odluka. I više ste nego dobrodošli - komentirala je Johansson, a kratku je izjavu dao i češki ministar. - Čestitam, ovo je veliki uspjeh Hrvatske. Zahvaljujem hrvatskoj vladi na dobro obavljenom poslu.

Više o tome, pročitajte OVDJE


15:08 - Odluku Vijeća komentirao je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol, član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO).

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

''Za Hrvatsku i njezine državljane ulazak u schengenski prostor predstavlja ostvarenje strateškog interesa punopravne pripadnosti Europi i Zapadu. Sloboda kretanja unutar schengenskog prostora osigurat će bolju prometnu povezanost, jačanje vanjskih granica te jednostavniju gospodarsku suradnju Hrvatske i ostatka EU. Biti članicom Schengena znači biti dijelom najvećeg područja slobodnog kretanja u svijetu, a najveće koristi od toga imat će hrvatski građani' - naglasio je Sokol te je istaknuo da je današnja odluka Vijeća rezultat predanog rada Vlade na ispunjenju kriterija za ulazak u Schengen.

'Višegodišnji napori koje je hrvatska Vlada uložila rezultirali su ispunjenjem svih kriterija za ulazak u schengenski prostor. Time je potvrđeno i da Hrvatska na najbolji mogući način štiti najdulju vanjsku kopnenu granicu Unije od ilegalnih migracija, sukladno europskom i međunarodnom pravu. Na putu prema Schengenu, Hrvatska je ispunila 281 preporuku u osam područja pri čemu je prošla najsveobuhvatniju i najdetaljniju evaluaciju do sada. Ponosan sam što je Europski parlament čitavo vrijeme podržavao Hrvatsku i zalagao se za donošenje konačne političke odluke o pristupanju Schengenu.", navodi se u priopćenju.


15:07 - Sindikat policije Hrvatske s radošću pozdravlja odluku o ulasku Republike Hrvatske u Schengen koja je upravo donesena na sjednici ministara unutarnjih poslova država članica Europske unije i šengenskog prostora, navodi se u priopćenju.

"Smatramo da je riječ o povijesnom danu za našu državu i ovim se putem zahvaljujemo svim zaposlenicima Ministarstva unutarnjih poslova RH, ministru, glavnom ravnatelju policije i svima ostalima koji su sada, ali i proteklih desetak godina koliko traju pripreme za naš ulazak u Schengen, sudjelovali u ostvarenju ovog velikog cilja", navode u priopćenju.

Više o tome, pročitajte OVDJE.


14:54 -  Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je na Twitteru ulazak Hrvatske u Schengen. Objavio je svoju fotografiju na kojoj drži ugovor o ulasku.

"Hrvatska je u Schengenu! Na našem europskom putu više nema granica. Ispunili smo sve uvjete, prošli dug i zahtjevan proces te je na Vijeću za unutarnje poslove odluka donesena u potpunom suglasju. S Hrvatskom u Schengenu na dobitku su svi – građani, gospodarstvo, Hrvatska i EU", stoji u tvitu.

 


14:38 - Hrvatski premijer Andrej Plenković oglasio se na Twitteru vezano uz ulazak Hrvatske u Schengen.

- Hrvatska je dobila jednoglasnu podršku Vijeća za unutarnje poslove i pravosuđe - 1. siječnja 2023. postajemo članica Schengena! U godini isporuke ostvarili smo strateške ciljeve Vlade, od kojih će najveću korist imati hrvatski građani i gospodarstvo! - napisao je premijer.

 

Opširnije o tome, pročitajte OVDJE. 


14:18 - Hrvatska je dobila jednoglasnu potporu svih zemalja članica EU za ulazak u Schengen od 1. siječnja 2023., potvrđeno je to Večernjem listu.


13:47 - Večernjakov dopisnik iz Bruxellesa Tomislav Krasnec javlja se s najnovijim informacijama, govoreći kako je sastanak još u tijeku, a rasprave se vode i na hodnicima. 

- Najveća se rasprava vodi oko toga kako progurati Bugarsku i Rumunjsku. Moguće je da su se pojavile neke komplikacije. Očito neke zemlje koje su nastojale ovo pitanje tretirati paket triju zemalja, a ne kao dvije odvojene odluke, zagovaraju da se to u paketu i danas stavi na glasanje. Za Hrvatsku to nije povoljna situacija, Hrvatska bi ispala žrtva takvog političkog pristupa - kazao je. 


10:30 - Sastanak je malo kasnio u početku, umjesto oko 10 sati počeo je oko 10:30 sati, a odluka o proširenju Schengena očekuje se iza 13 sati.


9:34 - ''Siguran sam da ćemo imati Hrvatsku unutra'', rekao je češki ministar unutarnih poslova Vit Rakušan, koji predsjeda sastankom Vijeća za unutarnje poslove.

Oko druge odluke, o Rumunjskoj i Bugarskoj, nije tako siguran, ali se nada da se može stvoriti konsenzus i oko njih. Austrija i Nizozemska, podsjetimo, sprečavaju taj konsenzus. I potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas izjavio je da je uvjeren da će Hrvatska danas dobiti zeleno svjetlo, a da se nada da to može biti ishod i za Rumunjsku i Bugarsku. 


9:28 - ''Danas je velik dan. Očekujem punu podršku svih država članica prema ulasku Hrvatske u Schengen'', potvrdila je i europska povjerenica Ylva Johansson. 

Na pitanje očekuje li da bi izostanak konsenzusa oko odluke o Rumunjskoj i Bugarskoj možda mogao naškoditi konsenzusu koji postoji oko odluke o Hrvatskoj, Johansson je odgovorila da:

- To su dvije različite odluke.

Unatoč medijskim spekulacijama da bi Mađarska mogla u posljednji čas blokirati odluku o Hrvatskoj, nije bilo apsolutno nikakvih naznaka da je takvo što moguće. Mađari su, doduše, jučer na sastanku Corepera, koji je pripremao današnji ministarski sastanak Vijeća, u jednom trenutku predložili nekakvu uvjetovanost, ali ne na odluku o Hrvatskoj, nego na razdvojeni prijedlog odluke o Bugarskoj i Rumunjskoj. Izvori Večernjeg lista s kojima smo jučer razgovarali tvrde da se taj mađarski manevar, osim što sinoć više nije ni bio aktualan, nije ni odnosio na Hrvatsku. 

Komentara 118

DU
Deleted user
14:55 08.12.2022.

Njemci i Austrijanci, pripremite lovu. Hrvatske nekretnine vas čekaju.

Avatar Dragovit
Dragovit
14:25 08.12.2022.

Jedini koji će se istinski radovati su turisti u srpnju i kolovozu. I "šverceri" droge.

BU
Bubalamala
16:59 08.12.2022.

Ovo nije razlog za veselje niti radnika a niti seljaka. Pravo veselje je za one koji su periodu čekanja bili jako uspješni i sad su puni kao šipak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije