Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uoči sutrašnjeg sastanka ministara

Hrvatsku dijele sati od konačne odluke o ulasku u Schengen, dopisnik Večernjeg lista javio se iz Bruxellesa

Tomislav Krasnec
Tomislav Krasnec
07.12.2022.
u 19:26

Ulaskom u eurozonu i Schengen, kaže Tomislav Krasnec, Hrvatska ulazi u "najdublje integracije u Europskoj uniji"

Hrvatsku dijele sati od konačne odluke Vijeća EU o ulasku u Schengen 1. siječnja 2023., a uoči sutrašnjeg sastanka ministara unutarnjih poslova, dopisnik Večernjeg lista iz Bruxellesa Tomislav Krasnec doznaje što se točno sprema. Ministri zemalja članica već su se, kako navodi, okupili u Bruxellesu uoči sastanka koji počinje sutra ujutro. Stigao je i hrvatski ministar Davor Božinović

- Večeras odavde možemo otkriti neke detalje koji su se odvijali na pripremnim sastancima, na Odboru stalnih predstavnika (COREPER). Na današnjoj raspravi nitko se nije usprotivio ulasku Hrvatske, potvrđen je taj konsenzus koji smo javljali da postoji već proteklih dana. Velika rasprava, kao što smo ranije pisali, povela se o drugoj odluci koja je na dnevnom redu, a to je pristupanje Bugarske i Rumunjske u Schengen, oko čega nema konsenzusa. Znamo da je Austrija najavila da te dvije zemlje ne može podržati, u tome ustraje - rekao je Krasnec.

Češko predsjedanje Vijećem EU sinoć je, prema neslužbenim informacijama, pokušalo razdvojiti te dvije zemlje. Naime, za ulazak Rumunjske postoji malo veći konsenzus. Primjerice, Nizozemska podržava Rumunjsku, a ne i Bugarsku. Krasnec navodi da se, kako neslužbeno doznaje, pokušao postaviti 29. listopad 2023. kao datum pristupanja Rumunjske Schengenu, a kraj srpnja za procjenu spremnosti ulaska Bugarske.

- Ni za takav prijedlog razdvajanja tih dviju zemalja nije bilo suglasnosti pa ni Bugarska nije na to pristala, kako smo neslužbeno doznali. Našli su to čak i uvredljivim, čuli smo ovdje iz pouzdanih izvora - navodi te dodaje da, kako večeras stvari stoje, odluka o pristupanju te dvije zemlje neće dobiti podršku zemalja članica. 

- Ono što večeras možemo javiti, naravno neslužbeno, ali iz pouzdanih izvora - konsenzus oko Hrvatske prilično je čvrst. Sve države članice koje su imale parlamentarnu proceduru koju moraju proći da bi dale zeleno svjetlo za Hrvatsku, to su završile. Sutra čekamo od ranog jutra ulazak ministara unutarnjih poslova ovdje. Iza 12 počinju te točke dnevnog reda, očekujemo da će odluka biti donesena do 13 sati. Javljat ćemo sutra sve o tome - najavio je. 

Što se tiče Slovenije, navodi kako su neki tamošnji ministri u izjavama signalizirali da, nakon što Hrvatska uđe u Schengen, Slovenci mogu zbog nekih izvanrednih okolnosti uvoditi privremene kontrole na granici

- Po onome što sada znamo, nakon 1. siječnja toga neće biti - kaže. Ulaskom u eurozonu i Schengen, dodaje, Hrvatska ulazi u "najdublje integracije u Europskoj uniji".

Komentara 6

CR
crocro
20:26 07.12.2022.

Slovenija, još uvijek s pozicije jačega, prijeti ili najavljuje moguće kontrole zbog kao fol "izvanrednih događanja". Ja sam uvjeren da ako su neka izvanredna događanja u pitanju onda će sve zemlje na svojim granicama uvesti privremene kontrole a ne samo Slovenija. Slovenija ovime i dalje želi imati nadzor nad Hrvatima kad god se sjeti i time samo Slovenija svesti Hrvate i Hrvatsku na niži nivo od Slovenije. To se Sloveniji ne može dopustiti. Ako Slovenija ipak samovoljno "izmisli" izvanredna događanja pa počne stopirati i pregledavati Hrvate na svojim granicama, istoga trenutka i Hrvatska će imati izvanredno događanje pa će i ona na svojim granicama odmah uvesti izvanredne kontrole koje će vrijediti samo za slovenske državljane. Sada kada postanemo ravnopravni onda ćemo se i ravnopravno ponašati, a čim se slovencima uzvrati istom mjerom, oni će to itekako razumjeti. Pa će tako nestati i izvanredna događanja i izvanredne kontrole Hrvata i Slovenaca. Ja sam uvjeren da će oni dobro promisliti ako se sjete zaustavljati Hrvate i zavirivati im u prtljažnike, jer će se sjetiti da u Europi više nisu iznad Hrvatske.

MM
Marljivi mrav
19:58 07.12.2022.

Onda kineski zid dignut i to je to...

SS
sokac sa drave
13:17 08.12.2022.

Europa simo europa tamo,sada cemo vidjeti tko je tko koji su nasi stvarni saveznici.Ja osobno ocekujem da su nizozemska i svedska ptotiv svega sto se tice nas hrvata.Pa pricekajmo jos malo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije