Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ulazak u Schengen

Slovenski mediji: 'Plešu u Hrvatskoj, a s njima plešu i naši vikendaši'; 'Bijeli dim u Bruxellesu'

Zagreb: Velika prometna gužva od GP Bregana prema zagrebačkoj obilaznici
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
08.12.2022.
u 15:38

"Slovenija u priopćenju izražava punu potporu ulasku Hrvatske u Schengen, ali ističe da je kopnena i morska granica između dviju država definitivno određena arbitražnom presudom koja je konačna i obvezujuća", piše Delo u članku o ulasku Hrvatske u Schengen

Hrvatska je dobila jednoglasnu potporu svih zemalja članica EU za ulazak u Schengen od 1. siječnja 2023. godine. Tu su vijest prenijeli i slovenski mediji te istaknuli kako će se ukinuti granična kontrola između dviju država. "Plešu u Hrvatskoj, a s njima plešu i naši vikendaši", naslov je članka slovenskog portala Žurnal24.

"Hrvatska, koja je u srpnju 2013. ušla u Europsku uniju, tako će od Nove godine ući u područje bez kontrole unutarnjih granica, čime će se ukinuti i kontrola slovensko-hrvatske granice. 1. siječnja također će usvojiti euro", piše slovenski Žurnal24 te dodaje kako u Schengen nisu ušle Bugarska i Rumunjska.  

"Bijeli dim u Bruxellesu: Hrvatska ide u Schengen", piše u svom naslovu Delo, još jedan slovenski medij. Kako ovaj portal neslužbeno doznaje, Hrvatska je odgovorila i na očitovanje Slovenije o valjanosti arbitražne granice, koje će biti priloženo zapisniku s današnjeg sastanka ministara unutarnjih poslova EU-a.

"Kako u svom priopćenju objašnjava službeni Zagreb, Hrvatski sabor je 25. srpnja 2015. jednoglasno donio odluku o povlačenju iz arbitražnog postupka zbog bitnih povreda arbitražnog sporazuma. Hrvatska ponavlja svoj stav da je arbitražna presuda iz 2017. ni na koji način ne obvezuje i da je neće provoditi", piše Delo. 

"Prema zagrebačkim tumačenjima, kopnena i morska granica između Slovenije i Hrvatske ipak se mora konačno utvrditi mirnim rješavanjem sporova u skladu s međunarodnim pravom. Hrvatska je spremna nastaviti bilateralni dijalog sa Slovenijom kako bi se došlo do zajedničkog rješenja, dodali su. Izjava ne bi trebala biti povezana s drugom suradnjom sa Slovenijom i punim korištenjem schengenskog zakonodavstva. Slovenija u priopćenju izražava punu potporu ulasku Hrvatske u Schengen, ali ističe da je kopnena i morska granica između dviju država definitivno određena arbitražnom presudom koja je konačna i obvezujuća. Slovenija je tu presudu implementirala u nacionalno zakonodavstvo", dodaje se. 

"Ministri unutarnjih poslova EU potvrdili ulazak Hrvatske u Schengen", naslov je portala 24ur koji ističe kako je na sastanku u Bruxellesu sudjelovala i slovenska ministrica unutarnjih poslova Tatjana Bobnar.

"Južni susjed Slovenije pridružit će se Schengenu 1. siječnja 2023. U međuvremenu, nije donesena nikakva odluka o ulasku Bugarske i Rumunjske", piše 24ur i citira objavu s Twittera premijera Andreja Plenkovića

Tijek događa iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Komentara 24

Avatar Bolsonaro
Bolsonaro
15:51 08.12.2022.

Bože mili dosadnih li ljudi. I oni i njihova prijevarna arbitraža.

VO
Votum
17:47 08.12.2022.

To nije bila arbitraža nego Slovenska blamaža. ... spominju je za unutarpolitičke potrebe, a u realnosti nitko joj ne pridaje apsolutno nikakvu pažnju. I još neka su sretni zbog tog, jer su se propisno, balkanski, osramotili

DU
Deleted user
16:52 08.12.2022.

Pozdravljam odluku. Konacno cu biti ravnopravan sa migrantima prilikom prelaska EU-granica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije