Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVE REAKCIJE IZ EU

Češki ministar: Pokušavali smo spriječiti da se ne dogodi narušavanje konsenzusa oko ulaske Hrvatske u Schengen

Foto: Tomislav Krasnec
1/3
08.12.2022.
u 15:28

Češki ministar Vit Rakušan te europska povjerenica Ylva Johansson su i prije sastanka bili pozitivnog stava oko ulaska Hrvatske u schengensku zonu, smatrajući kako će se koncenzus i postići

Nakon održanog sastanka Vijeća EU na kojem je Hrvatska dobila zeleno svjetlo za ulazak u Schengen od 2023., češki ministar Vit Rakušan i europska povjerenica Ylva Johansson komentirali su ove odluke. Oboje su i prije sastanka bili pozitivnog stava oko ulaska Hrvatske u schengensku zonu, smatrajući kako će se koncenzus i postići.

- Čestitam Hrvatskoj! Zaslužujete biti dijelom Schengena, a sada je donesena i odluka. I više ste nego dobrodošli - komentirala je Johansson.

 

Kratku je izjavu dao i češki ministar.

- Čestitam, ovo je veliki uspjeh Hrvatske. Zahvaljujem hrvatskoj vladi na dobro obavljenom poslu. Također, naši bilateralni sastanci su bili odlični i ovo je zaista zajednički uspjeh hrvatskog ministra i našeg predsjedništva. Česi vole vašu zemlju tako da je ovo jako pozitivan signal za unutarnju politiku Češke jer je ovo pozitivna poruka i našim građanima - komentirao je.

Na pitanje Večernjakovog dopisnika Tomislava Krasneca je li imao osjećaj tijekom rasprave da bi se konsenzus oko Hrvatske mogao narušiti jer nije bilo dogovora oko Bugarske i Rumunjske, češki ministar je kazao: 

- Pokušavali smo spriječiti smo da se takvo nešto dogodi. 

Inače, ključni sudionici današnjeg sastanka Vijeća EU na kojem se odlučivalo o proširenju schengenske zone bez granica potvrdili su na ulasku na sastanak da su sigurni da će odluka o ulasku Hrvatske biti usvojena, bez obzira na to što i dalje traju diplomatske bitke oko druge odluke, koja se tiče širenja Schengena na Bugarsku i Rumunjsku. Unatoč medijskim spekulacijama da bi Mađarska mogla u posljednji čas blokirati odluku o Hrvatskoj, nije bilo apsolutno nikakvih naznaka da je takvo što moguće.

Tijek događa iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Malo_vitra
Malo_vitra
15:42 08.12.2022.

Imam dojam da bi Češka i Poljska protestno izašle iz EU da nas nisu primili u Schegen. Ako se itko natrpio čekanja na našoj granici, to su Česi i Poljaci. Još da im nekako olakšamo naplatu cestarina bilo bi super.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije