Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI OBRAT

USKOK uputio EPPO-u dopis i traži da im dostave sudske odluke vezano za pitanje nadležnosti

Zagreb: Zgrada u kojoj se nalazi sjedište DORH-a i USKOK-a
Foto: Boris Scitar/PIXSELL
1/2
12.03.2024.
u 17:37

USKOK i nadležna državna odvjetništva razmjenjuju informacije s EPPO-om u Hrvatskoj u svakom predmetu u kojem se ukaže potreba njihove preliminarne evaluacije, ističe USKOK

Je li USKOK čuo i to dobro što mu premijer Andrej Plenković poručuje, pitanje je koje se može postaviti nakon svega što se u protekla dva dana dogodilo oko predmeta Geodezija. Prvo je Laura Kövesi u intervju za N1 ponovila zašto je predmet Geodezija u nadležnosti  Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) kojem je na čelu.

 Zatim joj je premijer Plenković odgovorio, ponovno osporivši nadležnost EPPO-o oko istrage načina na koji je trošen novac iz Fonda solidarnosti pri obnovi Zagreba. Uz to je javno pozvao DORH i USKOK da se očituju oko pitanja (ne)nadležnosti, budući premijer tvrdi i to već mjesecima, da novac za obnovu Zagreba nije došao iz Fonda solidarnosti EU već iz državnog proračuna. A dan nakon tih premijerovih izjava, i USKOK se oglasio.

I to s dva priopćenja. U prvom koje je kratko nakon objave nestalo s njihovih stranica, a bilo je objavljeno pod naslovom "USKOK razmjenjuje informacije s Uredom Europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj, navodilo se, sudeći po screen  shotu koji je objavio Telegram, da "USKOK donosi odluku o poduzimanju radnji u smislu izvršavanja svoje nadležnosti kada ocijeni da su za to ispunjene pravne i činjenične pretpostavke".

No nakon tog prvog kratkog priopćenja, koje je bez obrazloženja nestalo, objavljeno je i drugo, malo opširnije. I malo drugačijeg sadržaja. Za početak u naslovu  priopćenja se navodi da je USKOK uputio dopis Uredu europskog javnog tužitelja  u Republici Hrvatskoj. Priopćenje USKOK-a prenosimo  u cijelosti.

- Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) uputio je dopis Uredu europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj, sa traženjem za dostavom pravomoćnog rješenja o provođenju istrage te sudske odluke vezane za pitanje nadležnosti, kao i obavijesti o tome što je predmet daljnje istrage EPPO-a u smislu Uredbe vijeća (EU) 2017/1939. Odredbama Uredbe Vijeća (EU) 2017/1939 od 12. listopada 2017. o provedbi pojačane suradnje u vezi s osnivanjem Ureda europskog javnog tužitelja („EPPO”) i Zakona o provedbi navedene Uredbe propisana je nadležnost EPPO-a i nacionalnih tijela kaznenog progona. U skladu s navedenim propisima USKOK i nadležna državna odvjetništva razmjenjuju informacije s EPPO-om u Hrvatskoj u svakom predmetu u kojem se ukaže potreba njihove preliminarne evaluacije. Upravo u cilju ostvarenja preliminarne evaluacije dostupnih i javno objavljenih informacija vezano za određeni predmet, a u skladu s načelom lojalne suradnje EPPO-a i nacionalnih tijela sukladno člancima 25. i 26. Uredbe vijeća (EU) 2017/1939, upućen je navedeni dopis. Javno objavljene informacije odnose se na predmet Ureda europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj vezane za priopćenje od 8. studenoga 2023. kada je objavljeno da je EPPO „pokrenuo istragu protiv 29 hrvatskih državljana, koji su  uhićeni na zahtjev EPPO-a, te jednog trgovačkog društva, zbog sumnje na subvencijsku prijevaru i zlouporabu u postupku javne nabave na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (Hrvatska) - naveli su iz USKOK-a.

E sada je li to uvod u borbu oko nadležnosti, te prebacivanje e predmeta Geodezija u naručje USKOK-a, što zaziva premijer ili je riječ tek o uobičajenoj proceduri, koja je zbog svega što prati slučaj Geodezija postala javna, tek će se vidjeti. Neslužbeno, iz obje institucije je pojašnjeno da nije riječ o nekoj velikoj stvari, jedni kažu da su samo tražili dokumentaciju na uvid, a drugi da će odgovoriti na dopis.

Šefica EPPO-a je u intervju za N 1 ponovila kako EPPO slučaj Geodezija istražuje sukladno postojećoj uredbi. Poručila je i da "ako netko gaji sumnje o tumačenju Uredbe, da se u Luksemburgu nalazi Sud Europske unije i svi koji imaju sumnje trebaju se obratiti sudu i pitati kako bismo trebali tumačiti Uredbu. O nadležnosti EPPO-a ne odlučuju vlada, parlament, političari ni poslovni ljudi, to je nešto što pripada pravosuđu." Još je dodala i da to je li nešto o (ne)nadležnosti  u predmetima EPPO-a  ne određuju javnost ili političari već sudovi.

- Kao glavnoj europskoj tužiteljici posao mi je i štititi neovisnost EPPO-a i reagirati kad god vidim da dolazi do uplitanja u naše djelovanje ili da netko nastoji umanjiti i narušiti našu neovisnost. Ako moram dati neki komentar, osvrnula bih se na svoje prijašnje iskustvo u Rumunjskoj. Već sam vidjela ovakav potez. Radi se o školskom primjeru političara koji pred građanima stvaraju dimnu zavjesu. “Dragi građani, nije važno je li došlo do prijevare, pitanje je tko je nadležan. Je li nadležan EPPO i obavlja li dobar posao s predmetima?” Uvijek sam reagirala na to i nastavit ću reagirati. Imamo veoma dobar tim u uredu EPPO-a u Hrvatskoj, veoma dobre tužitelje, i obavljaju vrlo dobar posao. Imamo neke slučajeve koje istražujemo, ne govorimo vladi kako voditi državu, ne govorimo parlamentima kako donositi zakone, pa nitko ne bi trebao govoriti policijskim službenicima, tužiteljima i sucima kako bi trebali istraživati predmete i donositi odluke u pravosuđu. Zato u demokratskim državama imamo trodiobu vlasti. Sve je to zapravo samo dimna zavjesa, pokušaj zastrašivanja tužitelja, ali mi nismo zastrašeni, nastavit ćemo obavljati svoj posao i doista vjerujem da moji kolege u hrvatskom uredu EPPO-a obavljaju veoma dobar posao. U konačnici ćemo doznati je li počinjena prijevara ili ne- kazala je Kövesi za N1.

Sljedeći dan premjer Plenković joj je odgovorio, ponovivši kako je obnova Zagreba nije plaćena iz Fonda solidarnosti i već iz državnog proračuna, što inače tvrdi mjesecima. Ustvrdio je da je istraga mogućih prevara u tom poslu posao DORH-a i USKOK-a, a ne EPPO-a. I pozvao je USKOK i DORH da se o tome javno očituju. A samo dan kasnije od premijerovog javnog istupa USKOK je objavio priopćenje iz kojeg proizlazi da od EPPO-a traže da im se  EPPO  dostavi pravomoćno rješenje o provođenju istrage i sudske odluke oko pitanja nadležnosti.

A kada svemu tome dodamo da u srijedu treba prisegnuti Ivan Turudić, novi glavni državni odvjetnik, koji bi u slučaju pitanja nadležnosti odlučivao o tome je li nadležan USKOK ili EPPO, te koji je u jednom od svojih istupa kazao da Hrvatska nije ni trebala osnovati ured EPPO-a, stvari postaju još zanimljivije.

Pogotovo u svijetlu činjenice da ćemo prvi put u povijesti od srijede imati dva GDO-a jer će novi (Turudić) prisegnuti, a stara (Zlata Hrvoj Šipek), će svoju dužnost, prema najavama obnašati do kraja svog mandata koncem svibnja.

GALERIJA Nasukana brodica još stoji na cesti: 'To nam stvara problem, kud s brodom...'

Zagreb: Zgrada u kojoj se nalazi sjedište DORH-a i USKOK-a
1/7
Ključne riječi

Komentara 10

Avatar Pero
Pero
21:06 12.03.2024.

Vidim gomila ne razumije o cemu se radi, treba im crtati.

Avatar Crni labud
Crni labud
21:46 12.03.2024.

USKOK radi po direktivama AP-a.

DU
Deleted user
22:16 12.03.2024.

Sta naredio AP

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije