Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Domino efekt

Upitno je ima li nobelovac El Baradei ekipu koja će mu pomoći

jakovina
Pixell
01.02.2011.
u 21:32

Promjene u Egiptu, koje su uvjetovane korupcijom i teškim socijalnim stanjem, sada svi žele, pripadali oni islamistima ili ne

U cijeloj priči oko Egipta posebno je zabrinjavajući domino-efekt koji bi mogao biti na djelu. Nemiri iz Tunisa i Egipta prelijevaju se i u ostale zemlje regije, a to su područja u kojima su liberalne ili demokratske snage vrlo slabe. Muslimansko bratstvo u ovome trenutku nije, niti ima potrebu, biti u prvom planu. Promjene u Egiptu, koje su uvjetovane korupcijom i teškim socijalnim stanjem, sada svi žele, pripadali oni islamistima ili ne. Tek treba vidjeti što će se događati u budućnosti.

Odlaskom Mubaraka odlazi i vladajuća elita koja je zemljom upravljala gotovo tri desetljeća, a vladajuća je stranka ista od rušenja Faruka pedesetih godina.

Veliko je pitanje postoje li ljudi koji ih mogu zamijeniti. El Baradei je obrazovan, demokrat koji je niz godina živio na Zapadu, no upitno je ima li ekipu koja bi mu pomogla u upravljanju zemljom. Situacija sada uvelike podsjeća na vrenje u Iranu uoči svrgavanja šaha i pretvaranja tih događaja u Iransku revoluciju iz 1978. i 1979. godine. Svi su rušili šaha, a vlast je na kraju preuzeo Homeini. I tada je riječ bila o jednom od najvažnijih američkih saveznika u regiji, i tada je masa svrgnula režim koji je godinama upravljao zemljom ispreplićući je korupcijom.

Jedina je razlika da u Egiptu pa čak ni u arapskom svijetu, nitko nema tu karizmu koju je u svoje vrijeme imao Homeini. No teško je predvidjeti kakav će doista biti razvoj događaja, a SAD u ovome trenutku oprezno postupa, čekajući tko će isplivati kao pobjednik.

Ključne riječi

Komentara 2

KR
krilnik2
03:07 02.02.2011.

Pionir Jakovina, gdje ti titvoka i crvena marama oko vrata? Sto ti filozofiras, nikada nisi imao djelotvoran posao nego zivis od prodaje komunistickoh lazi.

WO
Wolf23
20:47 02.02.2011.

Nisam imao pojma da Tvrtko poznaje El Baradeja, svaka čast Tvrtko! Inaće nobelovci a i fizičari oko sebe okupljaju budale. Smatram da ti koji si nekad vodio školski program na HTV-u trebaš pomoći jadnom čovjeku, i to pod hitno!!! Ma šta čekaš? Ima da odma sjedneš u avion za Kairo i savjetuješ El Baradeja!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije