Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSJEČKI NEPLATIŠE Iz godine u godinu akumuliraju se dugovi za komunalnu naknadu

Unatoč tužbama – Grad u minusu 30 milijuna kuna

02.03.2009.
u 17:11

Milijun i pol kuna za komunalnu naknadu Gradu Osijeku duguje Slavonijatekstil, milijun je kuna dužan Kandit, Zračna luka 845.000, a na listi od 50 gospodarskih subjekata, s oko pola milijuna neplaćenih računa, nalaze se Karolina d.o.o, Robna kuća IPK, Boras, Veletržnica, Kožara, Mio standard (od kojega je Grad naplatio već 3,3 milijuna)... Među neplatišama su i Klinička bolnica Osijek s dugom 337.000 kuna, pa i Konzum. Utuženih osam mlijuna kuna lani nije smanjilo potraživanja Grada od 30-ak milijuna kuna za komunalnu naknadu.

Tužbom protiv zastare
Građani duguju sedam milijuna, pritom je među 42.000 obveznika najveći dug oko 3000 kuna, a poslovni subjekti preostalih 23 milijuna. Neplatiše su u ovršnim postupcima, od kojih Grad očekuje da će ove godine blagajnu napuniti s približnim iznosom kao i lani. – Prošle smo godine fakturirali 41,5 milijuna kuna, od toga je naplaćeno 40 milijuna, kao i milijun kuna kamata temeljem sudskih tužba koje se redovito pokreću da računi ne bi pali u zastaru – kaže član Gradskog poglavarstva za financije Davor Lamza.

Ugovor: da ili ne
Zbog problematične naplate, gradski vijećnici HDZ-a tražili su ukidanje ugovora sa Zavodom za urbanizam i izgradnju koji uz naknadu od tri posto po naplaćenom računu, odnosno 1,2 milijuna kuna, taj posao odrađuje za Grad. No, on je zaključen ponovno početkom godine temeljem javnoga natječaja, objašnjava Lamza, a direktor Zavoda Nikola Škaro, s obzirom na zahtjeve za preispitivanje ugovora, podijeljen je oko zadržavanja posla koji obavljaju 45 godina.

– U dilemi sam. Interes za nastavak rada dominantan je zbog ljudi i uloženoga novca u računala i softver. A s druge je strane ugodnost posla: lani smo naplatili na blagajni oko 240.000 uplatnica, to je oko milijun kuna ušteđene naknade za plaćanje u pošti, i mnogo neugodnih situacija – kaže Škaro.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije