Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaokret

Umjesto štednje, Renzi najavljuje potrošnju i nova radna mjesta

Matteo Renzi
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
01.07.2014.
u 19:34

Prema potrošnji, osim Italije, okreću se i Francuska i Španjolska

Italija pod vodstvom najmlađeg premijera u Europskoj uniji Mattea Renzija (39) danas je preuzela kormilo Vijeća EU i odmah najavila novi kurs u politici koju će provoditi idućih šest mjeseci. Umjesto dosadašnje štednje i rezanja javne potrošnje, Renzi najavljuje potrošnju i nova radna mjesta, čime želi potaknuti toliko očekivani ekonomski rast. Renzi je žestok protivnik pravila da države smiju imati deficit najviše do tri posto BDP-a, što je uz strukturne reforme trebalo dovesti do smanjenja duga i oporavka zemalja. No, ekonomska situacija u tri velike zemlje EU – Italiji, Francuskoj i Španjolskoj – pokazuje da štednja nije bila dovoljna da se pokrene ekonomija.

Mjera lijevih i desnih vlada

– Dosta je proroka i propovjednika štednje koji nam kažu da od pravila ne možemo odstupiti ni za jednu desetinu – kazao je Renzi. Cilj mu je olabaviti kruta pravila koja je EU kao mjeru izlaska iz krize nametnula njemačka kancelarka Angela Merkel. Renzijeva agenda je, uz političke reforme izbornog sustava i Senata te smanjenja birokracije, provesti reformu tržišta rada, smanjiti poreze srednjem sloju i najsiromašnijima te pokrenuti ciklus javnih investicija. Smanjenjem poreza na plaće svakom bi radniku s prosječnom i ispodprosječnom plaćom na kraju mjeseca u lisnici trebalo ostati 80 eura više. Taj novac, nada se Renzi, ljudi će investirati u osobnu potrošnju, čime će povećati proizvodnju i prihode od PDV-a.

S druge pak strane, Francuska, velika zemlja EU koja nikako da pokrene ekonomiju, dobila je petogodišnji program koji je prezentirao predsjednik François Hollande. Temelji ga na infrastrukturi, istraživanju, inovacijama, energetici i ulaganjima u zdravstvo i obrazovanje. Predviđeno je da se svake godine za te potrebe izdvoji oko 240 milijardi eura – ukupno 1,2 tisuće milijardi eura. Španjolski konzervativni premijer Mariano Rajoy pokazuje da nisu samo socijalisti široke ruke kad se tiče potrošnje. Predstavio je program težak 6,3 milijardi eura, u kojemu bi sa 3,6 milijardi sudjelovala država, a ostalo bi iznijeli privatni investitori. Njegov je program usmjeren prije svega na poticanje srednjeg poduzetništva, a predviđena je i potpora autoindustriji.

Hrvatska simpatizer

Hrvatska se službeno nije pridružila inicijativi spomenute trojke, ali s obzirom na svoju poziciju, vjerojatno će se naći među simpatizerima koji će gurati tu ideju, to više što će najviše od svih osjetiti težinu Pakta i limita koji su njime postavljeni. Komisija je zatražila od Hrvatske da do kraja 2016. spusti deficit ispod 3 posto, što podrazumijeva smanjenje potrošnje ili povećanje poreza za tri milijarde eura, što je golem napor za ekonomiju u dugogodišnjoj recesiji. Premijer Zoran Milanović kaže da se Hrvatska pozicionirala među države članice koje vode računa o balansu između štednje i rasta, a zahvaljujući tome jedna je od rijetkih članica u kojoj mirovine nisu smanjenje ni za kunu.

>> Što smo dobili? Prva godina hrvatskog članstva u EU

Komentara 2

Avatar EU afrodita
EU afrodita
14:29 06.07.2014.

pa odavno svi najveći ekonomisti govore da se iz krize ne može izaći samo štednjom, a i Obama je vodio drugačiju politiku u SAD-u koja inzistira na otvaranju novih radnih mjesta i potrošnji...postavlja se pitanje zašto su Nijemci toliko tvrdoglavi i kako to da ne vide da se svi u EU bune protiv njih...glavno da je njima dobro, čisti egoizam

Avatar PeppeS
PeppeS
22:32 01.07.2014.

Zmajevi,Vatreni,Orlovi kaka su im imena trebali igrati fudbal a kada oni ni to ne znaju,zaboravili su da imena i nadimci neigraju na SP nego samo trud.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije