Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pravobranitelj za starije

Umirovljenici traže uvođenje njihovog pravobranitelja: 'Treba nas zaštititi od prevara i prijetnji'

Karlovac: Umirovljenici uživali na suncu
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/7
11.04.2024.
u 16:37

'Nužna je i potpuna zabrana instituta dosmrtnog uzdržavanja, odnosno mogućnosti sklapanja takvih ugovora, poručuje Koalicija u priopćenju.'

Koalicija  "Umirovljenici zajedno" pozvala je u četvrtak na žurno uvođenje instituta javnog pravobranitelja za umirovljenike i starije osobe, kako bi se ta osjetljiva kategorija društva bolje zaštitila od brojnih prevara i prijetnji kojima je izložena. Nužna je i potpuna zabrana instituta dosmrtnog uzdržavanja, odnosno mogućnosti sklapanja takvih ugovora, poručuje Koalicija u priopćenju.

Dosmrtno uzdržavanje jedna je od najopasnijih prijetnji za osobe treće životne dobi, u velikom broju slučajeva besramna pljačka i gaženje dostojanstva osjetljivih osoba pred krajem života.  Navode da su upoznati sa slučajevima uhodanih timova medicinskog osoblja i odvjetnika, koji se zbližavaju s osobama na palijativnoj skrbi i u bolnicama kako bi im oteli svu imovinu, pri čemu je takva praksa posve legalna. Tome treba stati na kraj, poručuju.

Pravobranitelj s adekvatnim zakonskim ovlastima mogao bi preuzeti zaštitu osoba koje su iznevjerile vlastite obitelji, zdravstvo i sustav socijalne skrbi, te im omogućiti dostojanstvenu starost i zaštitu njihovih prava. Umirovljenicima je potrebna institucija koja će se i nakon provedenih izbora zajedno s umirovljeničkim političkim strankama boriti za dostojne iznose mirovina iznad granice siromaštva, smatraju Umirovljenici zajedno. Poručuju i da će odmah krenuti u borbu da se mirovine povećaju za 200 eura.

FOTO Otvoren najveći sajam u Hrvatskoj: Traje četiri dana, najveća atrakcija su Izidora i Izidor, zaštitnici ratara

Karlovac: Umirovljenici uživali na suncu
1/24

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije