Naslovnica Vijesti Hrvatska

Umalo isto stradao u hidroelektrani: 'Voda nas je skoro odnijela'

Garašić je s kolegom bio u inženjerskom pregledu dovodnog tunela kad su u jednom trenu osjetili jak vjetar jer je voda krenula prema njima...
14. siječnja 2019. u 10:30 0 komentara 1052 prikaza
požar u Hidroelektrani Dubrovnik
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/7

Potraga za posljednjim nestalim radnikom dubrovačke hidroelektrane, Davorom Pozniakom, okončana je u nedjelju oko 18 sati. Bio je to posljednji čin velike tragedije u kojoj su zbog požara u HE Plat život izgubile tri osobe.

Velika potraga nesretno završila Požar u hidroelektrani: Pronađeno tijelo trećeg radnika

A svojedobno je tamo umalo stradao i dr. sc. Mladen Garašić, umirovljeni profesor Sveučilišta u Zagrebu i jedan od najistaknutijih hidrogeologa i speleologa u Hrvatskoj i svijetu. Prisjetio se tog događaja.

Video - Mjesto pronalaska jednog od nestalih radnika

- Kolega i ja zamalo smo stradali kad smo ‘90-ih bili u inženjerskom pregledu dovodnog tunela. Iako nije bio u funkciji, u jednom trenu osjetili smo jak vjetar u njemu - kazao je Garašić za 24sata te dodao:

- Jedne noći s obilnom kišom trebalo je ući nekoliko kilometara i snimiti oštećenja. Iako sam ulazio u taj tunel nekoliko dana zaredom, tog dana bio sam nemiran. Kao iskusni speleolog i poznavatelj hidrogeološke problematike u kršu, bio sam i skeptičan zbog obilne kiše na površini. Prije pregleda rekli su nam da je posao bezopasan jer je dotok vode sigurno spriječen na ulaznoj građevini u BiH. Jedini logički zaključak za nastanak takvog strujanja je bio da je voda krenula prema nama i da gura zrak pred sobom u tunelu.

Spasioci, ronioci, vatrogasci i dalje intenzivno tragaju za trećim radnikom hidroelektrane Dubrovnik Potraga traje Tuguju za radnicima: 'Sve je bilo ok i onda mi te nesreća uzela'

Iako je kolega prvo mislio da se paničari bez razloga, krenuo je trčati za njim. Izlaz prema vertikalnom šahtu, gdje voda dolazi do turbina elektrane, bio je daleko. Jedini spas bio im je u izlaznom pomoćnom tunelu blizu tlačne komore.

Video - Potraga za nestalim radnikom

- Taj vjetar osjetili smo nekoliko kilometra prije nadolaska vode. Uspjeli smo doći do izlaza pomoćnog tunela, ali se hermetička vrata nisu mogla brzo zatvoriti do kraja. Odustali smo od zatvaranja i izvukli smo se brzo na površinu. Nakon nekoliko minuta voda je došla silnom brzinom, i to ne samo prema vertikalnom šahtu već i na pomoćni tunel čija vrata nisu bila zatvorena. Izletjela je i udarila u parkirani automobil, koji je gurnula preko ograde stotinjak metara niz padinu na magistralnu cestu - prisjetio se profesor Garašić. Bilo je očito da je protok vode u tunelu bio daleko veći od očekivanog.

Nažalost, kaže stručnjak, radnici HEP-a u četvrtak nisu imali sreće kao on.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.