Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
popularni Abrams

Rusi su ismijavali američke tenkove i nazivali ih 'praznim limenim kantama': Sada se i Ukrajinci žale

Polish soldiers take part in trial drills prior to annual artillery show ‘Autumn Fire 23’ at a military range in Bemowo Piskie near Orzysz
Foto: KACPER PEMPEL/REUTERS
1/4
29.05.2024.
u 20:35

Pojava dronova kojima upravljaju vojnici promijenila je prirodu rata, ograničavajući kretanje i uvodeći novi element ranjivosti oklopnih vozila

Ukrajinci koji rade s američkim tenkovima Abrams dovode u pitanje njihovu korisnost na ratnim frontama te ističu niz slabosti i mana tih oklopnih vozila. Posade obučene u Njemačkoj rekle su da vozilima - glavnom borbenom tenku američke vojske vrijednom 10 milijuna dolara - nedostaje oklop koji bi mogao zaustaviti moderno oružje.

"Njegov oklop nije dovoljan. Ne štiti posadu. Danas je ovo rat dronova. Sada, kada tenk izađe, uvijek ga pokušavaju pogoditi", rekao je za CNN član posade Joker, dok je njegov kolega Dnipro dodao da su oni "meta broj jedan".

Svi Abramsi raspoređeni u Ukrajini angažirani su u blizini bojišnice na istoku, prema dužnosnicima u 47. mehaniziranoj brigadi koji su ih sve primili. Ukrajinski zahtjev za Abramse, složene i teške tenkove, izazvao je raspravu početkom 2023. godine s obzirom na to da američko vozilo ima složen lanac opskrbe. Bidenova odluka da pošalje Abramse uslijedila je nakon što su europski saveznici obećali poslati vlastite borbene tenkove početkom iste godine. 

VEZANI ČLANCI:

Pojava dronova kojima upravljaju vojnici promijenila je prirodu rata, ograničavajući kretanje i uvodeći novi element ranjivosti oklopnih vozila. Ukrajinska posada naučila je o ograničenjima Abramsa na teži način, u oštrim borbama oko Avdiivke, grada nad kojim je Rusija preuzela kontrolu u veljači. Vozač je izgubio nogu kada je oklop probijen.

Uz to, čini se kako tenkovi imaju i tehničkih problema. Jedan, parkiran ispod stabla, bio je gotovo nepomičan zbog problema s motorom, unatoč tome što je vozilo upravo dopremljeno iz Poljske. Također, po kiši ili magli kondenzacija navodno može spržiti elektroniku u vozilu.

Ruski analitičari ismijavali su loše performanse tenkova, nazivajući ih "praznim limenim kantama". Jednog su zarobile ruske snage i izložile na Crvenom trgu.

 

GALERIJA Oklopna vozila privukla brojne Ruse: Izložena oprema koju je vojska zarobila u Ukrajini
Polish soldiers take part in trial drills prior to annual artillery show ‘Autumn Fire 23’ at a military range in Bemowo Piskie near Orzysz
1/17

Komentara 39

Avatar Retro
Retro
20:48 29.05.2024.

Amerikanci su jedini koji imaju koristi od prvog dana ovog rata. Zarađuju pare na tuđoj nesreći, peru novce dok "pomažu" i šire krug država kojima prodaju svoje ratne strojeve.

MA
Maksimiliano
21:16 29.05.2024.

prvo ste pisali da donose pobjedu evo samo što nisu a sada pišete da su bezvezni to me podsjeća na coronu kada su svako malo slijedeća 2 tjedna bila ključna ...

ZP
Zabranjen pristup
23:04 29.05.2024.

Ako dolaze iz poljske onda dodju s pola dijelova..poljaci su poznati da vole maznuti..kaze stari vec zasto rusi kad idu po automobil u njemacku kupe dva,jer se vracaju kroz poljsku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije