Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bizaran slučaj vraća se na ponovno suđenje

Ukinuta presuda osječkim grobarima za krađe zlatnine s pokojnika

Groblje u Osijeku
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
17.01.2019.
u 16:41

Bizarna priča u javnost je šokirala još u veljači 2013. Osječka je gradska tvrtka Ukop toga dana ostala praktički bez ijednog grobara i nosača jer su svi uhićeni.

Ukinuta je presuda trinaestorici osječkih grobara i nosača, koji su na Općinskom sudu u Osijeku osuđeni zbog krađe zlatnine s pokojnika i iz grobova. Ponovno će, tako, stati pred suca. Njih dvanaestrorica kažnjena su, prvotno, s ukupno 19 godina i osam mjeseci bezuvjetnog zatvora, a po toj presudi iz svibnja 2017., iza rešetaka ne bi morao tek Željko Gavrić, kojemu je godina dana zatvora zamijenjena radom za opće dobro, i to zato što je jedini iskazao žaljenje. Po odluci Vrhovnog suda, svima će se iznova suditi.

Presuda višeg suda još nije stigla svim strankama u ruke, ali prema prvim informacijama, Vrhovni sud ih je u jednome dijelu optužbe oslobodio, a u drugome je vratio suđenje na početak. Branitelji pretpostavljaju kako su oslobođeni krivnje za povredu mira pokojnika, dok će zbog teške krađe ponovno na sud.

U prvom postupku, Branislav Rašković, Vladimir Šaulić, Josip Burger, Ivica Dizdar i Željko Arlavi kažnjeni su s po dvije godine zatvora, dok su Roman Rusan, Sanel Drakčić, Zoran Martić, Željko Molnar i Mate Mišković osuđeni svaki na 18 mjeseci iza rešetaka. Dejan Vujić osuđen je na godinu dana, a Ivica Ećimović na 14 mjeseci zatvora.

Bizarna priča u javnost je šokirala još u veljači 2013. Osječka je gradska tvrtka Ukop toga dana ostala praktički bez ijednog grobara i nosača jer su svi uhićeni. Suđenje je dugo trajalo. U optužnici, naime, niti za jednog optuženika ne piše točan iznos "zarade", a ostat će vječna nepoznanica i od koga su zlatni zubi, nakit i satovi uopće ukradeni. Sve su te enigme vješto koristile obrane. Najviše su, po izračunima u postupku, u džep stavili Sanel Drakčić, i to 53.678 kuna te Vladimir Šaulić kroz čije je ruke, tereti se, prošlo 37.733 kuna. Kada se sve zbroji, riječ je o ukupno 147.256 kuna. Grobovi i pokojnici u Osijeku, po optužnici, pljačkani su još od 1993.

 

Ključne riječi

Komentara 12

LA
larala
21:38 17.01.2019.

ne znam što mi je odvratnije, ta smeća od ljudi koji kradu i od pokojnika ili sud koji takva smeća oslobađa krivnje. očito se u ovoj državi lopovima ne želi stati na kraj...zato gospodo suci, oslobodite ih, naci ce oni grob i od vaših najmilijih

JE
JenniferPapadopoul
17:40 17.01.2019.

Započnite dobivanje 90 $ /po satu za rad na mreži od svog doma za nekoliko sati svaki dan.Uzmite redovne rate na tjedan po tjedan premise.Sve što trebate je računalo, web udruga i litte slobodno vrijeme. ======>>>>> www.WebJob33.Com

Avatar dras32
dras32
17:03 17.01.2019.

Razuminem dio sa pri kopanju raka pronađenim zlatnim zubima ali ne razumijem "opremanje" pokojnika zlatninom, valjda si bakin zlatni lancic ostavis za uspomenu, baki ne treba tamo dolje a niti ga moze ponjeti gore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije