Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razgovor

UK predano tomu da ratifikaciju za Hrvatsku obavi do 1. 7. 2013.

'23.01.2012., Luciceva, Zagreb - Otpravnik poslova britanskog veleposlanstva Chris Hodge. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL'
'Slavko Midzor/PIXSELL'
24.01.2012.
u 10:00

Da, Hrvatska i EU nalaze se pred velikim izazovima, no europske države moraju zajedno raditi kako bismo ih prevladali

Britanski ministar za europska pitanja David Lidinton poslao je čestitku na uspješnom ishodu referenduma o ulasku u EU, no nije zaboravio spomenuti da se reforme u Hrvatskoj moraju nastaviti. Upravo je Velika Britanija inzistirala na decidiranom ispunjavanju mjerila tijekom pregovora, ali i na nadzoru. O britanskoj poziciji u EU, o njezinoj budućnosti te o nastavku hrvatskog procesa do punopravnog članstva razgovarali smo sa zamjenikom veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva u Hrvatskoj Chrisom Hodgeom, koji obavlja dužnost otpravnika poslova dok ne stigne novi veleposlanik David Slinn.

Inzistiranje na kriterijima

Što je točno mislio ministar Lidington?

Proces pristupanja zahtijevao je od Hrvatske da provede brojne i široke reforme, koje uključuju i područje pravosuđa i osnovnih prava, poglavlje 23. Kad je EU odlučila zatvoriti pregovore o pristupanju i potpisati Pristupni sporazum s Hrvatskom, zemlje članice inzistirale su da se Hrvatska nastavi kretati pozitivnim smjerom te da ustraje u potpunoj primjeni reformi kako bi do trenutka pristupanja potpuno ispunjavala sve europske kriterije. Stoga je i uveden nadzor koji traje do pristupanja. On će omogućiti Vijeću da poduzme prikladne mjere pojave li se neki problemi koji bi mogli izazvati zabrinutost.

Ali, monitoring nad Hrvatskom je prilično mekan i ne predviđa sankcije, poput odgode ulaska. Ili je to ipak opcija?

Odgoda ulaska je malo vjerojatan scenarij, no takva bi odluka zahtijevala prvo prijedlog Europske komisije, a nakon toga to bi je morala podržati većina članica. Pravno stajalište je li odgoda ulaska moguća bit će jasno kad hrvatski pristupni ugovor bude finaliziran.

Fokus na ekonomiji

Je li vas iznenadila većina koja je poduprla ulazak Hrvatske u EU, pogotovu stoga što je kriza?

Članstvo Hrvatske u Uniji donijet će korist hrvatskim građanima. Osigurat će mjesto Hrvatskoj u glavnim institucijama koje promiču sigurnost i prosperitet, a to je cilj kojem Hrvatska teži 20 godina, od svoje neovisnosti. Stoga me nimalo ne iznenađuje razina podrške koju su hrvatski građani pokazali na nedjeljnom referendumu. Da, Hrvatska i Unija su trenutačno pred velikim izazovima, no vjerujem da europske države moraju zajedno raditi kako bismo ih prevladali.

Što je s britanskom pozicijom u Europskoj uniji?

I dalje ostajemo predani članovi. Nastavit ćemo raditi kako bismo osigurali da se snažan i konstruktivan britanski glas čuje u svim europskim diskusijama. Naš fokus se treba usmjeriti na to da zajedničkim snagama razvijemo jedinstveno tržište te olabavimo regulativu, posebice što se tiče manjih tvrtki. Ekonomski rast u Europi moguć je samo održimo li ekonomije otvorenima, proširimo trgovinu te promijenimo zakone tako da više idu na ruku biznisu.

Hoće li Britanija odugovlačiti s ratifikacijom hrvatskog pristupnog sporazuma?

Sve države članice moraju ratificirati hrvatski pristupni sporazum, kako bismo dočekali Hrvatsku kao punopravnu članicu 1. srpnja 2013. Ujedinjeno Kraljevstvo je predano tomu da ratifikaciju obavi za to vrijeme.

Komentara 17

JA
jaruzelskia
22:26 24.01.2012.

Jb • Birmingham, England • 2 days 5 hours ago adolf hitler classed eatern europeans as sub human virmin he wasen\'t far wrong

OB
-obrisani-
10:30 24.01.2012.

Jedan detalj o kojem se nije aspolutno ništa čulo tijekom kampanje koju su nam naši političari podmetali zadnje vrijeme: Ali, monitoring nad Hrvatskom je prilično mekan i ne predviđa sankcije, poput odgode ulaska. Ili je to ipak opcija? Odgoda ulaskaska je malo vjerojatan scenarij, no takva bi odluka zahtijevala prvo prijedlog Europske komisije, a nakon toga to bi je morala podržati većina članica. Pravno stajalište je li odgoda ulaska moguća bit će jasno kad hrvatski pristupni ugovor bude finaliziran

JA
jaruzelskia
22:26 24.01.2012.

MARILYN • 2 days 5 hours ago here comes another crime wave in Britian!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije