Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ugostitelji o sezoni: 'Više nitko ne jede ribu, to najbolje govori o kvaliteti gostiju'

– Naručuju se samo riblji fileti, a vidjet ćemo kako će s ribom ići u rujnu kad dolaze nautičari. Oni su kvalitetniji gosti, pogotovo ako su vlasnici brodova i znaju uživati u ribi te u pravoj domaćoj hrani – kaže Joso Smolić, dugogodišnji ugostitelj.
15. kolovoza 2019. u 22:30 172 komentara 21039 prikaza
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Unatoč "srpanjskoj rupi" koja se često spominje u hrvatskom javnom prostoru u posljednje vrijeme, prema podacima HTZ-a u Hrvatsku je od 1. siječnja do 10. kolovoza došlo 13,3 milijuna turista, koji su ostvarili 68,3 milijuna noćenja, što je za pet odnosno jedan posto više nego u istom razdoblju lani. Dakle, turizam je kumulativno do 10. kolovoza u plusu. No čini se da rast broja turista ne prati i rast njihove potrošnje.

Konobari HOK Ugostitelji za snižavanje stope poreza na dohodak s 24 na 18 posto

– Vremena kad su i domaći i strani gosti ulazili u restoran, sjedali za stol, pogledali jelovnik i naručivali hranu ne pitajući za cijenu, odavno su iza nas. Gosti su danas vrlo obazrivi i u pravilu, i prije nego što sjednu, pogledaju cjenik. Mnogo puta se dogodi da dođu i traže jelo koje mi ne pripremamo. Primjerice pizzu, zahvale se i odu. Uglavnom se za ručak naručuje jedno jelo, jedan pijat, što bismo rekli, i gledaju da sve stane u 10 eura po osobi, uključujući i piće. Za večeru se uglavnom naručuje predjelo, glavno jelo i desert i cijena ovisno o jelovniku, varira od 15, 20 do 25 eura po osobi s pićem – rekao je za Šibenski Joso Smolić, predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije te predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore.

Smolić je i sam vlasnik restorana na šibenskoj obali, a ugostiteljstvom se bavi već desetljećima.

– Ovo što nam se događa karakteristika je masovnog turizma. Previše je ležaja u privatnom smještaju, velika je konkurencija i iznajmljivači spuštaju cijene. A upravo to su gosti koji dolaze na ručak ili večeru u naše restorane. Zato ne možete očekivati da gost koji je smještaj platio 20 ili 30 eura, dnevno potroši 50 eura na hranu – kaže Smolić.

Konobari Ipak postoji i trajno rješenje Poreznici u nadzoru otkrili novi način izbjegavanje plaćanja nameta

Ove godine u svom restoranu još nije imao gosta koji je naručio kilogram ribe i općenito je nikad manje nisu prodali, otkriva ovaj ugostitelj dodajući da to najbolje govori o kvaliteti gostiju. 

– Naručuju se samo riblji fileti, a vidjet ćemo kako će s ribom ići u rujnu kad dolaze nautičari. Oni su kvalitetniji gosti, pogotovo ako su vlasnici brodova i znaju uživati u ribi te u pravoj domaćoj hrani i tu možemo odraditi dobar posao – smatra.

Trenutačno u njegov restoran najviše zalaze Nijemci, Mađari, Francuzi, a ima i Talijana. Dolaze i domaći gosti, a upravo oni su šibenskim ugostiteljima i najdraži jer, kako kažu, vole jesti i uživati u hrani. 

RBA
INVESTIRANJE JE PRIRODNO
Kako je to živjeti pored Dunje? U svakom slučaju, potaknula me na razmišljanje – koji je moj cilj?

A1 izdvaja za Vas

  • iron.hide.54966:

    Prošla su vremena kad se nije pitalo za cijenu, ali nikako da prođu vremena ugostiteljske pohlepe i visokih cijena.

  • Saša5555:

    Meni se čini nepristojnim na ovaj način obezvrijeđivati goste koji nisu bogati. I neprofesionalno.

  • Avatar Olujni
    Olujni:

    Jeftinije je jesti kavijar nego smrdljivu ribu u vašim restoranima! Nijemac možda ne zna naš jezik, ali budala nije, zna računati, a još uvijek dobro vidi što mu se na stol servira!