Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Udruga kuhara njeguje tradicionalne recepte na moderan način

17. studenoga 2008. u 16:15 30 prikaza

Preparirana glava štuke, šareni kanape sendviči posloženi u obliku gljiva i palenta u četiri boje, uz paštetu od ribe - pravo su malo umjetničko djelo na pladnju, a sve je to, uključujući višesatnu pripremu i dugogodišnje iskustvo, rad vještih ruku domaćih “majstora od kuhače”, članova Udruge kuhara Virovitičko-podravske županije.

Što se nekad dobro jelo
Njih je trenutačno 39, svi su vrijedni kuhari u restoranima od Pitomače do Orahovice, a jedina im je želja spasiti žgance s mlijekom, kiseli kupus s dimljenim veprom, poznati stari pileći saft te saletanke i šape, podsjetnike na vrijeme “kad se zaista dobro jelo”, od naleta laganih kremica, brze i nezdrave hrane, te raznih stranih naziva pečenog, pirjanog mesa ili pripremljene ribe od koje se samo lako - lomi jezik ili nabijaju kilogrami.

- Zapravo želimo sačuvati onu raskošnu kulinarsku baštinu naše županije, koja je tako raznolika i bogata i koja se pokazala itekako traženom i cijenjenom. Želimo sačuvati sve naše tradicionalne recepte, ali ih i prilagoditi današnjem vremenu - kaže Darko Baričević, predsjednik udruge i dugogodišnji kuhar i ugostitelj.

Slijedi i kuharica
Darko i svojim učenicima, s obzirom na to da je stručni učitelj kulinarstva u Srednjoj školi u Pitomači, naglašava da je uz dobar miris i okus, hranu potrebno pripremiti tako da bude i oku ugodna. - Jedna obična sarma može izgledati kao umjetnost na tanjuru - kaže Darko Baričević, objašnjavajući da kuhari u okviru Udruge uz natjecanja pohađaju i sve važne seminare o modernoj kuhinji i suvremenim načinima posluživanja hrane. Razmjenjuju recepte i namjeravaju izdati i prvu kuharicu s tradicionalnim receptima županije, u kojoj se spajaju okusi, mirisi i boje Slavonije i Podravine.

U zdravom tijelu zdrav duh
U zdravom tijelu zdrav duh
Bolujete od šećerne bolesti? Ovo su savjeti doktora kojih se morate pridržavati
CVH
Vidi i budi viđen
Vozite automobil? Za ovo zasigurno niste znali – a može vam spasiti život!