Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI MAFIJAŠKI OBRAČUN

Ubijen Veselin Marinov, zaštićeni svjedok "mafije"

01.06.2002.
u 00:00

* Vinko Žuljević Klica, desna ruka Vjeke Sliška i vlasnik mostarske zaštitarske tvrtke, prijavio se policiji kao počinitelj

ZAGREB - U kafiću NBA, iza istočne strane Cromosova tornja u Ulici grada Vukovara jučer u 15.20 sati ubijen je Veselin Marinov, zvani Veseli i Bugar (35). Tijekom popodneva nedaleko od mjesta ubojstva, u sjedište kriminalističke policije PU zagrebačke u Heinzelovoj ulici kao počinitelj ubojstva prijavio se Vinko Žuljević Klica, zvan i desnom rukom Vjeke Sliška.

Kako smo neslužbeno doznali, Vinko Žuljević Klica u policiju je došao bez oružja i izjavio da je on pucao u Marinova nakon što je on na njega potegnuo pištolj, a prema nekim, još neslužbenim podacima, i Marinov je ispalio hitac.

O ubojstvu zaštićenog svjedoka A, koji je, prema riječima Stanke Saraje, glasnogovornice PU zagrebačke, ubijen jučer u 15.20 s nekoliko hitaca iz vatrenog oružja, postoji nekoliko verzija.

Prema još nepotvrđenoj verziji, u trenutku pucnjave u kafiću su s jedne strane bili Veselin Marinov, a s druge Vinko Žuljević Klica i Vlado Rajić, blizak prijatelj Vjeke Sliška koji je nedavno i svjedočio u postupku u Remetincu i u zagrebačkom Županijskom sudu. Među njima nije bilo nikakve prepirke. Pucnji, poput praska petardi, čuli su se iz kafića u kojem je ostao ležati mrtav Marinov, a Vinko Žuljević Klica izišao je i rekao da je Marinov potegnuo pištolj na njega, a on uzvratio. Desetak gostiju koji su sjedili na terasi kafića razbježalo se.

Panika na terasama nakon pucnjeva u lokalu

- Krenuli su automobili s parkirališta, tko je gledao kojim su otišli - prokomentirao je na naš upit jedan od posjetitelja kafića koji su se zatekli na terasi tijekom pucnjave. Na parkiralištu nasuprot kafića NBA ostao je crni "cherokee jeep" Veselina Marinova, a na poprište ubojstva došla je i interventna policija koja je ubrzo i otišla. Uskoro je došlo nekoliko vozila kriminalističkih policajaca, a na očevidu je bio i Gojko Marković, načelnik Odjela općeg kriminaliteta MUP-a, Dubravko Anić, načelnik Odsjeka za krvne delikte PU zagrebačke, Zoran Babić, načelnik Odjela za droge. Očevid je vodio Milan Došen, istražni sudac zagrebačkoga Županijskog suda uz nazočnost Branke Kipson, zamjenice županijskoga državnog odvjetnika. Poslije je tijekom očevida na mjesto ubojstva došao i vještak za balistiku MUP-a, a oko 20 sati na mjesto ubojstva stigla je i Vedrana Petrovečki, sudskomedicinski vještak.

Neslužbeno smo doznali da je Marinov smrtno pogođen dvama do trima hicima u glavu i tijelo, ispaljenih u vrlo kratkim razmacima, kao kratak rafal, jačih i slabijih zvukova.

Bojali se jedan drugoga

Nakon prvog šoka, mobitelom je vjerojatno nekog obavještavala o ubojstvu supruga, a oko 19 sati pokušali smo s njom i razgovarati. Odbila je uz kratak komentar:

- Ovo je posljedica i onoga što ste o njemu pisali po novinama. Sve su to bile neistine.

Nakon kraćeg razgovora s policajcima otišla je s mjesta zločina. Iako neki tvrde da je Marinov jučer prvi put bio u kafiću NBA, jedna nam je djevojka rekla da je on zalazio u taj lokal, kao i Vinko Žuljević Klica i njegovo društvo. Bilo je poznato da se Marinov nigdje nije kretao bez oružja, a katkad i s više "cijevi" uza se i kraj sebe. Poznat je događaj kad je u zagrebačkom Sheratonu sjedio naoružan u predvorju dok je u njemu boravio američki ministar obrane W. Perry, što je diglo kosu na glavi Pentagonovim "sigurnjacima". Bio je i svjedokom kad je u zagrebačkom Inter-Continentalu napadnut odvjetnik Slobodan Budak. Zagrebačkim podzemljem u posljednje vrijeme prepričavalo se kako Klica i Bugar jedan drugoga vrebaju i da se boje jedan drugoga. Navodno je među njima i bilo nekih sukoba, ali u izvorima koji su upućeni ima i opovrgavanja tih tvrdnji. Mnogima od njih intrigantno je kako su se Klica i Marinov - ako su, navodno, zazirali jedan od drugoga - našli u kafiću NBA.

Svi s kojima smo pokušali razgovarati na mjestu ubojstva Marinova zazirali su od novinara, ali i od policajaca govoreći da ništa nisu ni čuli ni vidjeli.

Kriminalistički tehničari do dugo u noć "skidali" su tragove s mjesta zločina. Ipak su se mogli čuti i komentari kako je nakon jednogodišnje stanke ubojstvom Veselina Marinova otvoren nov krug mafijaških obračuna i da bi opet mogao slijediti niz likvidacija na vrućem zagrebačkom asfaltu.

D. Miljuš

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije