Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Ubijali smo Palestince, svatko je od njih mogao imati skriven eksploziv

Izraelsko zapovjedništvo tajno je odobrilo svojim vojnicima upotrebu vatrenog oružja nad palestinskim civilima čim im se što učini sumnjivim.
04. veljače 2010. u 07:30 201 komentara 2 prikaza
gaza
Foto: epa

Izraelski vojnici često su bez ikakva povoda pucali na civile za prošlogodišnjih operacija u pojasu Gaze, za što su imali blagoslov svog zapovjedništva! Kako bi zaštitili sebe i da bi im žrtve bile što manje, izraelsko je zapovjedništvo donijelo odluku kojom se vojnicima dopušta uporaba vatrenog oružja i prije nego što ih itko napadne, čime se izravno krše pravila suvremena ratovanja.

Ustrijeli ga kad sumnjaš

Još prije tri mjeseca neimenovani visoki časnik izraelske vojske dao je intervju telavivskom Yedhiotu u kojem je ustvrdio da su u interesu vlastite sigurnosti izraelske postrojbe zanemarile prijašnje odredbe o zaštiti civila. No taj tekst nikada nije ugledao svjetlo dana. Unatočtomu, na vidjelo je izišla brutalnost izraelskih vojnika nad Palestincima o kojoj su otvoreno, ali anonimno, progovorili i niži izraelski časnici.

– Pucali smo na nenaoružane civile, no ništa tu nema loše. Tko god se htio boriti protiv nas, napadao nas je improviziranim eksplozivnim sredstvima, a oni se skrivaju ispod odjeće. Vojnik nipošto ne može znati ima li koji civil skriven eksploziv ispod odjeće i posve je normalno da ustrijeli onoga tko mu se učini sumnjivim, izjavio je za Independent jedan od veterana prošlogodišnjega izraelsko-palestinskog sukoba. Prema njegovim riječima, uvedena pravila ponašanja osigurala su maksimalnu zaštitu vojnicima te je žrtava bilo vrlo malo.

Prvo puca pa pita

Tijekom operacije vojnici laki na obaraču nova su pravila uvelike primjenjivali, a ciljevi nisu pretjerano pomno birani. Pucano je po vlastitom izboru, kako je tko htio, bez nekog posebno opravdanog povoda.

– Pucali bismo čim bismo čuli kakav neobičan zvuk, kad bismo se uplašili, kad bi nam nešto bilo sumnjivo. U prijašnjim operacijama, ako bismo naletjeli na osobu za koju sumnjamo da je terorist, prvo bismo je hvatali pa pokušavali izvući podatke iz nje. No ovaj put bilo je drukčije. Prvo smo pucali, a tek potom pitali o čemu se radi, o čemu je doista riječ, izjavio je za Independent izraelski časnik napominjući da se time vrlo rado koristio.

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće