Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Ubijali smo Palestince, svatko je od njih mogao imati skriven eksploziv

gaza
epa
04.02.2010.
u 07:30

Izraelsko zapovjedništvo tajno je odobrilo svojim vojnicima upotrebu vatrenog oružja nad palestinskim civilima čim im se što učini sumnjivim.

Izraelski vojnici često su bez ikakva povoda pucali na civile za prošlogodišnjih operacija u pojasu Gaze, za što su imali blagoslov svog zapovjedništva! Kako bi zaštitili sebe i da bi im žrtve bile što manje, izraelsko je zapovjedništvo donijelo odluku kojom se vojnicima dopušta uporaba vatrenog oružja i prije nego što ih itko napadne, čime se izravno krše pravila suvremena ratovanja.

Ustrijeli ga kad sumnjaš

Još prije tri mjeseca neimenovani visoki časnik izraelske vojske dao je intervju telavivskom Yedhiotu u kojem je ustvrdio da su u interesu vlastite sigurnosti izraelske postrojbe zanemarile prijašnje odredbe o zaštiti civila. No taj tekst nikada nije ugledao svjetlo dana. Unatočtomu, na vidjelo je izišla brutalnost izraelskih vojnika nad Palestincima o kojoj su otvoreno, ali anonimno, progovorili i niži izraelski časnici.

– Pucali smo na nenaoružane civile, no ništa tu nema loše. Tko god se htio boriti protiv nas, napadao nas je improviziranim eksplozivnim sredstvima, a oni se skrivaju ispod odjeće. Vojnik nipošto ne može znati ima li koji civil skriven eksploziv ispod odjeće i posve je normalno da ustrijeli onoga tko mu se učini sumnjivim, izjavio je za Independent jedan od veterana prošlogodišnjega izraelsko-palestinskog sukoba. Prema njegovim riječima, uvedena pravila ponašanja osigurala su maksimalnu zaštitu vojnicima te je žrtava bilo vrlo malo.

Prvo puca pa pita

Tijekom operacije vojnici laki na obaraču nova su pravila uvelike primjenjivali, a ciljevi nisu pretjerano pomno birani. Pucano je po vlastitom izboru, kako je tko htio, bez nekog posebno opravdanog povoda.

– Pucali bismo čim bismo čuli kakav neobičan zvuk, kad bismo se uplašili, kad bi nam nešto bilo sumnjivo. U prijašnjim operacijama, ako bismo naletjeli na osobu za koju sumnjamo da je terorist, prvo bismo je hvatali pa pokušavali izvući podatke iz nje. No ovaj put bilo je drukčije. Prvo smo pucali, a tek potom pitali o čemu se radi, o čemu je doista riječ, izjavio je za Independent izraelski časnik napominjući da se time vrlo rado koristio.

Ključne riječi

Komentara 201

OB
-obrisani-
15:37 04.02.2010.

Koje veze sad imaju Židovi sa svim time? Pa , man, da nedaj Bože živim tamo di mi nekakav Hamas i Hezbollah šeću VBR iznad i oko kuće kad im se prohtije. Na balkonu i u dnevnoj sobi bi mi stajala NORA - D-133, na krovu Apache, ili MiL 17, a u garaži T-94 - za ić na plac . vozite sigurno - vozite tenk. automatski sistem odvraćanja paljbe - ON - prvi laserski daljinomjer koji mi \"pogodi\" kuću bi bi bio dočekan sa paljbom od najmanje 10 x125mm smoothbore granata na tu poziciju.. I nema tu razgovora - Ako želiš razgovarati oružjem - a ne za stolom - kao ljudi - onda ćemo tako..

PJ
pIavo_jezero
21:15 04.02.2010.

peace bro!

OB
-obrisani-
16:46 04.02.2010.

re: Tajna Nomen est Omen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije