Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagrada

U Zagorju sam našao svoje dvije ljubavi - suprugu i vatrogastvo

'05.05.2010., Dom obitelji Uhernik, Krapina - Na slici: Boris Uhernik, docasnik Dobrovoljnog vatrogasnog drustva Krapinsko zagorske zupanije - Dobitnik plakete za zivotno dijelo. Photo: Matija Topolov
'Matija Topolovec/PIXSELL'
07.05.2010.
u 16:25

Ovo priznanje Hrvatske vatrogasne zajednice je vrhunac moje karijere u vatrogastvu, kaže Boris Uhernik koji se time počeo baviti prije 38 godina

Na svečanoj sjednici Hrvatske vatrogasne zajednice u Vukovaru Borisu Uherniku iz Krapine uručeno je najviše vatrogasno priznanje za životno djelo za iznimno zalaganje za razvoj vatrogastva i zaštite od požara te posebna povelja i plaketa s likom Đure Deželića.

Vrhunac karijere

Boris Uhernik u vatrogastvu je 38 godina. - Ovo je vrhunac moje karijere u vatrogastvu, koje mi je uz obitelj velika ljubav - kaže Boris, koji je u Zagorje iz Slavonije došao kao učitelj u Gornju Šemnicu. U tom je selu imao i prvi susret s vatrogastvom.

- Odmah sam se uključio u društvo i odlučio se jače angažirati jer sam vidio da u tom poslu treba pomoć ljudi. Tada se požar gasio kudeljnim cijevima, koje je da bi bile upotrebljive trebalo napuniti laganim mlazom da one nabreknu, a za to vrijeme vatra uzme svoj danak. Kad su se cijevi punile bržim mlazom, raspale su se i opet nismo učinili ništa - prisjeća se Boris prvih početaka borbe protiv požara. Svih tih godina Boris je bio aktivan u vatrogastvu. Osim što je viši vatrogasni časnik, te potpredsjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije Boris je zadnjih osam godina na čelu DVD-a Krapina.

135. obljetnica

Ovih dana DVD Krapina obilježava 135 godina djelovanja. Osim što je to društvo najstarije u Županiji ponosni su i na svoj podmladak, mlade vatrogasce od šest do 12 godina koji veoma ozbiljno pristupaju toj djelatnosti i osiguravaju budućnost. - U zadnje vrijeme puno smo napravili za DVD, nabavili smo nova vozila, opremu i uredili spremište. Uređenje krovišta pričekat će bolja vremena - kaže Boris, te dodaje kako je u Zagorju pronašao svoje dvije ljubavi, vraćajući se ponovo na početak priče. - Ovdje sam upoznao i svoju Milevu, koja je došla iz Like za učiteljicu u Gornju Šemnicu. Jako brzo smo se skužili - kaže Boris, a supruga Mileva dodaje kako je o Zagorju čula sve najljepše još u školi, i vjeruje da joj je sudbinski određeno da ovdje provede svoj život, "s čovjekom mog života", kaže Mileva. Uz obitelj i vatrogastvo Boris se brine o prirodi, uzgojem pčela. - Kroz vatrogastvo čuvam prirodu, a s pčelama brinem o razvoju prirode - zaključio je Boris.

Jedan od strašnijih događaja u Krapini zbio se 1987. godine kad je eksplodirao tank s plinom, u tadašnjem pogonu Keramike. Plamen  je tada došao do zgrade autobusnog kolodvora, a u gradu je nastala prava pomutnja i strah. Tada su nam u pomoć došli vatrogasci iz Slovenije.

Sjećam se da je  jedan kolega, slovenski  vatrogasac, napravio grudu od gline i njome ugušio plamen - prisjeća se Boris. Srećom, katastrofa je spriječena bez ljudskih žrtava, ali je Krapina bila na nogama nekoliko dana, a tvornica Keramika nije ni radila.

Bilo je i komičnih situacija, prisjeća se Boris. Čovjeku je izgorio gospodarski objekt, sve je nestalo, a on je za tjedan dana udavao kćer, pa mu je najteže palo što su  izgorjele bačve u kojima je čuvao vino za svadbu. Boris je godinama radio i na lokalnom radiju, pa je često s vatrogasnih vježbi i intervencija izvještavao javnost, a to radi i danas, te je kolegama uvijek na usluzi trebaju li informacije i izjave s vatrogasnih skupština ili o bilo kojoj aktivnosti.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
19:58 08.05.2010.

Još jedan,koji je \"odlikovan\" ,a cijeli \"vatrogasni\" vijek je bio administrativac.Još jedan dokaz kako su operativci,ljudi koji uče druge,gase požare izlažu se opasnosti,ostavljaju sate i sate svojeg slobodnog vremena,tegle i vuku zanemareni i marginalizirani.Uvijek ovakvi \"učitelji\" imaju prednost.bilo da je riječ o uherniku ili Zajecu.

Avatar mimica
mimica
21:44 08.05.2010.

isuse bože i nista drugo!!!nadam se da vise necu cuti za njega nikad i njegove zasluge!!

VA
vatreni1986
13:03 10.05.2010.

Poštovani, na onom velikom požaru na intervenciji sa slovenskim vatrogascima je također bilo i dobrovoljno vatrogasno društvo Straža iz Huma na Sutli a hrabri vatrogasac koji je napravio grudu od gline i njome ugušio plamen je Grofelnik Josip član DVD-a-a STRAŽA. \"Jedan od strašnijih događaja u Krapini zbio se 1987. godine kad je eksplodirao tank s plinom, u tadašnjem pogonu Keramike. Plamen je tada došao do zgrade autobusnog kolodvora, a u gradu je nastala prava pomutnja i strah. Tada su nam u pomoć došli vatrogasci iz Slovenije\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije