Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vizija arhitekta Nikole Bašića

Nova atrakcija: Čuvena bura 'muzicirat' će na makarskoj Burolini

Burolina
Foto: Privatni album
1/6
19.04.2017.
u 19:40

Projekt obuhvaća zgradu Malakološkog muzeja, novo prometno rješenje,podzemno parkiralište i paviljon u korijenu lukobrana

Makarska će, ostvare li se planovi aktualne gradske vlasti i vizija jednog od najboljih hrvatskih arhitekata Nikole Bašića, autora zadarskih orgulja i Pozdrava Suncu, dobiti sasvim novu vizuru i jedinstvenu svjetsku atrakciju – paviljon Burolina s instalacijom na vrhu koje će proizvoditi svjetlosne efekte, a pokretat će ga čuvena makarska bura.

Dio je to projekta koji je još u začecima, u fazi idejnog arhitektonskog i urbanističkog rješenja novoformiranog obalnog pojasa na istočnom dijelu Makarske. Obuhvaća izgradnju nove zgrade Malakološkog muzeja, novog prometnog rješenja, odnosno izgradnju nove ulice od Franjevačkog puta kroz Gradski sportski centar Makarska do platoa hotela Osejava, izgradnju podzemnog parkirališta kapaciteta oko 120 mjesta iznad kojeg bi bio polivalentni sportski teren, na mjestu današnjih teniskih terena i, naravno, izgradnju paviljona Burolina u korijenu lukobrana, u kojemu će biti sadržaji namijenjeni nautičarima i kroz koji će se moći prolaziti do plaže na Osejavi. Paviljon Burolina zapravo je zgrada sa sanitarnim prostorima, pripadajućim turističkim sadržajima poput caffe bara i s otvorenim “školjkastim” krovom i vidikovcem te instalacijom Burolina, svojevrsnim instrumentom na kojem će “muzicirati” bura.

Sadržaj za nautičare

Od makarskog gradonačelnika Tončija Bilića doznajemo kako je za realizaciju i financiranje paviljona Burolina zainteresirana Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije, koja i upravlja lukom.

– Razlog je što su unutar paviljona planirani i prostori za nautičare, odnosno sadržaji neophodni za normalno funkcioniranje luke nautičkog tipa. Osim što bi na krovu bio vidikovac i instalacija Burolina, “instrument” koji bi, ovisno o vrsti i intenzitetu vjetra koji puše, proizvodio svjetlosne efekte, zgrada će biti u uslužnoj funkciji nautičarima i kupačima na plaži Osejava, omiljenom makarskom kupalištu – govori gradonačelnik Bilić.

Cijeli projekt obuhvaća veliki prostor na istočnoj obali Makarske koji je nakon nedavne izgradnje lukobrana ostao nedefiniran i neuređen, a novo rješenje donijelo bi Makaranima nove sadržaje i jedinstvenu turističku atrakciju, kao i nova prometna rješenja, koja daju mogućnost zatvaranja prometa makarskom rivom, o čijoj potrebi se već dugo govori, osobito u vrijeme turističke sezone, kada i bez vozila vlada velika gužva. Što se tiče parkirališnih mjesta i garaža, potrebu njihove izgradnje nije ni potrebno obrazlagati.

– Cilj je bio i da obalni dio, kao i samo Šetalište dr. fra Jure Radića, integriramo u pješačku zonu, obogaćenu graditeljskim vrijednostima primamljivima i zanimljivima svakom šetaču na rivi, pri tome vodeći računa da ne ugrozimo postojeće objekte – kaže Bilić o budućim nakanama.

Na pitanje koliko će cijeli projekt stajati i kojim sredstvima će se realizirati, odgovara kako je prerano govoriti o financijskoj konstrukciji, s obzirom na to da se radi tek o idejnom rješenju.

– Tijekom preliminarnih razgovora sa strukom došli smo do zaključka da bismo projekt realizirali u fazama. Riječ je, naime, o velikom i kompleksnom projektu koji se zapravo i sastoji od nekoliko zasebnih projekata. Jedan je Paviljon Burolina, drugi Malakološki muzej i treći Polivalentno igralište s garažama. Osim ta tri projekta, Grad Makarska ishodovao je i dozvolu za uređenje i proširenje obližnje plaže Osejava, za što su osigurana sredstva iz gradskog proračuna – poručuje Bilić.

Posebna je pozornost dana jedinstvenoj malakološkoj zbirci Franjevačkog samostana koja je svojom vrijednošću zaslužila poseban prostor za izlaganje.

Arhitekt Bašić je zgradu Malakološkog muzeja osmislio kao spiralu pa će i sam njezin izgled biti svojevrsna atrakcija, a sredstva bi se mogla povući iz EU fondova. Kad je riječ o polivalentnom sportskom terenu i podzemnoj garaži, ovaj projekt mogao bi se realizirati po sistemu javno-privatnog partnerstva, smatra gradonačelnik.

Svoje će reći politika

Projekt je predstavljen građanima Makarske prošlog mjeseca. Predstavio ga je i sam autor, arhitekt Bašić, kojega su okupljeni Makarani na kraju izlaganja nagradili pljeskom, ali i zasipali brojnim pitanjima.

– Ovaj projekt nije napravljen kao nešto što je do kraja determinirano i što ne bi moglo biti izloženo na javnoj raspravi, dapače. Upravo je sada vrijeme da se javnost izjasni o svom gledanju na sadržaje koji su predloženi, ali isto tako i na način na koji je sve ovo oblikovano, kakva je pojavnost nove arhitekture i uopće novih javnih prostora u ukupnoj slici obalnog pročelja grada Makarske. Svaka ideja i svaki prijedlog su dobrodošli – poručio je Nikola Bašić.

A hoće li se projekt realizirati, kao i uvijek kod nas, ovisi o politici. Izbori su pred nama i od buduće vlasti ovisi hoće li se projekt pomaknuti od svoje idejne faze i kako će u konačnici izgledati.

– Službenih razgovora s političkim strankama koje participiraju u Gradskom vijeću nije bilo, no nakon prezentacije idejnog rješenja razgovarao sam s mnogo ljudi iz različitih političkih opcija koji su hvalili projekt. Mislim da su svi svjesni da se radi o kvalitetnom projektu koji Makarskoj, kao turističkoj destinaciji, može donijeti samo pozitivne bodove – tvrdi Bilić i Makaranima obećava da je njihov plan, ako on i njegov SDP na predstojećim lokalnim izborima opet dobiju povjerenje, prvo krenuti s realizacijom paviljona Burolina. 

Komentara 2

AP
apoxiomen007
21:11 19.04.2017.

Nigdje se ne spominje uredjenje poluotoka sv. Petar... Kao čest gost Makarske fasciniran sam zapuštenošću tog dijela grada...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije