Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOĆ MUZEJA

U Virovitici otvorena izložba poznatog grafičkog dizajnera Mirka Ilića

01.02.2009.
u 00:11

Nagrađivani svjetski grafički dizajner i ilustrator, Mirko Ilić, koji danas živi i radi u New Yorku, a iz Hrvatske je preselio 1986. godine, gostovao je u Gradskom muzeju u Virovitici u subotu, gdje je, zbog njegovih obveza na School of Vusual Arts u New Yorku, dan poslije nego u svim drugim muzejima u Hrvatskoj, održana manifestacija „Noć muzeja“.

Kontrola vlasti
"Mirko Ilić - strip / ilustracija / dizajn / multimedija 1975.-2008.» naziv je izložbe Ilićevih radova, koja je povodom Noći muzeja otvorena u Virovitici, a kroz svoje gotovo tridesetogodišnje radno iskustvo Virovitičane je, uz teoretičara dizajna Dejana Kršića, u neformalnoj i opuštenoj atmosferi, proveo sam autor.

Govorio im je o idealima i počecima u Poletu, Danasu, o stripu i ilustraciji, o poznatim i nepoznatim ličnostima i prijateljima s kojima je radio na naslovnicama ploča i CD-a, o ilustraciji u Americi i Hrvatskoj, te načelima od kojih ne odustaje ni danas. – Kritika je iznimno važna i ona bi trebala biti glavni zadatak svih novinara i ilustratora – poručio je Ilić, poznat po svojim političkim ilustracijama koje „komentiraju između redova“.

Ističe da je takvom kritikom dosad izborio svoju umjetničku slobodu. - Ona je kontrola vlasti. U svom sam radu dosad dosta radio protiv Busha, a ako treba, radit ću i protiv Obame. Nije to napad na čovjeka jer je čovjek, nego, kako god vam se netko svidio, on obnaša neku dužnost, a to je ona politička. Svaka vlast, ako se ne kontrolira, nažalost, završava korupcijom – objašnjava Ilić, autor poznatih plakata protiv rata u Iraku, Darfuru i autor postera o homoseksualnoj paradi u Jeruzalemu.

M. Ilić, koji je radio kao art director magazina Time International i Op-Ed stranica The New York Timesa, danas je vlasnik studija za grafički dizajn, 3-D kompjutorsku grafiku i filmske špice i podučava mlade ljude iz cijelog svijeta. – Iznimno je važno da se mladim ljudima pruži prilika da se pokažu – smatra Ilić, koji kaže da je u Hrvatskoj mnogo mladih i kvalitetnih dizajnera, ali ih novine ne zapošljavaju i tako nemaju priliku ocijeniti kvalitetu njihova rada.

Iako poznat i uspješan, ističe da posao nikad nije radio zbog novca, nego zbog ljubavi. – Tko želi raditi ovaj posao za novac, neće uspjeti. Nama su ideje padale na pamet pri ulasku u tamvaj, a neke od prvih audicija radili smo gotovo na ulici jer nismo imali svoj studio. Mi još uvijek radimo iz ljubavi prema poslu. A nekima se novac jednostavno dogodi – zaključio je Ilić, čiju je izložbu glazbeno popratio glazbenik Urban, kojemu će M. Ilić raditi cover za novi nosač zvuka.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije